Wednesday, May 18, 2016

Resipi puluit ayam

As salam.

Tiba-tiba pagi up pulut ayam kan.atau orang utagha panggei 'puluit ayam' sangat la exaggerate lolsss.actually,ada sesetengah daerah kat peghelih ni depa terlebih slang,tu yang jadik puluit.kalau umah kami, panggil glutinous rice +_+.

It's not really favourite sangat pun.kalau makan pulut ni,selalu makan dengan ikan masin atau ikan temenung ( kembong ).sedapppp..pastu letak nyoq kering tu.walaweii.pekena ujan-ujan memang terbaik sangat.


image from goggle


Ni rupa pulut ikan tu mau tak tau ( goggle) .kalau belah utagha ni tak sah la takdak pulut.macam-macam ada,pulut durian,pulut pelam ( mangga ), pulut sambal.terpengaruh dengan orang siam kan makan pulut.beras pun makan beras siam.kalau balik rumah my parents,rasa ongkaya sat la sebab hari-hari makan beras siam.tak main la beras-beras biasa ni.chewah.harga beras siam ni kalau kat key ell mahai.kat peghelih dapat la murah sikit ,10 kg dalam RM60 ( make sure amik Gred A tau ).tak la murah gak kan.tapi,best pasal  beras siam ni,wangi and cantik ja beras dia.rasa pun sedappp.makan begitu saja pun layan :).


Ok,back to puluit ayam,request by en hasbeng.haritu kami balik, p padang besaq,dengan semangat nya dia p cari bahan-bahan kat sana.konon nak bagi sama rasa dengan pulut ayam kat situ la.pulut tu sama ja rasa,ayam tu la beza sikit sebab bahan perapan dia lain.kat mana entah dia dapat resipi,sibuk nak ikut sebijik sama.

Bahan-bahan untuk perap ayam :






1- tepung beras
2- sos ikan atau nampla.
3- pewarna merah
4- sos megi
5- black pepper
6- bawang merah and putih.

Semua bahan kat atas,gaul sebati dengan ayam.untuk pewarna merah and sos megi tu tak sure la ada jual ke dak.yang itu kami beli kat padang besaq.halal yer.don't worry.pewarna merah tu letak sikittt ja dah cukup sebab kaler dia mak aih...merah bak hang.sangat-sangat merah.boleh gak guna untuk buat daging masak merah.kalau p kedai thai kan ada masakan daging merah tu kan.depa guna pewarna ni la.sos ikan tu boleh beli kat giant.






Ayam yang dah diperap.ni bawah lighting nampak macam kuning.real life merah kemain.so,sebab takut merah sangat ,cheq p basuh pastu buat semula.haha.seram la makan pewarna ni,tak elok la kot kan.sikit takpa la.kira halal +_+.





Beras pulut ni pilih jenis pulut susu ya.lagi sedap and lemak.ni pun mak mentua bagi dia beli kat padang besaq.kat key ell try la cari kot ada.memang rasa lagi best.kulit pun boleh cantik gebu kalau makan hari-hari hahahahaha.

Pulut ni kalau nak best,rendam dulu dalam sejam dua,pastu kukus.i kukus guna pengukus moden jah.pun sedap.tapi cik hasben kata terlembik.cehhh.padahal makan tengah panas memang la.bagi cool sikit baru la best.buat 2 pot.eryna ulang makan sampai esok.dia lagi pencinta pulut.makan tak stop.amboi,patut la pipi tegang mulus.hikhikhik.




Ayam yang diperap tu,goreng dalam minyak yang panas.kaler dia lagi cantik,nampak merah gitu.and rasa,memang sedap.jangan lupa tabur bawang goreng yang digoreng sendiri...sos megi pun memang bagi rasa kaw dan sedap.sos tu boleh buat perap untuk masakan lain jugak.nanti dah habis wajib beli lagi.macam susah nak jumpa kat sini.

Gambaq puluit ayam takdak sebab tak menyabaq nak rasa masakan sendiri.pulut ja pun.haha.
Selamat mencuba.

*sos untuk pulut ni macam nak buat sos nasi ayam.blend cabai kering dan cabai merah dengan bawang putih.kalau suka letak cuka.then masak.siappppp.boleh buat berniaga RM 6 sebungkus.laku tau :).

xoxo.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...