Tuesday, September 22, 2015

her achievement

As salam.

Dah 8 bulan eryna kat taska.so far,alhamdulillah,she likes taska just like when she stayed with kak nas,pengasuh kat kl dulu.

Masa raya haritu,sempat la visit mak nas satu family.rindu betul dia kat eryna siap nangis.eryna pulak,buat-buat tak kenal.eiiii rasa nak cubit jer.padahal baru jer around 7 months tak jumpa.last i hantar dia bulan 10 tahun lepas.mean,almost a year la jugak kan.

Mak nas pun dah ada jaga budak baru.orang baik macam tu,berebut jer orang nak mintak tolong jaga anak.insya allah,setiap kali raya nak bawak eryna p visit.walaupun tak la jauh mana,tapi tulah,selalu takdak masa,pastu nak masuk kl pulak,memang bercinta laaa.




Btw, this is what you have achieved at age 3 years ( in case you read this -atau wajib baca bila dah pandai baca nanti tau ).sebab mama ni ,kuat pelupa,tambahan dah tue-tue ni,jadik nanti,bila-bila i can always read here anything that i wrote. :

- Dah boleh baca doa makan siap full translate.pastu,kalau baca,jenis jerit sehabis kuat.style taska sangat.budak-budak kan suka jerit-jerit.syiok agaknya dapat jerit gitu.ada sekali tu,kat kedai,dia bantai baca doa makan kuat giler.hopefully,orang yang baru nak makan tu,sama-sama la korang ameen kan yer.T_____T.

- Hafal lagu kanak-kanak.Memang legend la lagu budak ni kan.time i taska kemas dulu pun ada nyanyi lagu-lagu tu.antara nya, 'lompat si katak lompat' ,'bapak ku pulang dari kota' , 'kalau rasa gembira' and few songs.english songs macam 'old mcdonald' ,twinkle-twinkle ,dah lama dia hafal dari youtube +_+.

- Suka bahasa kan diri as her full name "farah eryna' atau "kite"..auw,.budak-budak sangat.cakap kite-kite.kalau orang utagha,suka bahasa 'kami' as ganti diri.hihihi. ( achievement ke ni ).

- Malam before tidur, dah hafal doa tidur.ni bukan achievement dari taska,tapi mama ajaq *kelip-kelip mata*.

- Recite Al-Fatihah for the first time semalam ( ini lah penyebab ada entry hari ni.sebab mama is so excited giller ,terus sebak gitu ). tak kisah la,anak orang lain baca umur sebulan ke,setahun ker.i don't care..what i care,anak i olls dah boleh hafal Al-fatihah u olls.alhamdulillah >_<.







So far,macam A to Z ,1-10,alif ba ta, memang dah boleh hafal since dulu.sebab youtube ajaq.hohohoho.then kat taska,depa dok ulang-ulang,so ok la.cuma kalau boleh nak up kan sikit la, instead of 1-10 ,biar la pandai 11-100.one by one la yehhhh...

Oh,bab potty train masih belum 100% berjaya.kat rumah boleh la diapers free.tapi,kat skool,cikgu buat batch by batch.huhuhu.so,kekadang dia confuse.bila balik rumah,i will tell her,"eryna dah besar,tak payah pampers" and dia faham jer.cuma kat skool jer la.i do understand cikgu ramai budak nak kena monitor,kang nanti bocor,jenuh la cikgu kan.i do hope,cepat la dia diapers free.kurangggggs kos pampers >_<.

xoxo.





No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...