LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Tuesday, February 5, 2013

Petua orang lama utk batuk & selesema

As salam.

Ari tu kan cik eryna kena flue.pakej dgn batuk.shiaannn sangat kat shembams tu.dah la nak blk kg masa tu, dia plak tak sihat.doc plak tak brp galakkan ubat .dia suh bfeed byk2 .antibodi terbaik katanya.
Tapi,kita ni kesian lar kan.tgk malam2 nak tido pun tak selesa.asyik terbangun sajorks.
So,mari lah kita goggle2 petua dulu2 ni kot2 berkesan.

Mostly ,petua nak kasi flue cepat elok ni ,letak kunyit hidup kat hidung.Aku suh laki aku beli kunyit hidup seketui je,di bantai nya sampai 2 plastik..pfftftfft..
Senang je, amik kunyit tu, letak kat hidung, lurut ke atas sampai ubun.pastu selawat 3 kali.insya allah menjadi.aku buat dekat eryna. ada la dalam brp mins camtu ,dia bersin terus kuar pekat ( yeks ) ,siap ter beryy lagi..berry ni bagus kasik kuar kahak .
Jangan risau.kuning tu hilang bila dia mandi.masa memula risau gak,dah mcm anak ling ni.huhu..




Ternganga mulut cik eryna sebab demam tur.see..takde lah obvious pun kuning tu.ada tu ye le,tapi light2 aje.
Pastu ,bila mandi plak ,in law suh bagi mandi air daun belimbing kecik.ala, yang orang buat letak dalam masak lemak tu.belimbing buluh kot.ha..gitu lah.nasib ada pokok tu.
So,kita ramas2 kasik dia mandi.suka cik eryna mandi.sambil sibuk nak merasa sehelai dua dedaunan.pantang tgk mende semua masuk mulut shembams ni.. +________+.


hai..saya lah puteri daun hijau..

Nak kata berkesan on spot takdak lah..but, it works jugak.since takmo depend ngan ubat semata kan.after 2,3 days & fully bfeed ..cik eryna dah takdak selesema.cuma batuk hok hok tu ada lagi.sian ler..sebab mama nya pulak tgh batuk..huhu..

Untuk batuk plak ,mak yang buat kan.dia amik bawang putih ,layur kat api ,pastu lenyek2 campur ngan minyak zaitun.sedap plak bau dia.macam nak makan pun ye jugak.+_________+..pastu lumur kat belakang & dada baby.bolehlah kurang sket batuk tu..

Selamat mencuba...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...