Thursday, October 12, 2017

Elisya @ 6 months

As salam.

Cepat la masa berlalu. Elisya dah 6 bulan 😍😍..mama dah berjaya dapat Diploma Breastfreeding lah...lagi hebat dari dapat diploma kat universiti kan.insya allah will keep it going until you 2 years ok 😊..

So, you get a jab to celebrate your 6 months ..we decided to include pneumococcal too...in one go,terus 2 jab.pneumococcal boleh prevent dari terkena jangkitan yang akibatkan pneumenio yang sangat common attack small babies until toddler.even adult pun ada kena...for this time, one shot,nanti ada lagi 2 shot to complete ikut time doc bagi.

Berat 6.7 kg @ 6 months ( actually tak masuk 6 months lagi masa jab ni..)..rasa macam berat sangat dok dukung,ingat dah 8 kg,tapi 6.7 kg je..berat lemak ja kot 😅..



Masa jab tak demam..lepas 2 minggu tu baru demam..for the first time..mak yang kiasu harus la amik pic anak banyak2 untuk kenangan ..first time demam la katakan..demam nak makan keee...ataupun berjangkit dengan mama sebab a week before mama yang demam sampai terpaksa mc.




Being a happy baby,demam pun tetap senyummmm...cayang diaaa tu...muah muah muahh...



Alhamdulillah,recover on the third day.petua nya, selain dari keep on bfeeding,make sure sentiasa basahkan kepala jangan panas ...lepas tu,mandi kan dengan perahan lemon..semerbak harum toilet dengan lemon..potong sebiji atau 2 biji lemon,perah dalam warm water,bagi la dia berendam lama sikit dalam tu..nak bagi cepat turun demam punya pasal,perah kan lemon tu atas kepala terus.hahaha..tapi hati-hati ye,takut masuk mata...pastu bilas sekali je..insya allah cepat turun suhu...




Lengan tu berketui-ketui,mana la tak ingat dah 8 kg..berat la mendokong.now bfeed malam kadang-kadang baring je.tapi selalu tu memang duduk la takut tersedak pulak.




Sekarang semua nak buat sendiri.dulu boleh lagi nak tolong pegangkan botol susu.now,jangan harap la.dia pegang je sendiri..pastu laju pulak minum.sekejap je habis.bismilllah ke tak tuuuuuu..

With your overly attached kakak..yang selalu sayang adik dia banyak-banyak.yang kadang2 membuli jugak...sayang selalu sampai bila-bila ok 💕💖.



Add caption


Kakak pakai jubah cardigan maktok beli from makah.and camel pun dari makah..so cute kakak pakai macam ni..dah macam remaja sangat kakak....

Luvsss u both..
💋

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...