Tuesday, July 7, 2015

Eryna dah 3 tahun ,18 Ramadhan :)

As salam.

18 Ramadhan,bulan islam,hari lahir eryna,atau nama betul Farah Eryna.ramai orang yang baru tau nama penuh dia cakap,'lah..ingatkan nama eryna saja'..sebab biasa panggil eryna,so ada one times,she didn't respond when we called her farah.so,since that day,i biasakan panggil nama penuh and now she knows well her full name.dia sebut 'ayah ei-na'..pelat gitew..



Day 2 when you got admitted after your delivery due to some complication..sobs..sobs..kalau ingat balik,macam tak mau ingat jugak la.sebab agak drama jugak kes nya.kalau ada yang baca pasal viral epidural tu,that was the same thing happened to me.high dose epidural,which lead to has no feeling at all..so tak rasa sakit and tak tau how nak teran.after some time,bila doc decided to emergency czer,kuasa tuhan,you were already out from my womb but not crying.sebab lemas,so kena oxygen.alhamdulillah,Allah maha besar,dia beri peluang untuk eryna terus sihat bersama kami.tak sampai 24 hours,you breath on your own and has to stay for 5 days to complete antibiotics.

5 hari ulang alik p hospital,jumpa lagi ramai insan yang kurang bernasib baik.ada yang anak kena stayed for almost 2 months sebab pre-matured ,ada yang anak kena jantung berlubang and macam-macam lagi.just feel really bersyukur,sekurang nya eryna sihat alhamdulillah,even though masa awal tu sangat mencabar keimanan ,apatah lagi mama yang tengah berpantang.hari-hari perah susu,hantar g hospital.takut tak cukup,alhamdulillah jugak,Dia bagi banyak sampai berlebih bawak balik rumah.



The day when you get back to my arms.masa lahir dah 3.8 kg,memang nampak serupa dah abis pantang.hehehe.pipi gemok.semua demoks demoks.syok peluk dia tu..eiii geram.rambut masa lahir,lebat,tapi,elok ja cukur after akikah,punya la bercinta rambut nak naik.tu yang sampai la ni,dok macam tu ja rambut.T_______T.



First time demam at age of 4 months.rupanya nak tumbuh gigi.tu,lengan tu,orang panggil 'katam tebu'..demox sangat.berat pun naik setiap bulan 1kg++ .tapi paed kata tak obes sebab minum susu ibu.kalau susu formula mungkin dah kena warn obes.hewhew..

Masa ni otw nak balik kg,demam makin tinggi,so terus divert ke kpj penang.masuk ubat bontot,suhu turun,baru gerak balik.nervous la masa ni.



Your 1st birthday, 07082013.kebetulan jatuh pada hari pertama hari raya.celebrate dengan sedara mara.mak tok order nasi beriani,gulai kambing dengan dalca.kek tu beli kat secret recipe ja.sebab nya kek yang tempah awal sebelum tu,boleh pulak ada silap paham dengan bakery tu.so,malas nak bertekak,beli ja yang baru.masa ni,tak pandai tiup lagi pun.



Second birthday buat advance sebab ramai sedara and cousins kat kampung.time raya jugak ni.patutnya birthday on the weekend,so sambut awai 3 hari.supaya eryna seronok kumpul ramai-ramai.paling meriah sebab cousins ramaiiii and sedara mara mai tak putus.alhamdulillah..



On your 3rd birthday.tapi,kali ni buat kelainan pulak.sambut bulan islam.hehehe.
Sebab 0708 nanti saja nak buat dekat taska.she might not understand the meaning of celebration,tapi,dia excited tang nak tiup lilin tu ja.dah la,dekat skool boleh dikatakan ,tiap minggu bawak balik goodies bag besday kawan-kawan.mesti dia teringin jugak nak tiup lilin tu.

Kek mickey mouse tu beli kat kedai bakery dekat rumah.sedap..moist choc cake,her favourite.kebetulan pulak ada design mickey.mula-mula tu ingat nak beli kek upin-ipin,tapi saja beli mickey minnie,nampak la girly sikit.hehehehehe....




Birthday girl malu-malu.dia tergamam masa ni.terloncat-loncat masa mama bawak kek ni.ehehehe.patut time tu la rakam video biar dia tengok bila dah besar nanti.tak sabar nak tiup lilin jer tu.tak abis-abis..mickey..mickey dia jerit.

Tu kat tangan robocar poli,sekarang ni,tengah dok syok kartun tu pulak.dengan mama sekali kenal karakter tu.yang merah tu nama dia Roy.dalam team Robocar tu ,ada 4 jenis.poli,amber,heli and roy.bagus gak kartun tu sebab tema dia menolong orang and persahabatan.dari korea kartun tu,di alih bahasa.tengok la kat ceria 611.ahaks :)





The happiest person ever.sengih sampai telinga.how fun to be a kid kan.they don't ask for expensive price,apa kita bagi,depa suka ja.macam mainan tu,sekarang ni,main sebat kat uptown jer.kecuali lego ja yang original.i memang tak beli la mahal-mahal ni sebab budak ni kang dia main sepah ja.bila dah pandai hargai barang,baru la boleh beli yang berkualiti sikit.




Lepas tiup lilin,nak potong kek pulak.i guess she observed well dekat taska.kesian anak mama mesti dok teringin kan.insya allah,next month kita celebrate dekat skool ok.

I remembered during my time,mak used to bake a cake,lepas tu bawak p sekolah makan dengan kawan-kawan.cuma,time tu,takdak la gambaq buat kenangan.cuma memori di ingatan saja.semoga eryna membesar menjadi anak yang solehah dan pintar.menjaga maruah diri sebagai muslimah dan baik akhlak nya.dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki sentiasa.ameen...

Many many many more years to come.

Xoxo.

1 comment:

Mishael Vanessa Lee Abdullah said...

Such a beautiful Baby, look how they grow so fast!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...