LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Thursday, January 10, 2013

Eryna buat allergi test kat demc

As salam.


Semalam aku cuti sebab ada appointment kat demc.Supposed next week,tapi staff demc kol ckp ada slot kosong .kat opis ni pulak tgh tak byk koje,jadi aku on je.boley la jugak amik cuti kan.dah la cuti still byk,thn lepas campur thn ni ada la dlm 34 hari.hewhew...

Appointment ni tuk buat alergi test & jab 5 months.alergi test ni cuma buat hari rabu saja.kena thru appointment sebab depa cuma buat 4-5 patients je.
Eryna kan ada ekzema , tapi mild aje lah.hari tu ubat sapu yang doc koshi kasik tu mujarab la jgk kt dia.cuma tak leh sapu selalu takut nipis kulit.aku rasa ada la 2,3 kali je sapu ,pastu sudah nyah terus ekzema tuh.cuma skin dia ada kering sket.yang tu sapu lotion sajorks.

Aku sampai dah 240 pm camtu.test tu between 2-3 pm.sebab laki aku amik half day,so kena tunggu dia sampai dulu lar.Dah la lapor ,bfast nasi goreng smlm yg asben masak.haha..mithali tak ai, laki masak ye.memang, once in a blue moon ,dia rajin je nak masak.sedap jugak kot.

Demc ni kalau weekdays mcm lengang je.cer kalau cuti ,fuhhh..panas bontot tunggu.masa Eryna first time demam dulu kan ,full ok .aku refer dia kat emergency je.
Tapi,konsep demc ni ,kalau dh buat appointment,if terlambat sket pun ,dia still dahulu kan ler.orang walk in still kena queue.

Allergi test ni dia buat kat 14 common allergi. 5 adalah udara & 9 foods. udara tu bulu kucing ,dust mat ,lipas. food pulak seafoods, ayam ,wheat ,egg ,nut.

Eryna plak as usual..senyum je la memanjang.suka dia ada music box tu,doc buat test dia relax ja.
doc pun puji la seketui dua, cakap behave nya dia.good girl.dia ni memang mesra alam sket.*macam..ehem..mama la*


Ni doc tgh mark pakai pen


Memula doc sapu apa benda ntah belakang tu mcm powder je tgk. pastu dia calit la one by one benda2 alergi tuh. sebelum tu dia tanda kat blkg tu guna pen.ye,pen ok.tapi cik mek tu selamba je mcm takde pa pe.agaknya isi tebal kot.bak kata doc koshi, banyak lemak..kihkihkih..


hai..saya cool kan..

Test tu cepat jer.tak sampai 5 mins.pas abis calit segala benda alah tu ,pakai balik baju pastu kena tunggu reaction dalam 20 mins.tapi ,aku dah start nampak merah2 kat badan dia.alergi lar tu kan.

So,in between kami p makan sat.aku kan lapor tak mkn.tapi lepak tepi2 tu aje.pastu after bagi susu, nurse dah panggil nak jumpa doc balik.

tgk no tuh..ada 15 semua.abaikan lelemak itu ^_^

Result nya ,eryna alergik to egg ,wheat & nuts.all type of nut mcm walnut, almond & bla bla.adoi..byk nak kena pantang ni.nasib seafood tak alergik.kalau tak, 2 tahun la tak leh makan udang & ketam feveret.tapi ,agak mencabar la tak leh makan egg.baru plan ,nanti eryna dah besar nak ajak baking.takpe, pasni ,ajak dia baking tapi jangan makan.kang gatal satu badan.biar mama je makan..baru la anak solehah kan...-_-.

Jab plak tak jadik buat sebab doc takut in case dia demam tak tahu sebab alergik test or sebab jab.so,postpone saja next week.kali ni buat ari sabtu la plak.dah malas nak cuti sebab nanti masa thaipusam nak cuti jugak.
Pasni tak tau la nak stay kat demc or klinik serena.asik tukar2 paed je kan.masalah nya klinik serena tu timing agak lari sket.dah la tak leh appointment.eh.tapi ,kalau nak jab boleh kot rasa.entah..tgk la jab 9 bulan nanti mcm mana.aku dah mcm malas nak tukar2 paed dah. 
Doc koshi ni ok je.dia dah la suka gelak kuat2.semalam dia silap geletek2 eryna sambil gelak kuat2.mcm di buat2 pun ada jugak..dah si shembam tu sibuk nak mengekek jugak.tu cara dia nak attract budak la kot kan.Dia explain pun details.dah kata bayo consultation fees kan.

After settle p makan kat restoran soto seksyen 8. ingatkan ada la nasi kerabu ,sekali belum ada lagi.frustnya.dah la nak pegi dentist feveret kat seksyen 19 tu full.last2 after makan ,beli barang eryna kat one little baby world kat laman seri tu pastu terus balik umah.

Total charge tuk alergi test tu RM 210.50. yang RM 10.50 tu admin fees.nasib boleh claim company.selamat duit mama. T_T.


hai..saya la si shembam itu

Eryna at 5 months :

Berat : 8.2 kgs ( naik 300 gram )
Panjang : 65 cm kot..huhu..


2 comments:

Fieda said...

ishh...geramnya tgk lemak ank awk ni hehe...comel je...

FadMN said...

hehe..lemak berkrim.semangat nak angkat tuh.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...