Monday, March 16, 2015

manners

As salam.

So, harini masuk la minggu ke 3 kerja kat tempat baru.so far so good.takder la banyak kerja sangat sebab main event will be on august , so time tu will be a little bit busy.i bukan buat event yer ,i am so lame & boring finance person,so i will deal with a lot of paperwork - to verify & approve few docs yada yada - macam la aku boss besar-.
and i still haven't change my profile kat sebelah ni.now am back at work.mengadap jem what-to-do and pagi2 dengan drama si budak ini.

Btw , nak cerita sikit pasal sikap atau manners.selalu kalau kita datang tempat orang ,mesti la kena berbaik dengan local people kan.tak boleh kekwat gitu nanti kalau susah takkan kau nak mintak goggle translate tolong kau in bahasa melayu.right?
So,dekat my office ni ada around 20 people mat salleh ( they are ranging from all over the countries tapi kita kalau nampak omputih , walaupun dia bukan dari uk ,tetap kita nak panggil mat saleh ).even my team , this guy dari germany.dah la comey ,single lagi.hari2 datang opis wangi macam minyak wangi tumpah satu botol.pastu cute giler hari2 dia jalan kaki dari apartment dia kat pavilion ke opis kat jalan dato onn ni.cute ke apa ? Panas berdenting kot ,mau peluh ketiak tapi dia suka sebab kat germany takdak macam tu.

Eh, macam tersasar nak cerita pasal orang lain.so,ada 2 ketul manusia ni dari negara jiran kita - tom yam kung.i tak boleh brain awat la depa 2 ni kan, eksyen semacam.mula2 i ingat kot la dia nak tunjuk bagus dengan i ( kot ada isu kenegaraan ke apa kan ) ,tapi rupanya dengan local lain pun macam tu.i dengar2 dengan sesama geng tomyam kung kat opis di sana pun depa agak kekwat.why la nak berlagak sangat ni ????? Gaji kau besar giler ke ? Oh well..so ceo kena eksyen la sebab dia lagiiiii besar tapi ceo kalau jumpa staff boleh hi hi bye bye.tapi depa ni jenis muka macam nak telan orang.tu baru staff bawahan sama level ngan kitaorg jer tu.mau jadik boss ,nak suruh orang lap kasut kau ke.

So this tom yam kung ni yang i pun jadik malas nak senyum tu sebab dia dah la partition  sebelah i.pastu jenis cakap kuat nak mampus semua orang boleh dengar.dah la kau speaking,tak ke satu dunia tau kau bergaduh ngan boyfren ke apa ke.
ha, bab boyfren tu lawak jugak.actually masa first dia datang opis ( dia ni based kat bkk, tapi datang sini kejap on work ) , i nampak la mulut dia bercakap.i ingat dia cakap ngan i..so i tnya la dia " excuse me" sebab i mcm tak dpt tangkap apa dia cakap.sekali tau apa dia balas ? Dengan muka dia yang mintak penampar wanita tu... " what????"..dengan nada yang soooo kerek macam nak cakap " aku tak cakap ngan kau la"..pastu baru i perasan rupanya dia pakai bluetooth kat telinga.hellooo.tak nampak la .lagipun time opis boleh ke pakai bluetooth  pastu dia bercakap all the time..pelik tak ? Macam saiko..

Colleague i bagitau,dia macam terdengar, minah ni ada bf yang kerja kat usa sana bawak lori on long hour so dia keep on talking konon tak nak jantan tu terlelap..ada eh macam tu.so ,kerja sambil mulut berjalan.saiko tak.dah macam customer servis dah.ok, yang nak highlight tu bab manners la.same to tom yam lagi satu tu.orang lain elok jer say hi,dia muka kelat jer.dah la dia dok belakang i, so hari2 dia akan lalu kat i nak p tempat dia.tak memasal i nampak muka2 yang moody.spoil kan ? Haritu i tegur jugak la sebab i fikir i kan newbies , tapi now sorry la lepas few times depa buat muka macamkan i ni menumpang negara dia,so since that day i tak tegur dah.pandang pun malas.i rasa dia mesti notice i dah ketat semacam dengan depa ,especially minah call centre tu.sebab dengan orang lain i tegur and borak elok jer.

Kita ni datang tempat orang, buat la perangai elok2 sikit.i remembered during my time kt opis lama dulu.masa i pegi cambodia, manila & hanoi, i cuba untuk be nice to local people.belajar apa yang dorang suka.apa boleh apa tak boleh .and i can say semua colleague2 i dari 3 negara ni baikkkk sangat.and jugak from jakarta.super nice people with good heart.kitaorg boleh borak macam2,buat lawak and tak stress pun.how i miss them.tapi yang ni mak aih tak agak2 sombong.i notice dorang pun dok dalam dunia sendiri jer.pelik la kerja macam tu.takder life eh.kot tak ramah sangat pun, why don't  just SMILE.i pegi phuket orang sana baik jer.ni mesti set2 rasa diri tu bagus la tu.so cakap pun nak kerek.


I yang kebosanan sebab tepi & belakang i adalah geng tomyam kung.mujur la tomyam tu sedap.lepas ni makan tomyam tu ibarat menelan geng tomyam tu kot.hahaha.btw, tomyam call centre akan balik negara dia lusa kot .tapi dengar2 dia akan datang balik nanti.i harap dia dok la tempat lain.kang makin lama makin bertimbun dosa sebab asik kutuk depa jer.tak memasal negatif vibes melanda i.

Sooooo...be good and smile ok.



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...