Monday, June 1, 2015

Weekend gateaway - Bayou Lagoon Park Resort ,Melaka.

As salam.

Happy monday.no monday blues ok :)
Sebab nya minggu n kerja 3 hari jer.hari khamis dah start cuti. yeay !!!
Alhamdulillah , dapat la berpuasa hari ni.so ,insya allah ada satu hari lagi finale puasa sebelum we welcome Ramadhan Al Mubarak.legaaa dapat settle kan puasa.actually , tahun lepas jugak pertama kali dapat buat puasa enam. i buat asing puasa enam and puasa ganti.so ,that's why still ada baki lagi 2 hari ni.hehehehe.sikit-sikit ganti puasa masa time tak kerja haritu.

So,jumaat lepas ,i balik kerja awal dalam pukul 3 petang sebab rush p melaka.mengikut orang bekerja betulnya.hasben needs to reach before night , so gerak dari kd dah pukul 430 petang, alhamdulillah smooth ride, around 630 pm dah sampai.as always, kalau tak berkelai tu memang tak sah la.hahaha.everytime nak p mana-mana ,mesti gaduh dulu seround dulu.kehkehkeh.

Kami tidur 3 hari 2 malam kat Bayou Lagoon Resort.i check dekat agoda and tengok macam banyak recommendation jer ,so jom la try tidur sini.first yang tertarik tu sebab ada water park ,so boleh la bawak eryna mandi-manda,walaupun dia penakut pulak nak naik slides tu.
Bayou Lagoon ni tak jauh pun dari toll exit Ayer Keroh tu.dalam 15 mins dah sampai.






Bayou Lagoon ni jenis studio apartment.i memang takmo hotel sebab kalau duduk lebih sehari ,hotel pulak tak la besar sangat ,boleh stress ooo..kalau studio apartment tu,at least ada separate living room and katil.some more ada orang tu sibuk nak kena siapkan assignment segala,so apartment is the best options.we chose water park view.so pagi-pagi dah nampak orang memenuhi kolam.




Ok la,luas,bersih,air-cond berfungsi dengan bagus,and toilet pun luas.cuma depa tak sediakan berus gigi.uwaaa tak memasal pulak kena buat cara kreatif nak berus gigi.LOLssss..
Water heater pun semua in good condition.hotel ni baru lagi kot rasanya.so,elok la korang mai sini sementara tengah baru ni.tunggu lagi 5 tahun tengok elok lagi ke tak maintenance.hehehe.




Sebab mengadap water park, so skodeng dulu tengok orang ramai ke dak.kebetulan cuaca pulak elok,awal pagi dah turun.takmau la tengah hari baru nak turun ,satgi ayaq pun dah keroh euwwwww T_____T.






Untuk family kecik macam kami ni,pilih jer jenis studio apartment.kalau dekat agoda,rate dalam RM250 with breakfast.cuma tak puas hati dapat single bed.boleh jer nak tolak kasik rapat,tapi katil tu boleh pulak bergerak-gerak roda dia.so,terpaksa rapatkan dengan cara tolak kerusi ke tepi.kreatif la pulak tetiba kan.rupanya studio room takder katil king.jenis single bed ajer.

Other choices room,jenis 2 room apartment ,3 room apartment dan jugak penthouse.ada jugak studio room with jakuzi,mula-mula gatai jugak nak book jakuzi, hahaha tapi beza RM100 and kolam pun ada kat bawah,so batalkan jer la hasrat tu.

Malam tu,kami dinner dekat nearby restoren jer.nama nyer ' berkat salaam' restoren kot.haha.dah lupa dah.keluar jer dari bayou tu,dah nampak tepi jalan jer.and kereta pun banyak tu,kira betul la tu.
Dah sampai melaka kena la try asam pedas.tak tau la specialty yang mana satu ,so kira boleh la makan kat restoren ni pun.






Kami pilih 2 set asam pedas.satu asam pedas pari ,lagi satu asam pedas tetel.each set comes with nasi putih, teloq masin and sambal belacan.








Asam pedas pari ni sedapppp.habis licin kuah tu dikerjakan while tetel tu so so jer la.rasa lada hitam kuat sikit and some more pernah makan yang lagi best,ok-ok jer la rasanya tuh.

Lepas dinner , balik bilik and pengsan.esok kan nak g main kat water park pulak.
Budak-budak suka la.takder banyak menda pun.ada 3 kolam.satu kolam tu sesuai untuk baby-baby and budak-budak.yang kolam kedua and ketiga tu sesuai untuk budak besar.kalau tak silap,entrance fee dalam RM15 kot kalau nak datang water park jer.yang duduk hotel ni dapat free la include package.






Breakfast kat hotel ni so-so jer.pagi sabtu tu,kami breakfast kat cafe.hari kedua,terus kat dewan yang besar tu sebab orang ramai la jugak.sebab hotel ni besar,so boleh accomodate banyak.
Buffet spread pun tak la banyak,tapi ok la buat alas perut.banyak pun,tapi kalau tak habis,rugi jugak.bihun goreng tu sedap jugak :)




Saja mencuba room-in-servis.spageti aglio olio,rasa tu dah ada,tapi tak berapa menjadik la sebab takdak seafood.depa bubuh sosej pulak.ok lah, rm18 sahaja yer.makan ni buat lapik perut sebab malam nak p makan ikan bakar pulak.ni masa our second day dah kat sini.




Ada 2 jenis aparment, satu tu Amari Villa ,lagi satu Tahiti Villa.both pun sama.bangunan sebelah jer.register kat Amari VIlla, even though kat Tahiti tu ada kaunter,tapi depa tak guna pun.mujur la service cepat jugak,so no complaint. owh ,apartment kami tu kat Tahiti Villa.and don't worry,parking pun banyak,siap ada covered parking kalau yang open parking full.

Ni lobby kat Tahiti ,sunyi jer sebab semua kena register kat Amari.bagus jugak duduk kat belah sini sebab tak la crowded sangat dengan manusia.nak naik lift pun tak le kena menunggu lama macam sebelah sana nun.overall,quite recommended untuk family datang.ada water park tu,takler anak-anak bosan.walaupun tak banyak benda nak main,ok la dari takder.dari duk hadap swimming pool jer kan.

Agak-agak nak keluar gi taman buaya ker,zoo ker tak la jauh pun.easy access jer.eh,promote bagai bukan dapat payment pun T_________T.

Selain water park,ada museum (tak sure dah bukak ke tak ) ,pastu ada 3d movie,tapi i tak p pun.lepak kat pool pastu naik bilik and kuar jalan-jalan melaka.takkan nak mengeram dalam bilik pulak kan...bosan lah..yang tu kena sambung next entry..hehehhehe..

xoxo.






No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...