Wednesday, September 2, 2015

Cuti merdeka -bukit tinggi ,pahang.

As salam.

How's merdeka ? just a normal day.last year,we were at..eh,tak ingat kat mana.must be somewhere in kl jugak sebab normally,merdeka tak balik kg pun.

This year, an ad-hoc plan.konon nak p bukit tinggi,indonesia.sebab tengok air asia tengah promo kan.
Sekali...pasport both of us will expired on sept and eryna belum ada passport.
Ingat nak gamble jer book ticket,tapi macam tak syok lak nak rushing.
Ada member opis bagitau,sempat jer in one week,nak renew passport and buat eryna nyer,tapi,i rasa cam tak feel pulak.

Sudah nya,tak dapat p bukit tinggi,indonesia,kita p bukit tinggi,pahang pun jadik la.
Sejam jer dah sampai.jamak pun tak boleh.tak sampai 90 km pun.hehehe.
Jalan tak jem langsung pulak tu.pukul 2 pm dah siap nak check in.
Tapi,bilik cuma ready at 3pm la,as per normal.




Bukit tinggi is just the same, just as last time we were here 4 years back.
Tapi,syok jer mai sini.maybe sebab tempat dia cantik dan bersih.
Late booking,mujur ada lagi bilik superior.we booked direct from hotel.
Compared kat agoda,booked direct is much more cheaper.




Tak dapat jejak kaki kat france lagi,boleh la feeling-feeling dulu.
Orang quite ramai,tapi still ok.sebab kami check in on sunday.
Mujur jugak sebab jumaat & sabtu ada 2 company buat family day kat situ.Imagine how sesak nya kan.
Hari kami sampai,depa check out.lega la sikit.




Last time,only two of us.memang purposely datang sini sebab nak bawak eryna mai ngan rabbit.
Eh,sebenarnya memang nak bercuti pun.weekend getaway gitu.lagipun kl sesakkkk.
Nak p shopping mall memang tak la.
Ada gak terfikir,nak bawak p farm in the city,but that can wait whatttt...





Our room view.kali ni dapat best sikit.our room takder balkoni.
Bukak tingkap,nampak swan berenang-renang kat bawah tu.
Bilik besar and luas.compared to last visit,dapat mountain view tapi tak best sebab tengah renovation ke apa ntah masa tu.
And bilik macam kecik sikit,padahal superior jugak.
Untuk our room, RM 307 with breakfast.





Lepas check in and solat,terus turun tunggu shuttle.
Ada free shuttle untuk ke Japanese Garden, Animal Park and Adventure Park.
Untuk masuk ke colmar tropicale ni,fee for adult RM16.kid RM5 kot.tak ingat sebab eryna free.
Yang duduk hotel di Colmar atau Chateau ,dapat full refund masa check out.

Japanese Garden takder apa sangat la.tengok bunga.ikan.penat panjat tangga.menonggek.
Since shuttle penuh,cuma dapat p Japanese Garden.rabbit park kena p esok pulak.




Last time kat sini,we ate chicken grill,so kali ni try pasta and pizza.
Untuk yang first timer, kat sini tak banyak kedai makan.
And most kedai adalah western style.rasanya macam ada dalam 5-6 kedai camtu kot.
Hujung sekali ada steamboat.not many choices.
Jadi,kalau nak lapik perut sementara tunggu dinner, bawak la bekal ke ,cikides ke.



Waktu malam meriah sebab ada aktiviti macam tarian ala-ala barat gitu.maybe sebab reka bentuk ala-ala omputih,tarian pun haruslah seksi. T_____T.

Eryna syok main belon jer kat sini.kerja duk tembak pistol tu jer la.pastu habis la air sabun tu.
Malam tu,count down merdeka,tapi by 1030 pm kami dah balik bilik.orang lain merdeka,kami dah berlayar ke mana hala dah.

Mujur la bilik facing front view,sapa yang bilik ngadap stage tu,masak la bising sampai pagi.




Makan megi tomyam bukan sebab lapar.tapi,sebab dah beli,so macam wajib kena makan jugak.
Padahal perut dah kenyang .



Awal pagi dah bangun.breakfast at 730 am.sebab planned nak g rabbit park.
Sekali,rabbit park bukak pukul 10 am.and shuttle start 945 am.

Bawak eryna tengok swan dulu.sedang elok jugak,dia dok sibuk buat 'kuih'.
Terus bawak naik atas.jadi dua kali mandi la budak ni.



Rabbit park per entry RM4.harga sama je adult & kids.
Fee untuk masuk colmar ni tak termasuk rabbit park ni.
Pandai la jugak depa buat bisnes kan.

Masuk rabbit park,tapi jumpa rusa dulu.
Yang ni beza from last visit.dulu,takder rusa.ada rabbit jer.
Syok la eryna bagi depa makan.berani pulak tu.



Bagi rabbit makan.tapi,rabbit ni ngengada.tido jer kerja dia.
Eryna kata,rabbit takdak mulut.sebab dia suap makan,rabbit tak makan. >_<.



Rusa jugak yang best.makan jer kerja nya.
Eryna memang berani la,p sua daun kayu tu sampai dalam mulut.
Suka sungguh dia.
Lepas ni nak bawak p farm in the city.mesti la teruja.



Percubaan menjadi pencinta haiwan.
Geram dengan rabbit ni tau.tidoq jer kerja dia.

Dulu-dulu,ayah ada bela arnab.banyakkkk pulak tu.
Lepas tu,beranak pinak sampai penuh sangkar .
Masa tu,kami kerja duk main arnab jer la.
Lama-lama tak larat jaga,so ada jual,ada sembelih.

Tapi,sembelih,tak gamak kot nak makan.huhuhu.cute sangat.



Jumpa rusa yang feeling puteri lilin duduk bawah slide.ngada sangat dia tu.siap landing baik punya.
Ingat orang tak nampak la tu.
Selfie dengan rusa sekali.comey sangat bintik bintat dia tu.





Lepas balik dari rabbit +deer park ni, ( ada jugak kuda kat sini,boleh naik ), balik hotel,check out.
On the way,tak tau nak makan kat mana,ingat nak p kuala gandah tengok gajah tapi rushing sikit la sebab nak kena g amik mak mentua pulak.dia mai kl melawat anak-anak yang tak gheti nak balik tu :D.

Pekena nasi lemak royale di ampang.
The end of our merdeka holiday.

xoxo.


1 comment:

Nastyna said...

Eh I pun suka kalau boring2 dulu mas akat KL, andnak feeling feeling not in MAlaysia, terus lenjan ke sana, hehehe dekat kan. Tapi just pegi makan2 and turun balik umah jer ler... tapi kalau buat macam kome, mesti lagi best dapat lepak santai2 berlama2.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...