LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Wednesday, August 26, 2015

Selepas 2 tahun duduk rumah sendiri

As salam.


Diam tak diam,rupanya dah nak 2 tahun kami duduk our little crib ni.kecik tapi,itu lah syurga nya.alhamdulillah,walaupun verangan nak duduk rumah landed, tapi walaupun rezeki ditetapkan duduk apartment, pun dah syukur selalu gitu.ada rezeki,dapat la merasa nanti.


Teringat pulak masa proses nak beli rumah ni.cepat ja,tiba-tiba dah dapat kunci.kira rezeki la tu.patut nya nak beli rumah lain, rumah landed la of cross...tapi bukan dekat area yang duduk sekarang, dalam 15 km jer beza.tapi,owner rumah nak jual above market value.so,bank advise kitaorang tak yah beli sebab rugi.lepas tu,tiba-tiba tergerak nak cari apartment yang kami beli ni kat mudah.tengok ada iklan,terus g tengok and macam berkenan.harga pun still ok.owner jual below market value.


Malam tu ,balik tengok rumah,esok decide nak beli.duit depo 10% pun tak dak dalam tangan.tapi,setuju nak ambik sebab  area situ,rumah cepat naik.the same apartment, harga setiap tahun naik dalam 50k-100k.giler betul..so agreed and korek-korek la depo.esok  nya,bayar depo 3% ( di nasihatkan direct dengan owner,.sebab kalau dengan agent, selalu depa akan up lagi harga and kena bayar 10% depo on spot ). since direct dengan owner, balance 7% bayar time sign s&p depan lawyer.rezeki jugak tu sebab 3% depo tu ,hasben dapat bonus.so,guna bonus dia la..hahaha.lagi 7% kita pinjam sat,nanti dah dapat epf so bayar la balik.gituuu.,


Masa sign s&p, owner dah bagi kunci sebab dia dah beli rumah lain.so,dia tak kisah if nak masuk awal.time tu pulak bulan puasa.nak reno pun susah sebab dah fully booked.lepas raya ,dalam 2 weeks dapat contact contractor buat wet kitchen.yang lain takder reno sebab masa tak cukup.kami dah kena keluar dari rumah sewa ( sebab dah ada tenant baru ), pastu nak masuk rumah baru ,so buat jer apa ada dulu.mujur rumah ni cantik lagi.so,tak perlu reno sangat la.


After 2 years.baru realized,tak pernah tambah apa-apa deco.makin serabut dengan barang eryna ada la.so,weekend haritu dah aim,kena jugak kemas.dah la bilik no 3 tu dah macam tongkang pecah.jadik store room padahal,bilik tu agak besar la.macam rugi pulak tak guna.


Sekarang ni,eryna memang main kat depan.pastu mainan dia biasa la,bersepah-sepah.pening tengok.ingat nak buat play room dia jer dalam tu.tapi,hasben tak setuju sebab ada barang dalam tu,nanti kot dia kacau.ok lah, bilik tu buat bilik solat.sayang ruang kosong terbiar.kalau buat bilik solat,"hidup" sikit bilik tu.





This is normal view.semakkk sangat.of course, i will put everything back to the case, but all the toys are spreading all over the house.macam konsep dia,suka hati laaaa nak sepah.all the legos, play doh and sooo many entah apa-apa la kami dah beli ni kan.so,nak salah kan anak ? pahadan la muker sangat....




As you can see in the pic,ada table ikea putih next to the tv cabinet,dengan dapur mainan dia lagi ( where main plug is over there ), lepas tu, the red case tu where we put all her toys.kat situ jugak la dia panjat atas tu,capai macam-macam atas side table tu.




So,we moved here toys next to the window.at least ,far from the main plug,sebab sometimes,dia akan berdiri atas meja ikea tu or sleep onto it.wayar tu berselirat,sakittt mata.entah bila la laki haku ni nak fix that problem.buat la sesuatu,sorok wire ke apa ke.pfttfttftf..

I told eryna soo many times, this is the ONLY place for you to play.means,all your toys have to be here only,or else, i will keep all them in the store room and you will not get to see them again.so,mesti la dia laju-laju cakap "tak nakkkk".so far,still ok-up until today.

As usual,balik jer skool,dia akan 'kumbah' semua toys macam puas hati giller.and sebelum tidur,i akan ajak dia kemas.sebab kalau suruh dia kemas,ibarat suruh dia buat sepah lagi ada la..so,the best solutions,do it together. :)





This is how our house looks like now.we moved the red sofa as well.so,nampak la luas sikit.sometime,budak ni merempit keta kecik or naik beskal,so boleh la back and forth tak langgar barang.nak ajak main beskal kat taman pun tak terbuat lagi.




Thinking to buy new sofa to put next to the side table.aiming for ikea sofa.haritu tengok macam ok la.and affordable tooo.next mission,nak beli khufi art ,barulah nampak ceria sikit.so far dinding tu kosong jer.time to revamp...

Wait for the next entry :).
xoxo.


2 comments:

Nastyna said...

actually I pun prefer anak2 main kt ruang tamu jer, tak kisah la sepah sikit boleh kemas, yg penting anak depan mata.. ni jenis mk yg tak leh berenggang ngan anak gini la hahaahah. tp best kan rumah sendiri, nak hias nk beli barang pun semua ok.

FadMN said...

tulah.nak deko2 tu ,plan kemain lagi.tapi asik tergendala macam kan byk sgt aktiviti tu.hehehe.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...