Thursday, July 25, 2013

Misi mencari perabot sudah selesai

As salam.

Ok,hari ni nak lari sket topik asik buka puasa jer.tp,nak jugak cerita,semalam aku masak tomyam ( ada daging, ayam & udang ) ,sayur kacang panjang goreng belacan & telur dadar marveles.gitew.gambar takder sebab nya aktiviti masak hanya bermula pukul 7 petang & siap di saat orang tengah azan.hahaha.laju laju buat nescafe shake pastu makan kuih je dulu.aku beli kat pakcik goreng pisang kat keramat otw amik eryna.memang berjenis rasa nya dari kat param yang ntah apa2.

Nak cerita pasal perabot rumah.finally ,dah settle dah beli semua barang.Ni antara checklist yang aku dah buat sebelum beli hari tu :

Master bedroom

Katil king
Air cond
Kipas

Toilet 1

Toilet bowl

Second room

Katil & tilam
Almari ikea

Living room

Smart TV
Kabinet TV
Side table
Karpet
3 seater sofa
2 wind chair 

Dining 

Meja makan
Side board
Cermin

Kitchen

Renovate wet kitchen ,bar counter
Hood & hob
Sinki

Ini hanya applicable untuk rumah takder tanah la.sebab nya ruang pun terhad.bilik yang no 3 mungkin beli katil single atau biar je dulu.sebab nya kami plan nak buat built in kabinet untuk letak barang2.kira nya buat store tapi orang masuk orang ingat almari.

Mungkin orang ingat ,tu dia..beli semua baru ka.memang kena beli baru yer sebab nya rumah sewa sekarang ni adalah fully furnish.so,semua benda kena beli baru.
Penat woo cari perabot.rasa nya semua gudang perabot la kami singgah.dari semurah westcourt ,JG living sampai ke taraf up sket ,Lorenzo.semua kedai perabot kat area sungai buloh & area subang bestari tu kami terjah.ada la yang kami beli dari kedai perabot situ, iaitu set tilam vono.masa tu memang vono buat promosi.untuk tilam king sangat berbaloi.so, kami beli sekali katil & headboard complete set vono.harap2 boleh jadik cantik cam maya karin. +_____+.tetiba.




Pastu kami terjah sampai ke puchong.every weekend memang menebeng la semua kedai perabot.ada yang murah tapi takdak kualiti,ada yang mahai pun macam tak berbaloi.ada yang so so design tak lawa.yelah ,nak kena both agree baru leh beli.

Untuk 3 seater sofa ,kami beli kat Home Star puchong.masa tu tengah buat sale.cow leather dapat dengan very reasonable price.aku memang dah set takmo beli 3 +2 set gitu.nak yang lagi 2 tu jenis wind chair.so, cari memang tak jumpa2.akhir nya kami jumpa kat Courts Sri Damansara.ha,siapa sangka aku boleh p courts kan.selama ni aku ingat barang dia semua kena hutang plus ok ka kualiti nya.kebetulan courts ni baru launch hari sabtu lepas.dato ct yang rasmikan.aku kan follow ig dia ,so nampak la dia duk upload kat situ.

So,ahad nya tu aku ajak la usya2 kot ada yang best.kata tengah promo.tengok barang elektrik ,confirm mahai.sen heng lagi murah kot.so, naik tingkat atas...lama woo pusing.mula2 dah berkenan satu meja makan ni.klasik sangat design nya.



Cantik tak.aku suka sebab bentuk oval.dah semangat nak amik tu.tapi dah pusing nampak plak jenis marble.pun cantik.kalau meja kat atas ni over bajet sket la.tapi sebab dah berkenan ,kami konon la ,ok,tak yah beli side board dulu.beli yang ni.tapi pastu bila laki aku check dia kata lapik kerusi tu tak guna kayu.so,agak berbelah bahagi nak amik ke tak.

So,pusing pusing.tetiba aku terjumpa kerusi yang aku nak.


Tadaa.aku memang nak jenis fabrik ni.yang best boleh basuh.harga nya RM 399 sahaja.murah ok.dah la tu ,kaki nya kukuh compared to ikea cam tak stabil jer.pastu kaler boleh pilih.ada macam2 kaler nanti depa buatkan ikut pilihan.and bantal tu pun leh pilih.so, aku telah pilih kaler.......surprise.nanti dah siap aku show show yer.kerusi ni beli 2 bijik.mas promo ni selain harga murah ( kata nya ) ,but bagi aku murah.sebab aku dah survey segala kedai kot .untuk purchase hari tu dapat free delivery.

Pastu jumpa side table untuk letak kat tengah2 antara kerusi ni.pun murah ,kayu RM 139 jer.kabinet tv pun beli kat sini.pun still on bajet & cantik.lama tak lama ,eryna siap salin baju & makan sekali kat sini.
Best kot kat sini.besar & siap ada kids zone .boleh tinggal anak ,nanti ada orang yang jaga.tapi, sebab eryna kecik lagi so aku la teman dia time laki aku p solat tu.



Tengah suap budak ni makan.aku pun tak posa gak time ni.hohoho.lapar plak bau makanan plus air coffee..terpaksa la hormat bulan Ramadhan tak makan di khalayak ramai.makan dlm kereta takpa.hahaha.


Ada 2 tingkat.kat bawah barang elektrik ,kat atas untuk bedding ,sofa ,dining.time ni orang dah tak ramai.tapi aku rasa kat bawah memang ramai ,kat atas ni sebab section mak mak kot.+_+.


Ini ha tempat untuk budak2.siap ada tablet untuk depa main.ada games jugak.yang dekat kaunter tu la yang tolong jaga.rupa nya dia bukan la kerja tuk section ni ,dia ni HR team.dia kata since courts buka new branch ,so since semalam semua staffs admin kena turun padang.so, dia tolong la jaga budak2.ha, dia siap bagitau tgh cara helpers untuk jaga section ni.sapa ada nak apply part time job layan budak2 boleh la try.


Ini budak menangis aku ajak balik.dia baru nak main ,tetiba dah kena ajak balik.hahaha.kesian sangat.

So. dah settle bahagian living room .untuk dining plak kami beli meja makan dengan side board kat Macy Ikano.ha ,speaking about Macy jangan ingat aku ni hebat sangat nak beli set yang mahai tu.masa aku p tu , Macy tgh buat sales.so ,meja makan tu di jual sekali dengan kerusi dengan harga yang murah.maksud aku murah & lagi cantik dari kedai perabot yang kami duk p survey tuh.serius murah lah.

Pastu ,dah beli tu dapat diskaun another 30% for side board atau coffe table.apa lagi usya side board sekali jumpa yang berkenan.but ,yang tu tinggal display jer.and apa lagi best ,yang display tu dapat diskaun 45 %.
Memang sangat murah.dah la solid wood.ada sket la garisan kat atas tu.tapi laki aku dah check yang lain suma ok.besar n cantik.suka sangat 100x.yang kat Macy ni aku tak amik pic sebab time tu sibuk nak kejar time berbuka.meja makan tu jenis solid wood jugak & ada tempered glass.cantik di mata kami berdua la.

Finally ,berakhirlah aktiviti mencari perabot.semua dah dapat.now fokus to kitchen renovation lepas raya nanti.untuk barang elektrik & dapur nanti aku buat entri lain lah kat mana boleh dapat harga yang murah.maklum la ,kami ni boleh dikatakan sebelum beli siap masuk kedai yang sama 2,3 kali sampai sales person tu dah cam dah.abis,kena la cari betui2.

Oh yes, yang kat Macy tu kan,aku siap masuk contest.hadiah nya ,aku akan dapat balik cash kalau menang.mintak2 la bertuah.hehehe.dah la hari kami beli tu time anniversary kami ,so mana tau ada rezeki eryna.eceh.kalau dapat ,so depa akan return semua duit yang kami spent on the day.wehoooo.mintak2 la menang.fuh fuh.aminnnnn...cepat2 doa kan aku yek. :)


7 comments:

Rustic deco gallery said...

Salam puan. Saya erma dari Rustic Deco Gallery . kami ada buat promotion untuk hari raya. kami menjual kayu jati. Deposit hanyalah 30% . Penghantaran akan bermula pada bulan julai sebelum hari raya . Tempahan ini dibuat dahulu kerana proses pembuatan barang mengambil masa selama 2 hingga 3 bulan . Sebarang kemusykilan puan boleh call kami :) . Terima kasih puan terhadap respond puan yang baik .

Encik latiff: 03-4149 9637
cik zaty: 017-2410442

ATAU DATANG KE SHOWROOM KAMI DI No 1 , Jalan Wangsa Delima 2A , Wangsa Maju , Kuala Lumpur,

Tempahan akan ditutup pada 31 mac 2014

Cikgu Jamila said...

kalau sy suka tgk brg kt courts, lg bnyk pilihan. mcm ari tu masa nk cari aircond baru sbb nk ganti yg lama dh rosak, g kat courts setapak yg baru tu. dia punya tempat nk pilih aircond tu wow, cantik sgt.dh mcm kt umah rasanya. hehe

Diva AA said...

peh. deposit pon dh bayar 30%. agak tinggi jugak bayaran ittew. huhu
kalau kt courts, mula2 bli pakai flexi credit, 2 bulan prtama free tak pyh bayar.

Tok Man said...

ada jugak terbaca kalu bli kt courts pakai flexicredit, dpt potongan harga smpai setengah harga barang. tempoh bayaran pon boleh dipanjangkan smpai 72 bulan, so byr bulan2 jd makin murah la.

FadMN said...

cikgu jamila : ok la courts.barang elektrik i suka g sen heng.way cheaper for the same products.kalau ekon tu,better pegi specialist ekon jer.

Diva AAA : bukan deposit.diskaun 30% dapat masa opening tu.
Tok man : kalau ada cash ,better bayar terus jer.lagipun harga cash lagi murah compared to flexi.i dah buat calculation dah :)

Tok Man said...

tp interest skrg courts lg murah dr senheng. senheng pakai aeon credits. courts pakai flexicredit. senheng interest 0.8%, courts pula lg murah. 0.77%. tempoh bayaran pon flexibel.

FadMN said...

Kalau boleh bayar cash, better bayar cash jer kan.wayyyyy cheaper :)Beli sikit2 takpe,janji tak berhutang.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...