Wednesday, August 27, 2014

Sustagen choc kesukaan terbaru eryna

As salam.

Haritu ada sedikit nerves sebab tak tau nak bagi susu formula jenama apa kt eryna.mula-mula bagi susu kambing jenama As Suffy kot.sebab katanya susu kambing paling dekat rasa macam susu ibu.ok la bagi kat pengasuh ,dia kata minum ja.tapi malam atau bila kt rumah sorry la,memang 24 jam melekat ja.yelah ,what do you expect ,2 tahun kot dia menyusu badan ,tak pernah mix mana2 susu fm ke apa.so give her time ok ?

Lepas tu rasa susah pulak nak dapat stok susu ni.selalu beli dekat area wangsa maju.kedai runcit berdepan dengan Shell ,Jasko Wangsa Maju tu.tapi,leceh la sebab situ selalu jem sikittt la.tgh construction.haritu tak kisah sangat nak p beli sebab ofis shaklee yang lama kat situ.tapi lepas shaklee pindah ke Sri Rampai business park ,terus rasa jauh pulak.anyway ,sapa nak join ahli atau nak bisnes shaklee ,kontek saya ok :) ( eh sempat bisnes kau yer ).

Masa kat Giant tu ,fikir nak beli susu lain pulak.baca kat blog kathy jem ,dia cakap raiisah suka sustagen choc.ada dia citer raiisah memilih susu pastu dgn sustagen tu baru nak.so,terus la beli susu tu.tengok sekotak dalam rm25 ,ok la tak mahai sangat.size sama besar dgn susu suffy tu.susu suffy tu rm40 sekotak.takut jugak try kot dia takmo.tapi selalu budak kan suka perasa choc.hasben kata ni,kalau eryna takmau ,aku la kena habiskan.huhuhu.



First bagi minum tu dia cam excited la choc,tetiba pastu tak abis.buat 2 oz ja pun tak abis.mama pun gigih beli botol susu baru ,tapi still NUK jugak la.gambar butterfly konon sangat kot abis minum.tapi dia takmo.kat rumah pengasuh mmg takder choice la sebab mmg dah simpan semua alat pam.cukup la 2 tahun tabah mengepam.kehkehkeh.

Mujur jugak kat umah pengasuh dia tak buat perangai.alhamdulillah, eryna mmg good girl.dengar cakap & dia tau limit dia kalau nak bermanja ke apa.mmg itu la jugak doa hari-hari semoga dia tak merajuk kat rumah orang.semoga dia dengar cakap selain dari selamat selalu.mak-mak cam tulah kan.

Pastu lepas sebulan camtu,kiranya tak la sampai sekotak sustagen tu abis, saja beli buat stok siap2 kat rumah ,tiba2 semalam dia mintak.saja la kacau dia bila dia mintak susu.cakap, "mama bancuh ok "..tiba-tiba eryna jawab "ok,mama coh".debar gak tu betul ke tak dia ni.haritu pengasuh ada cakap eryna dah minum byk.selalu minum 2 oz ,ni sekali hadap dah minum 6 oz.sekarang ni susu sustagen tu mix dgn suffy tu.kiranya 1 scoop susu kambing & 1 scoop sustagen.ni dah makin banyak minum kena lebih la.
Try bancuh 4 oz terus ( botol susu kt rumah tu still yang dulu punya tu ,nak beli baru kot bazir beli besar2 sampai 10 oz ,bancuh 2 oz tak ke sakit hati tu ) sekali bagi tengok kejap jer abis.mula cam tak caya.sekali tengok ,a ah la habis.good girl sangat.


Kesian nya botol susu kecik.kehkeh.ni beli tak sampai 6 bulan lagi.lepas 6 bulan mmg buang jer.baru tengah usya online nak beli botol baru.kali ni boleh la beli 10 oz terus.gambar mickey mouse pulak sebagai hadiah.mesti eryna suka tak sabar nak susu nanti.


Alhamdulillah ,makan pun berselera.tu nasi arab beli kat saba tu ,kira setengah pinggan tu lah abis dia makan.haritu kambing bakar pun dia makan.senang hidup la tak memilih kan.
Takut juga bila minum susu formula ni sembelit.ada gak pengasuh cakap dia mcm meneran sikit time berry tu.selalu mmg tak pernah la.kalau bfeed mmg baby tak sembelit.so macam kesian.tapi dia tetap berry hari hari.





Pastu ,kita bagi mshakes ni.letak 1 sudu sehari.ingat 1 sudu = sehari.ada yang tiap kali anak menyusu depa p bagi 1 sudu.maknanya kalau 5 kali anak menyusu ,dah jadi 5 sudu.tu namanya tak paham.itu yang ada banyak percanggahan pastu nak salahkan mshakes tu.not good not good.
Sekarang ni berry pun tak susah teran ,lancor jer.haritu eryna macam nak flue sebab mama batuk & flue ,alhamdulillah ,eryna tak sempat kena.hari-hari bagi dia 1 biji vit c chewable ni.
Malam jer dah tau ,mesti dia mintak nak "min" katanya.


So ,u alls boleh la try sustagen choc kalau baru nak cuba anak-anak susu.rasanya mmg stick dengan susu ni.lepas ni bila susu suffy tu dah abis, tak continue dah unless senang jumpa.
And jangan lupa add on mshakes & vit c chewable sekali untuk antibodi anak2 u olls ok.
Eh ,eryna ni malam2 still bfeed lagi.entah bila nak wean off.tunggu kot dapat adik ker.teettttt....
Jangan lupa kontek saya tau kalau nak beli :) 019 -4545 482.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...