Thursday, May 9, 2013

Eryna yang dah masuk 9 bulan.

As salam.


Malas nya hai rasa sebab lama sangat bercuti.Aku cuti almost a week.Labor day terus sambung sampai voting day.Masa labor day hari tu aku p cameron ,pastu shoot balik perlis terus nak mengundi kata nya.

Since semua pic dalam kamera ,so tak dapat lah nak kongsi sekarang.later lah baru ku up cter2 basi tu.
Baru aku perasan, dah lama gak aku tak up pasal Eryna si bam bam tu.Kekadang macam konpius ,eh umur berapa bulan dia buat itu atau buat ini.Amboi,macam bizi sangat pulak kan.

Eryna dah masuk 9 bulan masa 7/5/13 hari tu.cepat nya masa berlalu.
Alhamdulillah ,until now she still bfeed lagi.Hari tu ,aku macam gelabah beruk sikit sebab tengok stok susu cuma ada dalam 20 packs.
Sebab nya, dah lama aku tak simpan susu.sekarang kan dia minum banyak , 20 oz eventho dah start makan.so, hari2 aku dapat 20 oz, maka semua nya aku kasi pengasuh.dah takdak istilah 5 oz simpan.
So,bila tengok stok yang gersang tu ,maka kena la usaha kena simpan.So ,aku pun kerap pam lah, sampai dapat simpan balik.Tak sebanyak dulu ,but alhamdulillah ,masih cukup untuk Eryna.

Hari tu balik kg pun aku gigih pam.aku siap beli bekas coleman & ice pack untuk store susu.even kat cameron pun aku pam.tahap dalam keta pun aku pam.kikikiki.dapat la bawak balik dalam 25 oz.


si budak busuk masyam


By the way ,update perkembangan Eryna at 9 months :

- Eryna dah start tak berapa mau dengan strangers.balik kg dgn tok semua takmo.Dia cuma nak aku, abah dia & pengasuh saja.Dengan aku plak ,tak bleh berenggang.malam2 siap boleh terbangun nak make sure aku kt sebelah .pastu mai tidoq celah ketiak ,pastu sambung tidoq.hohoho.

- Eryna since 8 months dah boleh berdiri sendri.kekadang lepas tangan.now dia bleh berdiri lepas tangan dalam 3 saat gitu.nampak macam tak sabaq nak jalan sangat dah.so far, milestone Eryna memang on track.sometimes ada gak yang dia cepat.

- Gigi ke 3 tumbuh masa 8 bulan gak.punya la lama nak tumbuh.padahal gigi 1 & 2 tumbuh masa 4 bulan.ada times dia gigit ,aku cubit hidung dia.harharhar.

Dan, aku still memasak untuk dia.si bam bam ni ngan pengasuh bagi semua abis.tapi, dengan aku dia main2 jugak.kekadang abis ,kekadang tidak.tapi, still makan lar.

Ni food dia yang sempat aku masak sehari sebelum bercuti last week.last for 2 weeks.





Ayam ,epal & tomato , salmon. masak sekali harung senang tak yah susah2 nanti.



Sesi pengenalan dengan cheese.comey kan.sebab tu aku beli.kikiki.




Brokoli ,cauli flower ,potato & carrot is a must vege.
Eryna tak suka carrot ,tapi aku paksa gak.fadan muka.hahaha.
Semua ni aku kukus.15 mins is just fine.blend halus.cauliflower + brokoli blend sekali.carrot + potato blend sekali.



Ayam masak dengan epal & tomato.Letak stok ayam yang memang banyak dalam fridge tu.
Aku letak dua kiub stok ayam.2 biji epal & sebijik tomato. ayam tu cuma 2 ketul dada ayam.
Banyak ni leh tahan 2 minggu lebih gak .No salt & sugar of cos.


Salmon with cheese.rasa sebijik time letak fresh milk.
Sedap.eryna paling suka salmon compared to chicken.


Dah siap semua ,so ,kita sejukkan dulu.blend halus.done.penuh kan fridge sampai lebam. +____+.

Ni ,peneman setia mama kat kitchen. sebab nya dia kan tak suka ditinggal kan.kena tengok muka aku sentiasa ,so letak dalam baby chair sambil dengar dia menyanyi riang.



 Dan...ini rupa fridge aku sekarang..........




Semua tu stok makanan eryna.susu semua letak belah belakang.yang dalam bekas ekrem cremeria tu ja ada udang dalam tu.yang lain memang milik eryna.huhuhu..

Semoga eryna membesar dengan jaya nya.hihihi..



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...