Friday, March 8, 2013

Rutin makmak

As salam.


Entry makmak saja ni.
Rutin hari hari .Antar eryna bbsitter ,pastu nanti pick up.lepak dulu umah kakak kt bawah.pastu tgk twitter plustrafik.kalau nkve jalan duta tak jem ,baru balik.kalau tgh galak jem,sambung lepak.haha.
Macam tu lah kami anak beranak.eryna ,mak aku cakap,membesar dalam keta.
Aku lagi tenang sebab tau insya allah,dia happy kat umah bbsitter tu.
So far ,baru sekali aku balik time lunch nak jenguk dia.tu pun sebab dia tak berapa sihat.hari lain dia tak sihat tu ,aku mmg sms ja.asal kan akak tu cakap dia ok,minum susu, aku tau she will be fine.takmo la paranoid sangat, satgi bbsitter kata aku tak percaya dia pulak.

Pas balik harung jem nak dkt sejam ,sampai umah ,aku bawak naik barang.eryna aku pass kat abah dia.selalu, asben aku pun dah kat umah masa tu.
Umah aku tingkat 1, ada lift ,actually takdak masalah pun. saja aku pass bagi abah dia sebab aku lagi banyak masa spend dgn eryna.biaq dia rasa  abah dia jugak.

Then, abah dia main2 tu ,aku laju2 kuarkan susu yang pam kat opis tu masuk dlm chiller.kuarkan botol susu yang bagi kat bbsitter.rendam sesiap dlm sabun pencuci tu.nanti malam nak steril kan.
Pastu,kami ganti2 mandi + solat.selalu aku dulu la.sebab pastu aku nak masak plak.
Tapi, minggu ni,baru sekali aku masak.tu pun masak bihun kuah suka hati,main campak2.

Eryna main2 ,kang nanti kui 10 pm ,mesti dia mengamok nak tidoq.so far, alhamdulillah ,eryna tak nak la tidoq lambat.ada la sekali ,dua kui 12 am baru nak tidoq.tu pun senang dia tidoq.bagi susu,letak atas tilam,tidoq.nanti 2,3 kali bangun malam cari nenen.huhu.

Jadi,bila dia tidoq tu,aku akan buat segala benda yang tertunda.macam sidai kain,lipat kain,steril botol susu,sediakan susu all.






Selalu nya aku rendam lama sket yang parts medela.aku notice ,tetiba macam ada kulat je.huhu.baru tau sebab aku rendam sat sangat.maybe sebab bila pas pam,selalu aku lap ngan tisu saja.maybe sisa susu tu buat parts & tubing medela tu macam semacam.

Aku guna liquid soap jenis pureen.botol tu autumnz punya.dulu beli brand tu.saja tukaq sebab pureen tgh sale masa tu.beli yang refill save cost .=_______=.

Pas dah cuci botol susu semua,maka steril la kejap.actually,akak bbsitter tu hari2 akan basuh botol tu ngan air panas, so ,basically ,by the time kat umah ,memang takdak la lemak2 susu berkeladak dalam tu.
Aku tak suh basuh pun,dia mmg biasa buat gitu.baik kan...







Steril guna jenis little bean.itu patut nya rak atas tu untuk puting.tapi,sebab aku malas nak buat 2 kali ,aku letak ja kat atas.kihkih.
Rak bawah tu muat 6 botol ja.bekal eryna 5 botol ,yang lain tu botol pam kat opis.selalu 3 botol aku bwk balik susu.dlm 12-15 oz sehari.now agak mencabar nak dapatkan 20 oz.selalu, kalau rajin ,aku bangun pam waktu awal pagi macam kui 4/5 pagi.

Dah settle tu ,aku thaw susu plak.kira sesiap 15 oz buat bekal.




Dalam tupperware tu aku rendam susu beku dalam ayaq.actually ,alir kan air sejuk masa pagi pun sempat cair ,tapi aku dah biasa bwk turun malam.esok terus masuk botol.
Yang 3 botol kt belakang tu yang baru pam.
Yang plastik sebelah tu nak simpan kat atas nanti.




Inilah dia stok susu yang latest.tak banyak kan.ada la dalam 20-30 plastik.maksud aku tak banyak tu ,sebab sebelum ni ,stok tahap membuak.row depan belakang semua penuh.nak letak tupperware apa pun tak boleh.
Yang dalam bekas tu ayam & udang.aku tutup elok2 ,so takdak lah berbau.
Kenapa stok kurang ? sebab now kat opis aku cuma dapat 10-15 oz sahaja.kena pam 2 kali.basically ,kalau aku pam sekali cuma dapat 10 oz kan.sebab bila pam kali kedua selalu dapat 5 oz saja.

Jadi ,10 oz tu aku guna abis.jadi ,memang takdak la simpanan.tu sebab stok frozen tak meriah cam dulu.Dulu ,aku mampu bawak balik 15-20 oz sekali pam ja kot.jadi ,ada extra 10 oz nak simpan.
Now, aku pam gak kekadang malam2 buat stok.sebab nanti nak ganti puasa kan.takut supply tak dak pulak.





Ni timbunan baju eryna. baju shembams ni aku kumpul 2 minggu baru dapat banyak ni.sebab nya baju dia kat umah bbsitter tu ,aku mmg tak bawak balik.
Sebab nya dia basuhkan.aku mmg nak amik ,tapi dia kata takpa dia basuhkan.so,aku bagi sabun kat dia.tapi,dia tak mintak pun.aku bagi tu masa dulu awal2.la ni tak bagi dah.baik kan..
Moga pahala melimpah ruah la kat akak tu,jaga anak aku & anak orang lain elok.

Jadi ,itu sahaja rutin.tak susah pun.tak penat sangat.berbanding kawan2 yang anak lagi ramai.dan alhamdulillah ,eryna pun tak payah sangat nak jaga.lasak budak perempuan.
Semoga adik2 eryna pun nanti behave cam dia..eh ??? hehehe..


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...