LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Tuesday, August 9, 2016

Pengalaman naik Oman Air

As salam.

Anyone ever heard about Oman Air ? to me, this is my first time.masa tu,tengah cari ticket kat skyscanner, suddenly Oman Air ticket is the cheapest.Browse to the online website searching for some compatibilty.hehehe.bukan apa,nowadays kan banyak sangat air plane crash,so,sedikit sebanyak,benda tu buat kita paranoid.takut wooo..




So,tried goggle,tapi tak banyak review pasal this airline.they still new compared to giant airline like Qatar ,Emirates and Etihad ( middle-east airline ) yang femes kat malaysia ni.I nak fly with Emirates sebab pernah naik dulu,tapi ticket tengah mahal,so ,gamble la naik Oman Air.so far,the track record is ok and to be surprised, they have many flights option from Muscatt to europe.dari key ell,so far ada daily flight tapi sehari satu flight.

Kebetulan jugak,one of the intern in the office ( she is german btw ) , her mom just flew to key ell with O.A.flight from Munich -KL.exactly same destination like mine.so,after hearing the good review from her ,terus confident level naik.mula-mula agak nervous di situ +_+.

Hari kami naik tu flight tak penuh.so,banyak tempat kosong.most passenger konker every seat.like mine susah la sebab eryna tak nak pindah tempat.ingat nak ajak dia duduk yang seat 4 kosong,so boleh la dia baring tapi dia tak nak and insisted to stay at her place.ok lah,as long u behave.




My first impression, flight from KL- Muscat agak old school sikit.in flight entertainment ( IFE ) tu agak lama kena tekan kuat-kuat baru dapat tukar channel.tapi seat ok ja,sebab naik Airbus,room leg quite spacious.cabin crew mostly from Thai & phillipines and they all semua peramah.
Ada filem melayu ,Ola Bola,Polis Evo and citer yang aron ajis tu.jadi la kan.aku siap repeat tengok dilwale.Eryna pulak,frozen sentiasa siap nyanyi kuat pulak tu.dia dah pandai guna IFE dia,so aku tak kacau.lega sikit...






Tapi,flight from Muscatt to Munich flight dia baru ,so IFE tu ala-ala canggih sikit and interior lagi cantik..and we flew by airbus for all sectors.






I ordered kis meal untuk eryna.best ok,kids meal dia sekali datang ,tu ha lagi banyak dari package org dewasa.makanan of cross halal...masa atas flight ,i olls tak puasa yer ,musafir kan.. ( dah settle ganti puasa pun ) .lagipun dah tau,atas awan tu mesti pening.sia-sia ja muntah.




Kiranya food wise, i suka.sebelum landing dapat lagi roti and kebab.masa otw back to key ell dari munich ,depa siap bagi ramadhan pack.so,semua orang boleh tapau bawak balik.paling best, air dia susu kambing kau.mujur bukan susu unta.i asked hasben if he get to eat macam kami,so yeah lebih kurang je la tapi food spread untuk kami lagi banyak.



Masa transit kat muscatt, dari jauh dah nampak padang pasir.kena turun flight guna tangga and ada shuttle datang ambik.airport dia kecik jer,so jangan risau kalau transit time around 1 hour macam tu.sempat jer nak catch next flight.

Shuttle tu akan bawak sampai ke arrival hall.Yang nak stay in muscatt,exit kanan,untuk connecting flight,sila exit kiri.pastu jalan je sampai nanti jumpa departure hall ( dalam 5-10 mins jalan ),then nanti officer tunggu nak stamp tiket.sempoi gila,duduk atas kerusi pastu cop tiket. ( yang next flight ticket ).
After that,check immigration.paling best,bawak air pun lepas.kalau klia kan strict ,even munich and few countries i have been tu, very strict we cannot bring any liquids through immigration.ke sebab air mineral tu dapat kat dalam flight and unopen,entah la kan.




Then,kuar immigration dah sampai gate.ada la sikit free duty shop.nak wifi,kena p kat kaunter swarovski ,tunjuk flight ticket,dapat la 2 jam free wifi.tapi,sebab aku transit sejam lebih ja,baru sempat guna tak sampai berapa minit,dah nak kena naik shuttle untuk catch next flight.eryna naik stroller,so takdak masalah nak jalan laju.
Cuma,masa flight nak p muscatt dari key ell tu agak hazab sebab dia tidoq, pastu dia tak nak bangun,terpaksa aku jadi sado,bawak beg laptop,stroller sangkut belah kanan,bawak handbag lagi belah kiri.oh yes,dapat bawak naik 2 beg sbb depa kira as 2 passenger.stroller tu curi-curi bawak naik.mujur beli yang jenis boleh lipat and sangkut kat bahu tu.boleh ja bawak stroller naik atas,tapi selalunya depa akan mintak and letak tempat lain.nanti masa sampai tu,depa akan bagi balik stroller tu.so,tak payah check in dengan luggage.bawak ja naik atas.

Overall,i bagi 7/10.cabin crew helpful walaupun sometimes agak clumsy +_+ .masa flight delay dalam 30 mins from Munich to Muscatt ,depa bagi eryna goodies bag.ada coloring and few items.and they serve drinks and snack ( at least la kan ).even flight delay pun,sampai tetap on time...

So,kalau ada rezeki nak p oversea lagi,rasa nya akan piilih O.A.nak-nak kalau dapat harga promo macam haritu.hehe.so,lepas ni kena alert if ada cheap price.yang penting,walaupun flight ticket murah,layanan dan servis semua taraf 5 bintang..

xoxo.




3 comments:

Farra Da Smiley said...

Salam sis dpt tix murah ni harga berapa? Dan book bila utk travel bila?

FadMN said...

Farra Da Smiley : time ni book 2 weeks before travel date, last minute booking, promo price RM 1,600 per person KL -Munich. my daughter sama harga jugak sebab dah 4 years.so,total for both of us around RM 3,200++

hayati rashid said...

salam sis,..

kalau connecting flight memang sejam 10 minit pun sempat ye... risau kalau airport dia besar x sempat catch up.. tq sis.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...