Monday, December 22, 2014

Ke korea kita

As salam.


Ramai pulak yang p  korea kan bulan dec ni.mesti sebab nak main salji.jeles sangat tengok kengkawan semua p sana.orang kata kalau nak rasa main salji ,the best options kos yang tak mahal ,pergi la korea.since kalau nak p europe tu kena la double triple cost kan.warm up dulu kat korea.
Teringat masa ai p korea dulu, click kat sini , kenangan Korea, siap cerita part by part lagi.tujuannya supaya kalau tetiba rindu boleh la bukak balik post lama. :)
Time spring masa tu.10 hari tak puas.memang dok aim akan kembali ke sana ,tapi masa winter.sebab nak main snow.


Throwback kat Nami Island.tengok kawan ai post pic dia waktu winter ,tasik kat belakang tu dah beku.penuh salji.masa ni gigil jugak sebab baru masuk spring.tu yang pakai winter jaket tu.

Ok la,ai bukan nak cerita pasal visit korea ,tapi ada kena mengena dengan korea.ni ha, haritu masuk sam's grocery ( macam jaya grocer tu ) ,pastu nampak pulak megi korea atau dipanggil 'ramyun'.harga nya satu pack dalam RM 3.50 macam gitu.terus teringat kenangan ( tak abis2 kenangan ) masa exchange students korea datang uitm dulu.malam2 we alls melayan makan ramyun ngan depa.sedap.rasa nya giant pun ada jual.



Ramyun tu.usah risau .halal.ada logo halal lagi.makanlah tanpa was was.ai suka mee ni sebab pedas.tapi pedas dia beza dengan pedas kita.kan kalau kita makan megi kari pedas meletop tu ,mmg rasa pedas bibir ,tapi ni pedas ni macam tak rasa kt bibir ,tapi kat lidah jer.acaner tu ? kena la try.



Kalau dengan budak2 korea dulu,cara dorang makan ,adalah ,semua bahan buka terus mix dalam plastik tu.maksudnya mee tu tak payah letak dalam mangkuk.pembaziran sabun nama nya.sebab nanti nak makan terus dari dalam plastik.klasik betul.tak main la makan dalam baldi weh.memula macam ,eh tak panas ke atau camner nak makan.so,cara dia adalah ,lepas masuk perencah semua ,terus letak air panas & goncang dalam few seconds.macam nak bagi sebati.pastu biarkan kejap.dah kembang sila makan direct dari packaging tu.haha.try la weh.tak panas lah sebab plastik dia tebal.

Tapi, masa i masak kat rumah ni cari pasal la sangat nak buat gitu.baik guna pan jer.sebab nak letak telur sekali.tak payah tumis bagai ,terus masuk air ,telur & semua bahan.kena masak lama sikit sebab mee tu jenis tebal kot.kalau tak kang tak kenyal.


Yums..sila la beli ok.memang terbaik best sangat sangat.pedas, sedap tak tau nak describe....
Nak sambung berangan winter sonata jap.



2 comments:

Hanis MY said...

yumss... terliur la plak...

FadlinaMokhtar said...

Try ler.sodap.tapi kot mee japan lagi sedap kot.hehe.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...