LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Friday, February 15, 2013

6 bulan bfeeding yang indah

As salam.

Hari ni cik Eryna dah 6 bulan.alololo..kejap sangat rasa, tetiba dah 6 bulan si shembams tu.berapa agak nya berat dia eh.
Masa timbang  last week 8.1 kg. Actually, masa 5 mths berat dia 8.4 kg. pastu demam ,turun sket.dengan dah start melasak...susut la sket.even tho cik eryna adalah bolat, mama ok ajer.lagi rasa nak gigit tangan yang montok & body yang gebus tu.

Dan..6 bulan sudah fully bfeed.alhamdulillah.akan meneruskan sampai 2 tahun insya allah.moga Allah permudahkan.
Meh nak share sket sepanjang fully bfeed ni.maklum ,eryna lum start makan lagi.yep..she started late.sebab paed dia ckp ,jgn bagi until 7 mths.once bagi ,she will get protein from outside ( foods ) which mom"s milk is way way better giving complete meals for her.jadi,kita ikut ckp paed la ye.

To be honest...ada ups & down jugak esp time nak pump.aku skang ni pump sekali sehari je kat opis.segan la plan nak lari eventho 15 mins je.boss laki pulak.surau kat floor atas.so,akan amik masa dlm 30 mins lah gedebak gedebuk.

Ramai kwn2 yang mintak share.aku speechless jugak nak buat entry ni sebab nya aku pun setahun jagung.
Lain la mmg otai.ada anak 3,4 orang.pastu semua tu fully bfeed.boleh la nak citer2.
Tapi,atas dasar perkongsian sesama kita yang baru jadik mak2 ni..aku share la based to experience.


teman setia

Dan,,sekadar perkongsian ..aku mmg suka snap pic ni.saja..buat kenangan..









Sejujur nya ,pump ni asas nya mesti demand vs supply.kalu direct bf pastu takdak pump..true..susu akan berkurang.
Masa pantang dulu ,wah mmg meriah susu.siap boleh dpt more than 300 oz.penuh fridge bwk balik* refer entry lama*.
And its true bila msk opis, bila pump pun cuma sekali saja.susu akan drop.paling teruk drop..baru2 ni lah.
Gara2 aku balik kg sempena cuti maulud nabi tu..5 hari tak pump.the longest ever tak pump.selalu 2 hari la plg lama sebab weekend.malas la tu kekdah nya.

Tau apa jadi ? selalu pump dpt 10 oz..but, masa tu cuma 5 oz.see..how bad its drop.nasib ada back up dlm fridge.bekalan ada pun jgn di harap sgt.So,now aku pump 2 kali kt opis.malam kekdg pump.just to stimulate balik.
Pastu, kan ni balik kg lagi kan..sekali lagi..bukan tak mo pump ( alasan ) ,tapi takdak masa.haha..masa balik ritu bwk blk pump kemain lagi, last mmg tak pump pun.
Kali ni pun sama .tak bawak balik terus.lagi best.

Masuk opis dah dup dap risau jugak takut susu drop.dah la nak kena pump 15-20 oz.
Alhamdulillah ,1st sesi pump dapat dalam 10 oz. sesi petang lak dalam 5-7 oz .
Sekarang ni susu kat fridge tu aku tak buat bebyk.sebab tahan 3 bulan saja kan.
Koser sgt nak beli deep freezer.Aku make sure setiap bulan ada 30 plastik = 30 hari yang beku.yang lain mmg nak bagi fresh milk saja.

sesi semalam setelah 5 hari mengular pam





Bekalan sekolah Eryna sekarang,tunggu pas ni, beg sekolah tu penuh makanan pulak.hehehehe.
Botol susu tu cap NUK. Ingat nak tukaq Avent ,tapi mana tau dia tak mo.so, menten je la yang sama.
Baru tukar gak tu .mahai betui botol susu baby ni kan... +_______+



stok susu eryna sekarang

Dalam fridge tu ,yang bwh paling depan tu kena abiskan bulan Feb ,itu stok bulan Nov 2012.
Belah belakang tu kena abiskan by Mac 2012.
Nampak botol kat atas tu ? Ada bulan Nov ,ada bulan Dec .semua tu akan expired in Feb/ Mac.
Paling belakang sana ,stok buat Jan & Feb 2013.

Dulu ,gara2 terlalu banyak frozen ebm ,hampir2 nak ke tong sampah jugak.so,aku dah set simpan dlm 30-40   plastik sebulan. kalau tak ,penuh fridge tu.
Ni, kira bernapas sket fridge tu,.hari2 doa jangan la tetiba elektrik takdak.mau meraung depan pintu.hahaha.

Rahsia nak banyak susu ?
Kena makan.jangan nak diet sgt.pastu ,kena konsisten pump selain direct feeding.
Plus amik la supplements *promote Shaklee*.
Aku tegaskan kat sini ,Shaklee bkn boost susu,dia cuma help supaya kita tak sakit belakang tu duk dokong anak, bagi energy,dari situ baru susu kuar.no easy way peeps !!!!



my super vitamins



Happy bfeeding.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...