Wednesday, April 8, 2015

Perkara normal bila anak masuk taska.....demam... :(

As salam.

Satu benda yang tak best bila anak masuk taska, mudah sangat demam.sebagai penjual vitamin (.....motif ???? ), of course dah bagi hari-hari vit c chewable for kids and vitalea for kids, tapi tetap tak boleh nak elak bila dah mix dengan budak-budak lain , so she tend to berjangkit jugak.




Bulan ni kira 2nd month kat taska , and 2nd time jugak demam.baru jer few weeks ago eryna demam.alhamdulillah tak lama,macam demam ,flue & batuk package tu la.And hari ni ,demam lagi.Since semalam dia macam dedar gitu ,tapi still hantar taska sebab suhu tak tinggi.masa pick up semalam akak taska bagitau dia aktif jer tapi badan panas sikit.then ,terus bawak g klinik sebab suspect dia punya batuk tu buat dia demam.kot tekak bengkak ke apa kan.-




Kalau anak demam and aktif kita lega la sikit,tapi kalau melepek tu ,memang risau kuasa 1000.so, semalam doc bagi antibiotik sebab batuk tak lega-lega takut infections.bila malam badan panas, menten suhu 37.7-38.8 macam tu.
Semalam i saja buat petua tradisional ,ambik bawang besar ,slice nipis and letak dalam stokin ,bagi eryna pakai semalaman.ada baca orang kata bagus sebab bawang serap toksin...ala-ala kinohimitsu versi bawang besar.sebab nya nak letak towel basah tu payah , dia takmau asyik terbangun, so pakaikan stokin dengan harapan demam ,flue & batuk semua go away..


Pagi tadi , tak la sembuh terus, tapi i rasa macam works jugak la stokin tu.sebab suhu dia biasa-biasa jer eventhough ubat makan malam nak tdoq jer....kalau boleh malas nak bagi anak makan ubat sangat.unless terdesak kan...
Harini kitaorg decided tak yah hantar taska sebab kesian jer tengok dia.biar la dia ok sikit.dah la jumaat nanti ada sports day nanti kalau melarat tak boleh join pulak.dah la yuran rm60 utk sports pun dah bayar...asyik mintak extra duit jer la taska nyer pun..tsk tsk....


Jadi, both of us take turn EL ,hasben EL belah pagi , and i EL belah petang.lepas tapau kat cafe tadi ,terus chow balik.mujur la opis i ni jenis flexi.manusia jenis tak kisah kau nak buat apa.jadi masuk opis, buat kerja. macam nak EL ,inform HR pastu p la balik. takyah nak ber sistem sangat.gitu..and takdak nak soal siasat banyak.

Seronok gak cuti ,sebab nya tetiba dapat tidoq petang .hahahhahahahaha.lepas lunch tadi , bancuh eryna susu and terus kami terbongkang.tulah dia kalau tak kerja .padahal kat opis jenis bergerak sana sini ,so bila kat rumah malas la pulakkkkk..

Alhamdulillah , eryna macam getting better.malam  ni nak buat stokin bawang lagi.rimas la dengan flue dia tu.entah bila la nak ok.yang penting ,walaupun demam dia tetap nak makan, minum semua.kalau tak risau gak sebab asyik batuk jer.cuaca pun sama kot.,hopefully ,kami tak jangkit demam....

Xoxo...



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...