Tuesday, January 29, 2013

Eryna demam nak tumbuh gigi la pulak

As salam.

Last two week ,Eryna kena jab 5 mths kat demc. Selama ni dia mmg xpernah demam la kalu kena jab.tapi,kali ni demam pulak dah. Tapi,sehari je la. Elok baik demam, kena flue & cough. susah nak elak sebab dkt bbsitter  ada 2 budak yang tgh demam.redho je le.

Hari dia kena flue & cough tu ,dia mmg tak demam.aku bwk g jumpa kat Klinik Pakar Kanak Kanak Dr Chua.dekat sket dgn umah.tak sampai 5 mins dah smpi.memula ingat nk p kat Serena,tapi mcm jauh je.nak p sensrg lak tu.goggle goggle ,jumpa good review pasal Dr Chua.
Aku sampai awal pun dah ada org tunggu.dalam 30 mins la baru dpt msk.oh yes,Dr Chua mmg best.friendly.that's what a paed should be huh.Awat la dulu aku tak jadik paed ja.senang sket anak sakit.aku rasa nak galakkan Eryna jadik paed la nanti.hahaha.belum besar dah kena saiko dgn mak.


klinik pakar kanak kanak Dr Chua Kota damansara

shembams kat klinik ..masa ni lum demam

Doc kasik ubat batuk, kahak & flue.tapi,dia tak brp advise unless teruk.sebab aku fully bfeed ,so of cos la dia suh bagi susu byk2.antibiotilk semulajadi terbaik katanya..
As usual, Eryna mmg payah mkn ubat.dia main sembur2 je.abis tu,camne nak baik nye pun.Aku mintak tlg kak nas kasik ubat.elok je dia amik.
Pastu,aku pun msk opis.Esoknya kan dah nak cuti sempena Maulidur rasul.kami planned nak blk kg lar.tup,,tup..balik opis ptg tu, tak dgr suara dia.selalu leh dgr la dia pok pek pok pek.upenya cik kak dah terbaring.sian ok tgk.dia kalu dah demam..mak haih..muka masam mencuka.

Aku mmg beli termo cap Braun.bagus ok.terus detect.even harga sedikit pricey.aku beli kat Mother care ,dlm RM 295.Ini yang ada memory.so,ko boleh trace la suhu yang lama.
Sekali check..tu dia...dah 38.7 ok.takut sangat ni.camna aku nak balik jauh ni.mau 45 mins ke sejam.mau jem..aduh,kesian sgt.
So,kak nas kasi paracetamol.dia muntah.semua susu kuar.sian..siap nangis.aku terus jeram kepala ngan air sejuk.check balik turun dlm 38.4 begitu.pastu,aku tunggu kejap.memula nak jgk p jumpa paed area keramat,tapi aku pikir.apa je paed tu nak kasi.ubat demam aku dah kasi.ubat batuk dah ada,yang lain pun dah ada.ikut Dr Chua,hari ke 3 aku kena pantau.she supposed baik dah time tu.hari ni baru 1st day.


alolo..manja sgt bila demam.melukut di tepi paha

si shembams tido ditemani minnie mouse



Suhu dah turun sket,aku balik.sambil2 tu baca kursi byk2 kali sapu.takut wooo..alhamdulillah..suhu dah turun 38 camtu.tapi,tinggi la tu.malam tu, aku terpaksa letak ubat bontot sebab suhu naik balik dalam 39.3 begitu.sambil2 jeram air sejuk tgh2 pagi.sian sgt.demam flue..batuk..
Good things bout her, dia tetap minum susu.jadi, imune tetap ada.aku pun tak nak kasi ubat.doc pun tak advise.

Esoknya, kami dah berbelah bahagi.nak balik ke.tapi,sebab ada kwn2 dah order Shaklee plus dah janji nak antor, kami tunggu ptg sket.suhu turun kami balik.ptg tu ,suhu dia turun normal 36.5.lega..terus balik.dah pukul 4 ptg masa tu.
Tapi..duk dalam keta tau la dgn ekon suma..Eryna demam balik.memula 37.3, pastu naik 38..last naik 39.3.masa tu kat Penang.planned asal nak lepak penang nak tidoq sana.nasib tak book hotel lagi.last2 cari hospital terdekat.so to happened KPJ Specialist dah tak jauh.lega.tapi,dlm 10 mins la jugak dari exit tol Juru.aku rasa mcm berejam2 tak sampai lagi.huhu..Eryna dah lemah sgt.melekap habis.sian sgt tau.


Ni order kawan2..sapa tu..


Masuk emergency,mesti la kena ubat bontot.MO je yang ada pun.pastu kena mandi air sejuk cam batu tu.melalak2 cik kak tu.pastu,check dah turun smpi 38.so,boleh la balik.ingat nak admit memula,tapi medical card ada problem plak.since dia dah ok,so we decided balik perlis instead of lepak penang.
Dah la dia yak dah 2 kali.cuak takut cirit birit.kena ubat bontot,terberak lagi.aku tak brp puas hati sebab MO tu kasik semua sebijik ubat bontot kat dia.masa kat demc dulu, doc cuma bagi half. oh yes,ikut berat, tapi Eryna baru 8.4 kg masa tu.aku rasa mcm over dose.

Paling di ragukan, masa nak bayar, depa ada kasik ubat.ko tau apa ? antibiotik kaler putih satu bekas putih panjang, ubat batuk kaler merah ( gilos ke apa ) ,ubat bontot 15 bijik.gile kan.
sebab doc kat demc ,masa Eryna demam dulu,dia cuma bekalkan 2 bijik ubat bontot tu.sebabnya,dia tak nak asal demam,ko cucuk mende tu.not safe for babies..antibiotik ?? apa ni.aku bukan doc pun tau, antiobiotik tak bleh bagi kat baby ( unless serious problem ).terus kami reject semua ubat.lagipun ubat Dr Chua dah ada.giler la MO tuh.
Pesanan.parents please bring your baby to paed.doc biasa ni sesuka ko je kasik ubat.nasib kami rajin membaca & bertanya kat paed.ngoks betui.geram.

Alhamdulillah.sampai kampung,dia makin ok.cuaca barangkali.even perlis panas, tapi suasana kampung segar bugar ni lain dari debu noda KL ni kan.demam dah kebah..flue & cough tetap ada..

Tau apa habuan demam ? Adui..ada gigi tumbuh upe nya..2 batang terus lak tu.patut la tinggi benor suhu nya tu.aku korek2 gigi dia tak kasi.asik la main2 gigi dia tu.hopefully pasni dia tak menggigit time susu.kalau tak,mama kasik dalam botol je even kat umah.

Macam2 nak citer.tapi nak sambung keje.nanti buat entry lain lah..bye.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...