Tuesday, December 4, 2012

Rutin biasa di hari hari yang biasa

As salam.



Dah lama vlog ni takde pic makanan dari dapur ku itu kan.Well..sekarang ni memang jarang sgt memasak.Sejak beranak ,masak time weekdays aje.tu pun selang selang.weekend mmg tak pernah masuk dapur langsung.hahahahaha..dasar pemalas sangat.
Weekend mesti ada ja tempat nak p..ada tu ,both days p makan kenduri.memang save budget betui.sapa2 nak kenduri ,sila la jemput kami..insya allah ,kalau kl / selangor konfem kami sampai.makan free sapa takmo wei.. -___-

Everyday ai balik opis kui 5 pm.amik Eryna ,kalau tak hujan memang terus balik ja.tapi,kalau hujan tahap tak nampak jalan..samada lepak umah my sis or umah bbsitter tu.Pas maghrib baru balik.So,kalu dah maghrib baru nak balik ,memang kirim salam la nak masak.lotih yang hamat tau.>-<...
if masak pun,yang simple.com macam cucuq or megi.har har har.

Kalau balik time standard ,mean cuaca ok semua,by 630 pm dah sampai umah..selalu landing2 dulu layan cik kak kita.dia pun pandai mcm tau2 aja kena duk umah orang tadi,so manja nya boleh tahan la.nak p dapuq yang celah bedah tu pun dia boley bising.layan2 dulu ,ajak main rocker feveret dia tu,layan dia menonggeng sepam dua,pastu mesti lar nak upah susu.pastu ,dlm 7 lebey kang abah dia balik ,kita passing baton lar.kalu tak,camne nak masak.



Eryna & haiwan2 feveret nya


So,after both of us dah siap settle mandi,solat suma,ai akan berjuang kt dapur jap.abah dia kena layan Eryna sampai aku abis masak.Memang kena masak simple2 aje ,sebab time tido Eryna is between 8 -9 pm.kalu lebih dari tu ,nanti dia akan buat amukan.sangat tragis ok sebab nanti sambil nenen dia boleh membebel pastu siap sedu2.drama betul anak mama nih.gigit baru tau.

Sejak dua menjak ni, aku layan je masak ayam ala nandos.paling senang dlm dunia.marinate sesiap ayam a day before.yang tinggal cuma nak bakor ,pastu just goreng fries & baked beans je.siappppp..sedap & senang kebabom.tak sempat Eryna nak membebel dah settle semua dah.>_<

Kat dalam fridge memang akan ada ayam & teloq.benda lain tak dak takpa..tapi 2 nih wajib ada.sebab boleh masak mcm2 dgn ada benda alah berdua ni.satu kombinasi yang serasi..kukus..grill..panggang..kukus..


Makanan yang simple gillers selalu masak  :

- bihun / keoy teow goreng ( ai tgh berpantang tak makan mee kuning )
- nasi goreng ikut suka
- sambal sardin ,teloq dadar ,ayam kicap ,ayam kari simple
- ayam nandos bakar
- hot dog & fries
- megi kari yums

Boleh dikatakan semua foods kt atas tu ai memang asik ulang2. nak masak lauk 2,3 jenis macam dulu agak payah sebab Eryna ni memang bijok bestari.dia boleh bertahan dgn abah dia dlm 30 mins aje.pastu dia akan buat peel sampai kena bawak dia masuk dapor sekali so that dia boleh usya muka mama dia yang maha jelita itu *pui*...
Pastu,abah dia pulak feeling gelabah cicak ,asal budak tu ekkk sket dah nak suruh aku amik.so, camner nak masak tuh..amat tak feel ok nak masak kalau anak asik merengek.ish..anak baru sorang ,propa je lebey nih.



ayam nandos tak semenggah tapi sodap yang hamat -__-


Actually ,takdak la susah mana pun .sebab cik kak tu jenis cepat boring.kiranya 10 mins dia meniarap ,10 mins lagi kang dia nak main dlm rocker ,kang lagi 10 mins dia nak dukung2 kang nanti dia nak kita bwk dia jalan2.dia boleh tau ok ko duduk ke jalan.kihkih..klako betul lah time dia buli abah dia tu.aku memang suka je.sebab kalu dgn aku ,dia memang nak ngempeng sokmo.

Jadi ,itulah rutin kami ..pas masak ,makan ..tugas basuh pinggan mangkuk adalah hak milik kekal en asben.dia memang dah sign kontrak dgn indah water tu.
Aku plak akan dodoikan Eryna pastu dia dah lelap ,letak dalam baby cot.masa ni baru nak steril susu botol, thaw susu dari freezer ,pastu simpan susu untuk stok beku bla bla bla..sidai baju ,lipat baju..rutin sama la begitu..sebab tu weekend harus keluar walaupun sekadar p giant.sesak rasa melepak kt umah aje..



halloo..mau gusti ka ??



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...