LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Wednesday, June 24, 2015

Berpantang lepas miscarriage

As salam.

Sambungan dari sini and sini .
I start pantang since first day miscarriage.maksudnya belum d&c lagi,dah start pantang.maksud nya tak minum ais,and makan yang grill atau sup sajer.i memang suka pantang.for me,its healthy.selama ni asyik makan yang bukan-bukan.its take only 30 -44 days to pantang.come on weh,tak kan la tak boleh skip sekejap kan.

Sebab tu bila i terbaca or ada yang komen,dia suffer waktu pantang,i senyum jer.ingat macam ni,badan tu nak guna lama.kalau sakit sendiri tanggung yer.masa pantang bersalin dulu,i memang buat betul-betul.laksa,pulut,mee i makan only after 1 year.bertungku ,bengkung until 50-60 days la jugak.pantang makan pun lebih 44 hari.pantang suami 100 hari.ehhhh :).

Ada banyak dishes yang sedap time pantang.jangan la paksa diri makan ikan bilis jer weh.buat la masakan yang sedap.contoh ,siakap stim halia,tenggiri bakar lawan dengan sayur air,bawal putih masak singgang ke,and macam2 lagi la jenis.i suka jer lauk macam ni.tak jemu sebab kita selang-selang.make sure lauk banyak,nasi putih tu cukup la mangkuk kecik besar cawan tu.ratah lauk la best.




Ni menu i masa pantang sendiri.ikan tenggiri bakar ,letak lada hitam pastu grill dalam kuali ajaib tu.meamang ajaib bak hang,sebab dalam 10 mins dah masak elok.sayur tu buat kuah jer.sedap makan dengan nasi panas.nasi tu pun i letak lada hitam banyak.maklum la,baby takdak,so takdak sapa yang bakal tercirit.kalau pantang bersalin tu,kena control la sikit yer.kesian baby nanti panas,cirit pulak dier.

Orang yang pantang gugur ni,depend jugak,kalau gugur less than 12 weeks,pantang la dalam 30 hari.kalau 12 weeks ke atas tu,di sarankan 44 -60 hari,tiada paksaan,again,badan sendiri kan.pantang angkat benda berat,pantang makan-minum,pantang bersama suami.tak ler payah pun yer tak ( laki jer yang payah kot.hahahaha )...




Ada time beli jer sup ayam atau sup daging.ni sup ayam kampung.kalau ayam bandar,mak tak berapa bagi makan takut gatal.kalau ayam kampung takper.sedap ayam kampung ni.sup dia pun depa letak banyak bawang and lada hitam.pastu lauk ikan tengiri.sayur takmau masa ni.hehehehehe.




Time ni masa malas nak mampus.hahaha.teringin nak makan ikan bilis jer.ni mau mak tau mesti sendu habis tengok anak dia makan cenggini.cehhhh..padahal,lepas tu,bedal jugak sup daging hasben belikan time dia balik kerja.tehehehehe.

Sekarang ni macam dah addictive dengan sup.belum tahap muak lagi la.lagipun sedap apa.letak jer halia,serai ke apa.buat jer la ikut suka hati.bila makan ,badan pun rasa warm jer.korang jangan biarkan badan tu sejuk.bahaya tu.petanda badan dah masuk angin.ecehehehe.macam bidan dah.


image : goggle

Itu bab makan.and bab penjagaan dalaman ni,kali ni selain dari supplement ,i ambik jamu and herba.i ni,nampak jer la macam acah-acah moden,tapi i still suka guna cara orang-orang lama.haritu ,i beli akar herbanika (minuman ) and phytonatal dari NR ( dulu Nona Roguy).




Akar herbanika tu ok jer rasa herba dia.i boleh minum sebab tak der rasa pahit sangat.ada orang suka letak dengan madu,tapi i selamba jer minum.nak kasik umph,rebus kat dapur,lagi best sebab jadik pekat compared to kalau bancuh dengan ayaq panas.i selalu masak dalam portion cukup untuk 1 flask and ulang minum.i ada baca satu blog ni cakap,tak elok minum ayaq selalu nanti buncit,tapi minum akar herbanika ni takpa,sebab minuman herba and nak minum banyak pun takpa,insya allah perut tak buncit,tapi bagi slim ada la...best sangat sebab badan rasa warm jer.i start minum since tau miscarriage,and i rasa lagi lancar ketulan darah tu keluar.

Oh ya,satu uncang herbanika tu boleh rebus sampai 3-4 kali or until dah takder rasa dah.i selalu rebus maximum 4 kali and tukar baru.kalau kotak kecik tu ada 15 sachets so boleh tahan 30 hari.i ingat nak continue jer minum ni sampai la bila-bila.buat minuman.badan rasa warm and ringan jer badan.


image : goggle


Phytonatal pulak,elok ambik dengan air akar ni.makan waktu malam terus 4 bijik.memang terbaik lawas dia weh.so,kalau korang tak tahan,amik 2 biji dulu ok.samada 2 biji pagi 2 biji malam atau 2 biji sehari.i amik 4 biji jer sebab kat botol tu pun cakap 4 biji.fungsi dia,boleh kecutkan rahim and buang darah yang tertinggal.ni pun i nak continue sampai la conceive balik nanti.boleh slim jugak katanya sebab asyik g jamban.tehehehehhee.i beli botol kecik ada 90 biji,harga RM100.



image : goggle



I suka jugak pilis,tapi since NR takder pilis,so i beli minyak herbanika.serius best sebab berangin jer.letak kat kaki pastu pakai stokin.sapu jugak kat perut,kepala and tengkuk.fuhhh nyaman.ada setengah orang kata bau dia busuk,tapi i suka.baru la berpantang gitu.lepas ni kalau nak urut,i nak suruh tukang urut guna minyak ni jer.baru la sedap badan rasa berangin.i boleh tahan jer tahap kepanasan dia tu.eh..mana panas,dia macam berangin jer.

Untuk yang kes macam i ni,tak perlu urut cepat sangat and jugak bertungku sebab rahim belum sempat kembang.kalau lebih dari 12 weeks,cer tanya bidan macam mana.sebab baby pun dah start form kan.i maybe akan urut and sengkak balik after puasa la kot,if tukang urut free time puasa ni,boleh jugak la nak urut.





Pastu kan,minyak ni letak kat pad tu,darah lagi lancar.and tak berbau.tau la kan,darah kita ni,nak-nak yang pantang ni..hmmm boleh tahan la jugak.mau period tu ok lagi.so,nak elakkan bau yang tak menyenangkan ,so bubuh jer sikit.pun boleh berangin...hahahahhaha.

Lepas 30 hari,i nak makan makjun NR.semangat tak.semua ni i konsult dengan agen NR yang sah.under blessed beauty confinement ( bbc ), siti aisyah atau orang panggil ice.i tak jual semua mende ni,korang boleh beli dengan depa.follow jer page bbc and kontek one of their authorised agent.semua pun baik jer consult kita tanya macam-macam.maklum la first time nak ber jamu la katakan.

I top up jugak dengan vitamin.As always i chose shaklee lah apa lagi.i amik b kompleks,vit C and ostematrix ( kalsium ). b kompleks tu untuk korang yang nak conceive elok jer diamalkan berterusan,yang ni i jual.so,boleh kontek i,jangan kontek NR pulak.T_____T.





Aktiviti orang dalam pantang.takdak apa nak buat..bosan weh,ngadap e-mail opis,pastu tidoq.hehehehe.so,klik-klik internet shopping la,apa lagi khennn...yang atas tu sugar scarf punya la.kain ni jenis lycra.madison lycra.i suka both but kaler pink tu i dah ada.so,sapa nak beli,still ada tag,try sekali jer.harga RM55 with postage.yang ni bukan kain chiffon macam madison biasa tu.yang ni madison lycra.





Abaikan muka tembam tu.nak tunjuk tudung tu jer.tudung instant, kain jenis lycra.sarung jer,letak jarum and done.senang hidup.i nak let go kaler pink jer tau.yang ni tak leh la,dah pakai.




Yang ni pulak dari zalora.i suka jer sopink zalora,sebab kalau tak muat atau nak tukar size,u boleh return and they bare the postage charge.pastu nanti dorang akan credited kan the whole amount ke dalam akaun kita.dengan syarat return dalam masa 7 hari and tak rosak la.ada certain online shop yang kita kena bayar sendiri kos post and dorang cuma return 95% jer from the invoice.

Both ni i suka giller.yang biru tu harga baru RM25.dah sold out banyak size.mula-mula tu kenan kaler merah,tapi dah sold out size 7.best and comfy...
Kaler pink tu kasut g kerja.dari 'something borrowed', pun comfy.harga RM35 jer kot.murah kan.zalora ni selalu ada sales,so korang usya-usya la waktu sales + free shipping memang berbaloi beli.

Ok lah tu jer la kerja orang berpantang.now ,i dah masuk opis.3 minggu tak pergi opis,rasa cam huwaaa bosan.tapi,dah masuk opis,best jer pun.hehehehe.hari ni,hari kedua la i kat opis.and i still berpantang,seperti tekad i iaitu sampai 30 hari.

xoxo.




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...