Friday, October 20, 2017

Farewell cik keli

As salam.

After 11 years...i have to let u go 😭😭...thank you for being a great company...





Lepas ni,cik keli duduk kat kampung elok2 na..all this while dia tak pernah travel luaq dari key ell & selangor..paling jauh Melaka..beli tahun 2006..last model kelisa,imago special edition..lepas tu kelisa dah stop production and perodua start produce Myvi..banyak sungguh kenangan kelisa ni..

First week bawak,dah kena cium dengan lorry 😣..maklum la,first time bawak keta dalam key ell..dalam jem pulak tu..dah kena ketuk..pastu,few years after,kena cium belah depan pulak dengan Triton.kuang ajaq Triton tu,mentang la kecik,dia main sodok ja,time tu tengah jem nak keluaq toll sunway ke puchong tu..nak amik number plate dah tak sempat maklum la,kita kan kelisa,tak daya nak swim laju-laju kejaq triton tu..😢







So,kelmarin,pengganti cik keli dah sampai.harapnya lama la bertahan macam cik keli..mainly ,same as keli,axia ni pun hanya untuk bawak dalam selangor/key ell ja..sebab tu for second car,tak fikir nak beli keta lain..plus malas la nak tambah hutang lagi..baik simpan duit p travel atau beli rumah lagi satu..lagi baguih..

Number plate peghelih tu memang semangat ke'negeri' an sangat.kalau nak ikut laki cheq siap nak p beli nombor..ish,kita ni tak kisah no apa-apa pun..mujuq jugak running no ni dapat no yang dekat-dekat dia nak..padahal tu kan keta i olls..sabaq je la 😏..

Same as keli jugak,yang bawak nanti pun hasben la p opis dia kat cyber tu.dulu,kami tak mau la dera cik keli tu sangat..sebab weekdays dah jalan jauh..100 km a day..weekend memang tak penah la bawak.dok bawak naik keta lagi satu ja..sebab i pulak travel p opis tak la jauh,around 60 km je a day..lepas ni boleh la bawak cik axia pulak..mentang-mentang la keta baru kan 😆..

Kali ni kita amik biru..sebab keta lagi satu putih..mujuq tak amik merah ang ang..lagi funny kalau laki yang bawak..kuning pun comey tapi SE type dah takdak production..while hijau pulak takdak jenis SE...





Cik keli akan terus bersama,tapi duduk kat kg..mak amik boleh bawak p surau.so,takyah la berebut keta dengan ayah pasni.hihihi..masing2 ada sorang sebijik boleh la p merendek lama-lama 😄..

💋

Thursday, October 12, 2017

Elisya @ 6 months

As salam.

Cepat la masa berlalu. Elisya dah 6 bulan 😍😍..mama dah berjaya dapat Diploma Breastfreeding lah...lagi hebat dari dapat diploma kat universiti kan.insya allah will keep it going until you 2 years ok 😊..

So, you get a jab to celebrate your 6 months ..we decided to include pneumococcal too...in one go,terus 2 jab.pneumococcal boleh prevent dari terkena jangkitan yang akibatkan pneumenio yang sangat common attack small babies until toddler.even adult pun ada kena...for this time, one shot,nanti ada lagi 2 shot to complete ikut time doc bagi.

Berat 6.7 kg @ 6 months ( actually tak masuk 6 months lagi masa jab ni..)..rasa macam berat sangat dok dukung,ingat dah 8 kg,tapi 6.7 kg je..berat lemak ja kot 😅..



Masa jab tak demam..lepas 2 minggu tu baru demam..for the first time..mak yang kiasu harus la amik pic anak banyak2 untuk kenangan ..first time demam la katakan..demam nak makan keee...ataupun berjangkit dengan mama sebab a week before mama yang demam sampai terpaksa mc.




Being a happy baby,demam pun tetap senyummmm...cayang diaaa tu...muah muah muahh...



Alhamdulillah,recover on the third day.petua nya, selain dari keep on bfeeding,make sure sentiasa basahkan kepala jangan panas ...lepas tu,mandi kan dengan perahan lemon..semerbak harum toilet dengan lemon..potong sebiji atau 2 biji lemon,perah dalam warm water,bagi la dia berendam lama sikit dalam tu..nak bagi cepat turun demam punya pasal,perah kan lemon tu atas kepala terus.hahaha..tapi hati-hati ye,takut masuk mata...pastu bilas sekali je..insya allah cepat turun suhu...




Lengan tu berketui-ketui,mana la tak ingat dah 8 kg..berat la mendokong.now bfeed malam kadang-kadang baring je.tapi selalu tu memang duduk la takut tersedak pulak.




Sekarang semua nak buat sendiri.dulu boleh lagi nak tolong pegangkan botol susu.now,jangan harap la.dia pegang je sendiri..pastu laju pulak minum.sekejap je habis.bismilllah ke tak tuuuuuu..

With your overly attached kakak..yang selalu sayang adik dia banyak-banyak.yang kadang2 membuli jugak...sayang selalu sampai bila-bila ok 💕💖.



Add caption


Kakak pakai jubah cardigan maktok beli from makah.and camel pun dari makah..so cute kakak pakai macam ni..dah macam remaja sangat kakak....

Luvsss u both..
💋

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...