LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Friday, January 29, 2016

Demam ,sakit berganti.semoga cepat sembuh.

As salam.

Musim demam kembali.so,di bulan pertama,tahun 2016 ni,eryna dah kena demam.tak ingat bila dia last demam.mungkin 3 bulan lepas ,atau mungkin ada tapi sebab tak lama, tak berapa nak ingat.
Jadi,kena tulis kat sini,supaya kalau eryna dah besar,and blog ni masih ada,you will know la,berapa kali demam dalam setahun.

Hari ahad dua minggu lepas,pagi tu rasa macam suam jer badan dia.so,bagi jer la ubat demam.memang ada la standby dalam fridge.bila dah jumpa doctor,baru buang ubat lama,guna jer ubat baru.demam dalam 38 macam tu,tapi takder batuk atau selsema atau tekak sakit.lega la jugak.sebab ,kalau dah start melarat tu,kesian pulak kita tengok kan.

Ahad tu,kami p kenduri kat setiawangsa.badan dia dah suam jer.makan pun macam biasa.demam pun,still bagi mama naik darah.haha.
Isnin tu amik jer cuti sebab tak nak la dia spread virus kat taska pulak.lagipun kesian kan,kita kalau demam pun pandai jer nak lepak jer kat katil.tambah pulak budak.lagi nak bermanja.




Hasilnya,kat rumah,dia cari pasal dengan mama.demam still ader,tapi alhamdulillah ,makan,minum all ok.cuma,kerja bertekak jer la.kejap kang memanjat,kejap kang buat itu ini.agaknya orang sebelah ni curious,dah kenapa dua beranak ni dok kat rumah tak pegi kerja ke,taska ke.kata demam,tapi kalah orang sihat dah ni :).

Selasa pulak,kebetulan asben dapat mc.yang ni kelakar sikit.tiba-tiba balik rumah bagitau,selasa mc sebab masa dia konon tolong acara persaraan ke apa entah.tolong nak bertukang la konon.tapi,injured.nama jer orang kampung,tapi nak bertukang pun failed.ish.so,sebab mc,sila jaga eryna.





Pagi selasa tu,siap bangun masak oi pepagi.tak pernah la masak pepagi buta.haha.eryna pulak,pagi tu tetiba mata sembap.risau takut sakit mata,bawak g jumpa doc.

Doc bagi ubat titis and mintak lagi ubat demam sebab malam sebelum tu,dia g tumpahkan ubat.nak titis tu kemain bersilat la dia tak nak.kena ugut ,baru dia redha jer kena letak.
Alhamdulillah,the next day,mata tak merah,bengkak dah surut.so,i assume,mungkin sebab panas dalam.sebab malam-malam boleh rasa suhu dia naik.check temp pun dalam 39 lebih dah.

Rabu and khamis,i masuk opis lambat .sebab tengok eryna macam dah ok,i pujuk la ajak dia g sekolah.sebab cuti lama,takut dia tak nak pulak g taska.
Memula tu,drama sangat la. "tak nak g skool,tak nak g skool"..masa tu dah pukul 10 pagi,kebetulan hari rabu,ada outdoor aktiviti,depa tengah gardening.terus la pancing dia.
Kak ummi,owner taska tu ada.dia tau eryna dah masuk hari ke empat demam.dia ok jer i antar eryna sebab takder batuk and flue.dia pun cakap,bagi berpeluh sikitk.kalau kat umah duk jer ,makan tidur lagi la lambat kebah.so,eryna dah suka la sebab nak tanam pokok.





Petang tu,balik awal sikit,g amik tengok dah peluh sikit.lega sangat la mama ni.siap excited tunjuk pokok dia tanam tu.by the way,elok seminggu pokok tu dah arwah.sebab eryna p cabut dari atas.haha.sian kau pokok.







On friday,she fully recovered.lega sangattttt.bergelen-gelen air kasik minum.supplement pun tak tinggal.yer la,dah lama ni nak g cuti oiii.uhuk uhukk..
Tu bawak dia keluar hari isnin sebab thaipusam kan cuti.ader nak beli barang sikit lagi nak bawak g sana.so far preparation dah 90% complete.semoga di permudah kan lah :).

And,sekarang ni,yes,masuk hari ni,apak si eryna pulak dah sakit mata.hari selasa haritu ,bangun pagi,tiba-tiba.."ish,awat mata merah,sakit mata ni"..dapat mc selasa & rabu.pastu sambung lagi khamis & hari ni sebab mata tu dok statik jer merah.
I dengan eryna pulak,duk jauh-jauh jer dari dia.takut oiiiii.paksa pakai rayban dalam rumah.asing tempat tidur and tempat duduk.huhuhu.dugaan lagi 5 hari jer lagi nak travel.


Mintak-mintak tu,cepat la sembuh.so far,tak der la berjangkit ke satu lagi.and takder la berair giler.cuma nampak la bengkak sikit.adus,risau sangat.sambil doa,elak kan eryna jer kena.sebab lagi kesian kalau anak kena.bapak kena tak per.mama kena pun takper.sebab kita tau nak jaga diri,amik ubat.insya allah,i positif jer hasben akan cepat recover .ameeeen.

xoxo.



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...