LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Wednesday, September 10, 2014

Bila nak potty train anak ?

As salam.

Umur berapa elok potty train anak eh.tadi ada sembang dengan kawan,dia bagitau ,umur setahun lebih dah boleh start.so,nampak sangat la mama ni tak alert langsung.eryna dah 2 tahun 3 bulan still on diapers.acaner eh.haritu pengasuh ada bagitau ,dia ada ajar sikit-sikit kat rumah dia tak payah pampers tapi sebab sekarang ni antar eryna seminggu 3 kali jer ,so mesti dia dah lupa lepas tu.

Lepas tu selalu fikir ,kita kena beli ke bekas potty train kalerful tu so that dorang happy nak kencing/berak dalam tu.,happy ke ? hahaha.
Lepas tu fikir macam-macam la ,eh nanti kalau dia nak bisnes ,pastu dia tak cakap camner.and macam2 la fikir.


Cute kan ni.rasa nya kalau beli menda alah ni,mesti eryna suruh bawak keluar nak buat main atau dia nak duduk dalam toilet tu tak nak keluar.abis, dah comel sangat ni.

Pastu ,tadi goggle ha,dapat simple sign bila anak ready diaper less & tips nak potty train.
Mak zaman moden ,goggle jer lah.hahaha.

Here are 5 simple signs that your child may be ready.
  • Your child tells you when their nappy is wet and wants it to be taken off.
  • Your child wants to sit and try using the potty.
  • They are able to follow instructions such as, ‘do you need the potty?
  •  Your child is able to stay dry for two hours or more.
  • Your child is aware when they are doing something or about to do something.

So, kalau ikut eryna ,rasa nya sign kat atas ni dah macam layak nak potty train jer.sebab kalau pampers basah jer dia bagitau dia 'yak' padahal kencing .kalau bau semerbak tu memang tak perlu disangkal lagi lar.

Pastu ,ada tips dia bagi ni pun bagus.tapi, kena bersabar la eh time depa tetiba membuang tanpa sedar.so,kalau ikut artikel ni ,cari time kita tak keluar memana for first trial so that potty train berjalan lancar.


Here are a few tips to try and make it all go smoother.
1.Place a disposable bed sheet on their
stroller before they sit down. You may still have to change their clothes if
they have an accident but at least you won’t have a wet stroller.
2.Give them lots of praise for their
achievements such as using a reward chart.
3.Try to start potty training at a time
when you don’t need to leave the house for school runs or nursery trips.
4.Buy lots of cheap knickers or pants
that way it doesn’t matter if they are soiled they can just be thrown away.
5.Potty training in the summer means
they can around the house with little on making it easier to get on the potty
in time.
6.Children are likely to need the
toilet after eating so try to get them to sit down at this point.
7.Expect lots of accidents in their
first couple of weeks and don’t give up going back into nappies can just
confuse

Artikel penuh leh baca kat SINI.i think this is good article tapi again la ,kalau baca tu macam senang jer padahal realiti huahuahua.takut mama kurang sabar jer la kan.tambahan eryna sejak menyusu botol ni boleh tahan la jugak kencing tu.asyik penuh je pampers dia.huhuhu.
Tapi ,kawan i kata anak dia ready nak buat sendiri sebab geli,so maknanya kena la biar eryna ada feeling geli tu kan.eh ..gitu plak.kekadang rasa tak nak la train dia tapi at the same time nak takutkan dia .kiranya train tapi kasik dia bangga.kena puji puji la kot kan.budak zaman sekarang tak sama dengan time kita dulu kan.



Ingat nak beli spender mickey mouse & frozen .mesti dia suka kan.pastu bagitau ,kalau eryna nak pakai spender ni ,tak yah pakai pampers.so,tak nak pakai pampers ,kena la kencing.berak dalam toilet.amboi,panjang nya ayat ..kang pening pulak budak tu.
Mama semua kalau ada pengalaman leh la share dengan kiter :)

3 comments:

Shakina Farhan said...

shahadah plak bila kata nak berak bwk pegi toilet die dok sengih2 plak..xberak2..pkikan berak plak..hehe..

nur anis said...

good luck akak...:)

Suhaila abd manap said...

salam perkenalan...anak akak pulak yang umur 3 tahun...bila time nak berak dia suh pakai pampers n berlari kat tepi sofa mencangkung kat situ...haru betul...macam2 perangai...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...