LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Wednesday, March 2, 2016

Bye-bye titi -tutu.

As salam.

Tetiba citer japan dah off.tunggu la mood rajin datang kembali.tuan blog nak kena amik exam next monday.bercinta betul la dengan acca ni.kalau ikut hati,dah malas ,dah give up.tapi,bila ingat kan eryna,terus la jangan mengalah.so that nanti,bila eryna tetiba wat malas nak study,mama boleh cakap macam ni " mama dulu,dah tua pun still belajaq tau".




By the way,nak bagitau ,tortoise 3 ekoq tu dah takder dah.harap nya depa sihat ler.kisah nya ,masa nak p cuti tu la,takder sapa nak jaga.mula-mula nak bagi dekat adik ,tapi dia takmo.orang bujang lagi la ,balik rumah pun dah pukul berapa .pastu ,takut dia terlupa la pulak,tak memasal aniaya haiwan tak bagi makan.

Nak bagi dekat adik ipaq,dia pun sama la takmau.kawan-kawan pulak,takut menyusah kan ler.so,we decide to let them go.huhuhu.
Si tutu kan dah gemok.masa beli dulu,kecik comel jer.pastu kuat makan.semua benda dia nak konker.macam kakak kawasan la dalam tu ( ke abang kawasan,tak sure jantina ).yang 2 ekoq tortoise tu pulak kan new comer,depa banyak la mengalah mula-mula.tapi,tak lama tengok boleh tahan ganas la.kekadang kalau lambat bagi makan,punya la bising dalam cage.

Tak ingat la ada cerita ke tak ,yang titi dah meninggal.so,bila dia takder,kami beli baru.so that tutu ada kawan baru.beli 2 ekoq terus dekat cheras kot rasa nya.ada cerita time beli titi and tutu je dulu.lepas tu takder citer dah.tetiba dah gone.ishhhh..
Titi tu suicide ke apa tak tau ler,sebab balik kerja nampak tetiba dia duduk jer kat batu tak gerak.bila angkat,ringan giler badan dia.rupanya dah gone.sian dia.baru perasan la a day before dia tak makan.si tutu syok ler perabis semua makanan.pembuli la dia.ke titi tu sakit tak tau ler masa beli tu.

Anyway,hari kami nak p epot tu,terus basuh cage depa.busuk nyer hai sebab depa kuat makan and kuat berak.ishhh.tiap-tiap hari nak kena basuh.kalau dulu basuh 3 -4 hari sekali ,sejak depa kuat makan,hari-hari dah.kalau tidak,busuk hoiii.eryna time mandi tu suka la dia.di buli nya haiwan tu.suka suki dia jer.dah la tak geli.siap letak dedak atas tangan dia,feeling ala-ala merpati atau arnab pulak.kena gigit baru tau.





Aha,dah siap basuh semua,letak depa dalam tupperware ,letak dedak and depa ikut kami sekali p epot.haha.tak tau la adik ipaq letak kat kolam/tasik mana.hasben kata,kalau letak kat tasik besar,takut kena makan dengan ikan.huhu.actually,nak lepas kat tasik dalam kawasan apartment ni,dekat dengan swimming pool tu,tapi tu la dah kalut siap malam tu,tak sempat.and hampir terlupa.mujur teringat ,kalau tidak memang mati la depa 7 hari tak makan.

Harap nya depa dapat la survive sebab haiwan macam depa ni jenis di bela,tak biasa hidup dunia luar yang penuh pancaroba ( kah ) +_+.tetiba teringat cerita nemo pulak,time dia lari dari akuarium masuk laut.agaknya depa macam tu kot.

Eryna pulak,balik cuti tu,dia tanya jugak,tapi dah cakap bagi kat pakcik.lagipun dia nampak malam tu kami bawak depa sesama,so,dia paham.cuma dia frust la kot tak dapat pet.tapi,dia bukan nya jaga pun.dok buli ada la.lepas ni,nak bela apa pulak ekkkkk..

xoxo.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...