Monday, July 10, 2017

Pantang story

As salam.

Alhamdulillah,kali ni pantang pun mak aku jaga kan selama 30 hari.mula ingat nak bersalin kat kg ja macam eryna dulu,tapi mak aku kata dia boleh datang sini.lagipun eryna dah masuk sekolah,better la dia p tadika.deal dengan cikgu taska,so eryna pergi sekolah dengan teacher.lagi la dia suka.saja la suruh p jugak..kalau ponteng pun takpe,baru tadika,tapi tahu kah anda,bila dia p sekolah,baru la aku dapat rest.haha.ye la kalau tak,asyik uli adik jer,mak aku nak masak nasik pun seriau.aku pulak dah mak tak bagi gerak sangat.so bila dia p tadika,time tu la aku pulun lena ( yer la tu,padahal layan FB la,layan insta la,shopping online la 😂 ).




Mak aku jaga dalam pantang memang tip top.pagi mandi dengan air herba.untuk kali ni,aku beli jenis bunjut danita.tapi mak aku tak puas hati sebab dia kata tak wangi.yer la,kat sini mana nak cari daun macam kat kampung tu kan.mak aku suruh adik aku tolong bawakkan ,kebetulan dia balik kampung.seplastik besaq ayah aku bagi daun pandan,daun serai wangi and daun apa entah.puas mandi and untuk balut tungku.segar wei mandi ayaq herba setiap pagi.petang pun sama la.cuma lepas 15 hari,aku mandi herba waktu pagi ja.sebab nya daun dah tak banyak .hehe.masa time eryna dulu,sampai nak dekat dua bulan kau aku mandi herba hari-hari.

Ok,pantang aku bermula lepas deliver elisya.masuk ward ja,terus lumur minyak herbanika jenama NR kat kaki,celah paha,kepala and tengkuk.rambut kasik tinggi.sedap wei berangin je rasa..nak elak pitam atau pening la sebab kita kan hilang banyak darah..jamu tak makan la sebab takut jaundis.tapi,aku minum ayaq herbanika tu buat pekat.takut la orang kata kot kena rengat.alhamdulillah,aku tak kena langsung...mak aku cakap,sakit dia lagi teruk dari contraction 😌..

Time doc ratna masuk nak check post delivery tu,sempat la dia cakap " tu dia..tu dia..bau dah minyak angin 😂😂..ni mesti kes dah biasa bau gitu lepas post delivery.




Makanan pulak,first 2 weeks mak aku masak nasik lembik,sayur and satu lauk.sayur of course la sawi,lobak putih,brokoli atau carrot.selang-selang.ikan pulak, laki aku belikan ikan merah,tenggiri,siakap,selar.




sedap masak camni.nasik lembik,tabur bawang putih,halia ,sayura and ikan.harus lah ikan yang tak gatal yer.




Ada hari mak aku buat la sup and kadang grill..daging bakar tu,seminggu dalam 2 kali mak aku buatkan.nak elak jemu,aku order halia +bawang goreng  buat perasa,bestt,,buah aku makan oren jer hari-hari sampai sekarang.tak jemu pulak aku dengan oren sunkist.




Lempeng ni bila dah masuk 2 minggu baru mak bagi makan ( sebab tepung kot ) time petang.sebab pulak makan lempeng pisang..

Jadual pantang:

Pagi - breakfast milo/horlicks/susu kambing dengan oat.

Lepas tungku pagi - air kopi sendayu tinggi d folia ( best weh kopi ni,baik untuk rahim jugak ) ,biskut jacob/ hup seng /roti.




Lunch - nasi with ikan ,sayur and buah.

Petang- roti/biskut ,air panas .kadang makan capati,atau mak aku buat kan lempeng.




Malam - nasi with ikan,sayur,buah.

Air herbanika aku minum hari-hari anytime haus.dalam pantang tak boleh minum air putih banyak nanti boncit,tapi air herbanika ok sebab dikira air akar,boleh bantu cepat kan penurunan sebab badan sentiasa peluh..air until now aku masih bertahan minum air panas.badan kita kena sentiasa panas.kalau badan rasa sejuk,itu tanda bentan.bahaya ye...stokin aku pakai hari-hari.no air cond at all.dulu masa eryna,aku air cond hari-hari.hahahaha.mujur tak de apa-apa 😝,tapi tu pun mak aku set 27'c sebab kesian eryna ada ruam teruk.elisya jenis kulit ok,so kipas je.tu pun no 1 je kau.ha,peluh tak peluh tapi sedap la peluh,badan ringan.

Aku start berurut hari ketiga.ambik 3 hari,segar je badan.haritu masa hari ke 44 ,aku amik lagi urut sekali dengan tangas.yang ni aku book dengan BBC ( beauty bless confinement ).ada set tangas tu kena buat 14 hari.ni malam-malam after bukak puasa aku buat la tangas.eryna kata busuk,cisss 😳.sebab bau kunyit and pepper tu kot.hahaha.paste tangas tu depa bagi include dalam pakej.

Bertungku pulak,aku buat hari-hari pagi & malam.sempat buat sampai 44 hari.ikutkan nak buat sampai 60 hari,tapi sebab jatuh bulan puasa,leceh sikit la nak bakar tungku la apa.sebab kami nak gilir buat terawikh kan.bengkung pakai everyday,tapi masuk hari ke berapa entah,malas nak ikat bengkung aku pakai korset jer.sama je kan,yang penting ramping u olls. 💃.

Waktu pantang ni buat la betul-betul jangan ngelat.aku masih bertahan makan lauk macam dalam pantang even until now.maksud nya buat grill atau sup la.gulai kari tu aku makan jugak tapi tak la letak banyak sebab santan kan.ayam pun dah start makan ,tapi aku grill ja.lagi sedap apa..

Jamu tak makan.aku amik phyto natal herba tu ja.and shaklee.Only now,aku baru start amik RV ,herba dari owner sendayu tinggi,bonda rozita (Jamu Ratu Malaya) .and majun dhuha,sort of jamu.ni pun lepas 44 hari baru start.tak amik awai sebab selain takut jaundis,kang asyik memberak pulak elisya.sian baby kan.




Berat aku,lepas 30 hari,dari 85 kg turun sampai 70 kg.yehaaa..turun 15 kg u olls.tapi,ni dah 60 hari aku belum timbang.rasa nya tak berapa laju kot turun.huhu..takda la aku expect 2 bulan pantang turun 30 kg.sebab sebelum mengandung haritu,aku tak slim mana pun.berat aku pun naik lepas gugur dulu.time tu aku tak diet apa sebab nak conceive lagi.and betul la,tak lama lepas tu aku mengandung elisya.now,dalam proses turunkan lagi sampai 55 kg.harap nya dapat la.aku target penurunan tu dalam masa 6 bulan.dengan cara yang sihat la of course...

*seperti dijangka,raya haritu timbang berat bertahan dekat 67 kg.ha,ni sebab dok tibai macam-macam la time raya ni.tapi ku masih berpantang laksa and pulut.time raya ni,makan rendang dengan nasi himpit.back to office nak cuba displin makan.takuittt berat naik wooo.


xoxo.
💋

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...