Thursday, January 22, 2015

kerenah si anak

As salam.

Harini puasa ganti.ada lagi 7 hari.tak mau bertangguh lagi takut kang terbabas tup2 dah masuk ramadhan.free ja dapat dosa.lain la ada valid reason.haritu masa buat puasa 6,sempat sambung sehari puasa ganti.lepas tu period,terus la penyakit malas datang.nak start tu memang lemau, tapi once dah start , ok jer.so kali ni nak habiskan jer walaupun waktu maghrib skang dah lambat.oh,masa puasa 6 tu i tak niat puasa ganti.mmg niat buat asing2.padahal kalau ikut ustaz,eloknya dahulu kan yang wajib.tehehehehe.




Tengok dalam fridge semua benda/bahan ada nak buat nasi tomato.dah lama jugak tak makan.terus teringin slurp slurp.
Paling senang lauk cenggini la sebab ada satu jer nak kena tumis iaitu dalca daging.ayaq asam & daging bakaq tu lagi senang.pejam mata ja.hohoho.

Oh ya, sampai harini, dah few times buat nasi tomato pun,mesti nak kena kukus gak nasik tu.sebab macam tak berapa masak guna rice cooker.nak kata tak cukup sukatan ayaq ,dah ok.entah ler.kalau masak nasik ayam , elok pulak masak guna rice cooker tu.tapi kan, bila kukus , lagi sedap pulak rasa dia ( puji diri sendiri ).
Bukan diri sendiri makan bertambah ,org lain yang tak posa pun terlibat sekali.masak 2 pot setengah, cukup2 jer tinggal tuk sahur esok.






Btw , nak cerita pasal budak kenteng ni.i memang notice & even people around me macam my family & kawan2 i selalu cakap eryna ni peramah.senang mesra.dia punya warm up kejap jer terus ngam.memang kalau i bawak g playground ka nanti dia mula la carik kawan.semalam bawak dia p opis shaklee,kat situ ada playground ,syok kejap jer la jumpa kawan.pastu kawan tu dah balik , dia pun dah start boring.

I memang kesian jugak sebab dia asik lepak kat umah ja.insya allah bulan feb la baru nak hantar.mudah-mudahan.i ni jenis tak pandai homeschool.ke pemalas kot.boleh la ajaq kejap2 pastu done.sabaq jer la.kesian pulak tengok dia dah mcm kejutan budaya bila kat luaq jumpa budak baya dia siap pergi ramah2 teguq.ada parents yg ok,depa layan jer la.

Macam semalam, ada pompuan ni, dia mcm tak suka anak dia berkawan kot.bila eryna p approach ,dia sibuk panggil anak dia.and i tengok dia memang ikut jer mana anak dia p.yer la faham, dia protective.i pun tak judge.i pulak jenis,kalau kat indoor playground tu, i lepak tepi jer.biar dia main.tapi eyes always on her.kang mana tau dia p sepuk anak orang, dah satu hal kan.

Alhamdullilah,so far tak pernah la pulak.so far kawan2 yang dia jumpa tu semua boleh ngam.and nampak sangat lepas main tu, sepanjang balik rumah asyik cakap "seronok mama main, ada kawan , ada abam ( abang) , kakak.gitulah.

Pastu,ada pulak 3 beradik ni main sesama.nampak la eryna cuba nak masuk geng , tapi si kakak tu protective  to adik dia.sooo cute.depa main elok jer bertiga.lama sikit baru eryna dapat join.hahaha.after soo many attempts.




Hai..saya lah budak kenteng yang kuat menjerit.suka makan.suka minum susu.pastu ntah bila mama nak potty train awak ni.cakap dah pandai.apa la nak jadi mama awak ni.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...