LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Wednesday, December 4, 2013

Kota Kinabalu, Sabah

As salam.


Few weeks ago kami sekeluarga pergi bercuti ( for baby & me )  cum  bekerja ( for hasben ) di kota kinabalu ( KK ) & kuching.Actually this is our first long distance trip with a baby.memang dari hari tu dok fikir ,mana la kita nak pergi bercuti ni.tahun ni mesti jugak holiday.Memula macam nak p bandung ,tapi banyak date yang tak kena plus eryna kecik lagi ,so memang tak jadik la.some more cuti dah banyak ambil masa hari raya , pastu pindah rumah lagi.kira kira balik ,ada lagi balance less than 5 days jer.

Sedang elok jugak hasben kena outstesen ke KK so, we tagged along lah.rugi la tak join kan.Ok,mula mula kita cerita pasal KK dulu lah.kami pergi 5 hari .dari hari jumaat sampai rabu.

Pengalaman flite pertama eryna

Ini kira first flite experience for her.dah la masa ni ,kena travel berdua jer as hasben kena pergi earlier.tapi, saya tak risau sangat la sebab bukan jauh sangat pun. 2 jam 40 mins jer pun.direct flight from KLIA.cuma saya lebih risaukan kang dia takmo duduk atas riba.well, as she is below 2 years, so no seat allocated for her only bassinet.

Kami travel by MAS.memang i was thinking either MAS or Malindo.AA is a big no no.with a baby around is really not a good options.time travel kami berdua tak kisah la kan.environment kat AA tu yang tak sesuai plus nak kena jalan kaki  tempat panas nak naik flite pun dah satu hal.amboi, kemain yeh. +__+.

Everything went smoothly.eryna memang tak takut tinggi.ini memang dah maklum ( ke sebab time pregnant dia dulu saya jauh sangat fly sampai usa kot ).naik flight ,dapat magazine ,terus layan jer.siap tegur2 orang sebelah.hahahaha.





As flite take off ,dia dah ngantuk ,time tu 630 petang ,so memang cun sangat la.dia tidur pastu stewardess datang bawakkan makanan.sampai habis makan pun dia belum bangun.suddenly ,few minutes before landing baru dia bangun.tu pun tak nangis ( owh yes, eryna jenis tak nangis time bangun tidur as long as ada mama kat sebelah ).not so difficult travel alone with her.

Hotel di KK

Kami stay kat The Klagan Hotel.since long stay ,so pilih deluxe room & kena la facing sea view.range per nite around RM 310. bilik memang spacious.hotel ni boleh dikatakan baru ,so semua pun in good condition.puas hati sesangat with a big toilet as well.ada bath tub ,which boleh usya2 laut membiru sambil berendam.hahahahahaha >_<.




Hotel ni betul betul facing laut.walking distance to waterfront ( tempat makan ) ,pasar filipine & nearby shopping malls jugak.depan hotel ni ada centre point shopping malls ( yang ni lama punya ) ,kalau nak yang baru ,Suria Sabah.so, mmg easy access duduk sini.even kat bawah hotel ada starbucks & restaurant .




Nampak tak khemah putih tu. that's waterfront along the road.

Breakfast pulak ,food selections semua best.sambil bekpes sambil mengadap laut.oh yes, sebelah klagan ni adalah Le Meridien.its just sebelah sebelah jer.ni direct view from the hotel.nampak pulau tu ,itulah pulau manukan ( yer la sangat ,or other pulau ,maybe mamutik island ).





Tempat wajib lawat

1. Kundasang ( 2 jam dari KK )

Saya teruja nak datang sini sebab nak visit Kundasang jer.nak tengok gunung kinabalu la.perjalanan from KK dalam 2 jam macam tu.so better gerak awal pagi so dapat tengok kinabalu as nanti kalau awan dah tutup memang tak nampak apa lar.



Pekan kundasang.


Apa yang menarik di kundasang ( or along kundasang )  selain gunung kinabalu :

Desa dairy farm ( just 10 minutes from kundasang town )
Ala ala cam kat new zealand.tengok lembu lembu berkeliaran di padang.tapi time kami sampai ,lembu kena kerah perah susu.jangan lupa beli air kotak nyer yang super sedap especially choc.kami beli 4 kotak sekejapan jer habis.yummeh.






Tengah que untuk sesi perah susu at 3 pm.


Entry fee RM 4 kot per adult .baby pulak free ( my bad tak ingat but less than RM 5. )


Ini serius sedap.see the face larrr... >_<.


-Kinabalu heritage park
Starting point untuk pendaki gunung nak mendaki kinabalu.dari sini pun dah nampak gak kinabalu.and masa kami sampai ,cuaca pun sporting so dapat tengok clear view kinabalu.dalam taman ni ada orchid farm.tapi kami tak turun pun.sebab ada baby ni leceh pulak nak pitt stop banyak sangat.sebab eryna kalau dah start berjalan dia takmo masuk kereta dah.

Entrance fee RM 4 untuk adult kalau tak silap ( again +_+ ) and sila simpan tiket untuk free entrance kalau nak pergi air panas poring.




That's Kinabalu.


2. Air panas poring atau sabah tea ( 1 hour from kundasang )

Ini optional.kalau ada extra time boleh pegi both.sebab nya terletak sebelah sebelah jer.kami sampai poring dah pukul 6 petang ,so mmg tak sempat ke sabah tea sebab dah gelap.mandikan eryna & terus balik.agak scary la jugak sebab jalan berliku ala ala cameron highlands with lorries kuar masuk kan.but, a good experience tho.

3. Tamparuli ( 20 mins dari KK ) - Rumah terbalik & jambatan tamparuli

Selain dari Rumah Terbalik ( tepi jalan jer ) , boleh la saja suka suka p Jambatan Tamparuli,ibarat melawat Marsha af tu lah. :).entrance fee ke rumah terbalik RM 10 untuk dewasa.


Jambatan tamparuli tu takder apa pun,yang glemer sebab marsha la kot.



Sebuah ni jer la pun rumah terbalik nyer pun.


4. Pulau

Tak sempat melawat pulau.maybe next time.boleh choose nak pegi manukan / manutik or other island.

Tempat makan :

Seafood memang murah yang amat kat sini.tak jemu makan seafood sini.final day kat sini ,kami makan lobster kat pasar waterfront tu.manis isi nya.harga RM 18 kot per gram.so, lobster haritu kami kena bayar dalam RM 100.besar & puas hati.kat semenanjung mana nak dapat lobster murah.

Waterfront/pasar filipine

Tempat ni bila siang jadik parking lot.bila malam baru jadi tempat makan.sederet ni semua tempat makan.besar dan luas.pilih la mana2 gerai nak makan.so far takder la kotor pun.tengok gerai la.since hari hari dorang kena kemas sebab waktu siang jadi parking ,so i can say tempat nya bersih.




Anjung 

Anjung ni ada dua ,satu anjung selera depan promenade hotel & satu lagi dekat dengan pantai.anjung yang kat pesisir pantai tu sedap & murah.malam tu kami makan ketam black pepper ,sayap ayam ( yang femes kat sini ) ,udang ,sotong ,ikan.baru RM 70 kot.nak pengsan dengar harganya.murah sesangat.

Restoren kak nong.

Kami lunch 2 kali kat sini.ok la restoren ni.nak kata sedap tu my average la.ramai orang makan sini.plus cepat servicenya.takkan siang hari pun nak makan seafood kan.






Restoran dapur

Kata nya owner restoren ni hasben liyana jasmay.comel jer restoren ni.sebelah ngan kak nong jer.and i super like nasi ayam penyet dia.sedap.moist.hasben order iga bakar.pun sedap.terbaik.

Kereta sewa di KK

Boleh goggle dan ada banyak choices.nasib baik ,dapat la keta sewa yang ok.kalau peak time ,harga pun naik & keta pun agak2 sedih la.mula mula kami dah sewa dengan company X ,pastu terpaksa return keta sebab keta yang dia bagi tu brek dah teruk.horror.burn duit minyak RM 50 sebab memula ingat ok ,pastu isi minyak full sebab ingat kan nak pergi kundasang .sekali terpaksa patah balik.dah la gps pun takleh on sebab fius rokok tu rosak.camno nak p sana. +__________+.


Then, goggle jumpa kak maya.and sewa dengan dia viva elite yang very good condition.,harga pun ok.sebab sewa 4 hari ,so dia bagi diskaun sehari RM 100 sajer.kalau bukan peak time ,rasanya viva boleh dapat around RM90.ni no fon kak maya kalau nak sewa dengan dia. 019 832 5485.kereta boleh request hantar ke hotel pastu boleh request mintak dia collect kat epot time balik.

Actually ,banyak lagi nak story ,tapi banyakkk dah ni.kang jemu baca.oh ya, tidak di lupa supplement yang dibawa time cuti. ( sempat promote la kan ).


Sempat snap omega jer.saya bawak sekali vit c untuk antibodi sebab kat sana kan cuaca sejuk.and alfafa untuk boost susu & detox.omega untuk kolestrol & fat la of cos.too much seafood kot.kasi balance ( yor lah tu ,makan tak ingat kan.... )



New shaklee branch kat sana.time ni dah check out nak balik.sempat gak melawat.tak jauh sgt ,dalam 20 mins ke airport KK.
Overall, memang best sangat p KK nih.5 hari tu kira ngam ngam jer la.should come back in another years. :)

Xoxo.




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...