LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Thursday, November 5, 2015

Thomas and friends

As salam.


Eryna suka sangat Thomas and friends.from my observations,she don't really fancy girly things.
At her age, i can see that some kids will starting to love princess,hello kitty or what-so-ever.
Eryna ? no ,thank you.she just loves robocar poli, thomas ,tobot,lego ( with animal thingy ) ,transformers.sometimes,she even asked me to search "superman" in the youtube.

Well,itu yang paling unik kan.she even have tortoise as her pet.hahaha.it's that strange ? Of course la tak.mama lagi rasa ok.dah la berani,she's not scared if u ask her to feed cat,rabbit or deer , but she do scared of cockroach.hihihihi.
Lagipun, mama pun rasa macam ,takper lah tak minat girly-girly pun.janji perangai elok sudah. +_+.




Last few weeks, dekat Atria, PJ ada Thomas and friends fair, sebab nak celebrate their anniversary.
Apa lagi,menjerit-jerit la dia nak p tengok.tambahan pulak, the billboard promoting thomas tu is everywhere along the road.



Almost 2 weeks jugak i guess pameran tu.ingatkan macam ada apa jer,sekali ,alahai,takder menda sangat la.just ada bounce untuk kids main ( have to pay RM 15 kot ) ,lepas tu ada la satu meja depa letak thomas.lepas tu budak-budak berebut nak main.habis,dah korang letak satu jer,bebudak sah-sah la berebut.




Eryna ni pulak jenis tak reti berebut.dia dah pegang thomas tu actually,tetiba sorang budak ni mai sambaq,dia terkedu jer kat situ.ganaz kat luaq jer u ollssss.
Geram pulak rasa tengok budak tu selamba badak jer rampas gitu.at least mintak la.
And i didn't see his parents anywhere near.if eryna ever do that, i swear will warn her and ask her to give back to the kids.if you really need that, ask first...of course la kid being kid,not to blame them right...





So,since tak leh nak main kat situ,we just sit there and do coloring and main puzzle.
Lama jugak la lepak situ.sebab eryna suka kan thomas.tapi,dia boring la jugak sebab time tu depa dah stop aktiviti.lama sangat nak tunggu next session,so we just jalan-jalan and lepas tu,pegi hamleys jer.
Orang pun makin lama makin ramai,better we leave and give chance to other kids pulak.




Hye angel, i loves u sooo much tau,walaupun anak mama ni kekadang manja melampau and selalu kena marah,just so u know that we just want to teach you the best.not to be soo manja.
Selalu,kalau mintak apa-apa,we didn't give u blindly,tapi kena letak syarat so that u know, there's nothing easy and have to work hard for it.eh,macam kejam jer kan padahal anak baru 3 tahun.

Tapi,i notice, bila kami buat macam tu,we teach her how to be patient.
Contoh, dia nak new toys.i will not just buy tapi,kitaorang akan bagitau macam ni.
If you behave, dengar cakap mama & abah, then only you can get the toy.sebab selalu dalam mall,dia tetiba dah pandai escape pergi sendiri tengok apa dia nak,and we got in panic la of course,so,ubat dia,if u not behave,then no more toys or books for u.

Selalu dia memang paham.sebab ada sekali,dia still buat perangai and we end up tak beli pun sebab dia tak dengar cakap.we even go back home straight and let her cried.
Balik rumah,after dia ok,then only we explained why she didn't get what she want.
So,next time,dia tau yang dia kena jadi good girl dulu.
Tapi,bukan la selalu dia nak jer terus dapat.once in a while la.

Macam semalam,sebab dia teman i pergi beli barang,and buat perangai elok-elok,so she get to eat ice-cream yang dia dah mintak few days time..and that reward bukan la selalu buat.takkan la nanti nak suruh tolong lipat kain pun nak upah kan.ada la times kita buat gitu.

Btw, lain orang lain cara didikan kan.
Semua pun nak the best ikut cara masing-masing.tak yah la nak kutuk cara orang tak betul,cara kita jer yang betul.respect each others ,semoga anak kita menjadi anak yang soleh dan solehah.ameen.

xoxo.



3 comments:

Zie Azi said...

betul tu,lain org lain cara mengajar anak,asalkan tidak bercanggah dgn islam sudah la.mcm sy pun, kalau anak nak sesuatu. sy xkan bagi terus bcoz nti dh terbiasa asal nak, mesti dapat wlpun pd ms itu kita xmampu berikan.

anyway,eryna cute girl.

FadMN said...

kan,tulah kan.kekadang tu tewas jugak dengan pujukan..hehehe.

Wa said...

Ha ah betul tu , kita kan ada cara masing-masing nak ajar anak hihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...