LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Tuesday, September 9, 2014

Cucuq keria sempoi dan sedap :)

As salam.

Haritu ada beli keledek lebih,lepas tu teringin nak makan cucuq keria.seumur hidup tak pernah buat keria.hehehe.betulnya tak pernah buat kuih muih tradisional ni,paling "tradisional" sangat pun setakat cucur udang ,pisang goreng ,cekodok.ni kira next kuih yang nak try.kecoh kan,padahal orang yang terror buat kuih muih ni mesti gelak guling-guling.

Senang je rupanya nak buat cucuq keria ni.
Ini bahan :

- ubi keledek
- tepung gandum
-sedikit air

Itu jer.kan senang.

Cara-cara :

- rebus keledek sampai masak ( test cucuk dengan garpu ).masa rebus tu letak garam secukup rasa je la ikut kuantiti.
- dah masak ,tunggu sejuk sikit ,pastu lenyek sampai lumat.nak senang blend jer.
- portion paling best ,banyak mana ubi tu ,banyak tu la tepung gandum.
- uli sampai boleh jadik doh.letak air sikit tu sebab nak kasik sebati jer.kena pandai agak.


Ni dua bijik keledek boleh dapat dalam 12 bijik.
Sebab dalam rumah ni ada 2 orang jer makan ,so kita simpan je yang 6 bijik tu.



Kalau kat gerai macam kaler lain kan cucuq keria dia.ni macam rupa donut kan.
Ni lepas masak tak sira dengan air gula lagi.tapi,percayalah sedap.sempat makan sebijik jer.5 bijik lagi ,mesti lah partner ai yang habiskan.so,konfirm la sedap kan.T__________T.


Tadi kan lepas angkat keria tu,while tunggu sejuk ,so kita masak air gula nanti dah likat terus siram nanti dia beku la atas keria tu.senang jer rupanya ,kalau tau senang tak payah beli seketui keria sampai 5 kupang.

Selamat mencuba... :)

Iklan shaklee :



Jom tengok betapa halusnya molukel shaklee collagen powder ni ( scp ).sangat ringan & mudah larut dalam air.SCP dihasilkan dalam sirip ikan merah dari laut dalam terhidrolisi dan menjalani ujian klinikal yang bertahun-tahun sebelum dikeluarkan.

Sebenarnya ,tak kisah apa jua brand yang anda nak pilih ,pastikan ianya halus & mudah diserap kerana kolagen yang kasar tekstur akan terapung di dalam badan & menyukarkan buah pinggang untuk proses.bahaya tau.

Collagen Powder Shaklee terbukti:
  • meningkatkan kelembaban kulit 
  • mengurangkan kekasaran dan kekeringan kulit 
  • meningkatkan kelembutan dan kelicinan 
  • meningkatkan pemakaian kekal mekap  
  • meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti kulit 
  • meningkatkan ketebalan rambut 
  • meningkatkan keserian tona & warna kulit 
  • mengurangkan garis- garis halus & kedutan

Untuk anda yang nak cuba SCP sempena promosi hebat bulan ini, boleh hubungi saya bila-bila masa sahaja ,

Fadlina
019 4545 482.

1 comment:

Fiza Rahman said...

Sedapnya. Tak pernah buat pon. Beli jer. Lpas ni blh lah buat ☺

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...