Monday, December 3, 2012

Medela freestyle lagi best dari Gangnam style

As salam.


Rasanya breast pump cap Medela ni tak perlu di review lagi kan.most pun mmg setuju angkat seploh jari yang ia sgt best gilles.
Since the 1st day guna,memang sgt memuaskan.out of 10 ,aku kasi 8.tak bleh la bagi full star sebab baru nak masuk 4 bulan guna.kalu bp ni still bertahan sampai Eryna dapat adik ( insya allah ) ,baru bagi full star.

Dulu,masa nak beli bp, aku did survey mana yang best.of cos medela & avent at the top.Aku dah berkira2 nak beli avent manual ,tapi ,dgn keja skang ,manual is not a good choice.Hey, red mummy tu pun guna avent eletric masa keja ok.pump manual hanya praktikal masa pantang or if ada boss yang tak fussy.

Boss ai ni mmg baik tapi dia kan laki.so,what u expect nak lelama kuar lunch.of cos time lunch aje la leh pump.slalu mmg terlajak sket la campur p solat lagi.mana sempat sejam oi.
Kat opis ai pump sekali masa kui 11 am ,pastu kui 4 pm lagi sekali.kalu en boss ada ,mmg sekali aje.malas plak nak naik surau buat kali ke 2.
Boss aku tu plak,waktu takdek kat meja tu lah tetiba nak itu nak ini.
So,sepanjang bulan ni, aku pump dua kali sebab boss balik kg.memang yippie yippa la.siap gila kuasa ,ai guna bilik dia.so,bilik dia skang dah tukar jadik nursing room..wakakaka..shhhshshshhh....

Jom tengok apa best sgt Medela nih..

i - beg tote ala2 shoppers bag
eh,beg ni memang besar ok.muat 1 tupperware & 1 cooler bag.kalau nak guna jdk beg shopping pun boleh.sebab kaler dia hitam hanya orang yang beli bp ni saja yang tau tu beg tetep..-____-





cooler bag ,4 bottles medela & adaptor include in package minus tupperware ikea




ii- adaptor yang best
medela fs guna adaptor.charge macam handphone tu bertahan seminggu or lebih depend on how many times ko guna lah.kalu setiap 2 jam pump, cepat la kong kot.mcm ai, kekdg tu nak dkt 2 weeks baru recharge.
kat adaptor ni ada timer ,so ,masa pump boleh la tau dah brp lama pump.ai slalu 1 sesi buat 15 mins je.boley jugak set time sesiap.nanti by 15 mins dia auto stop.kan senang keje.
pastu boleh adjust sampai level 10 kot.ai slalu guna level 5 & level 6 tu dah cukup tinggi tuk buat tetep engorged kot.& suction is very soft.tak pernah la cik N ai melecet or whatsoeva sebab pump ni.
dia punya flow pun bukan pump all times,means bila engorged ,dia akan let down & pun boleh kontrol kat button tu.best gillers kan.macam main game pulak..


iii- ada 2 corong sbb double pump
corong ni ikut size.ada 20 cm & 27 cm.jugak depend on size tetep.well..i used 27 cm..enough said..>_<
oh well ,duo pump adalah terbaik.kalau pump satu,sian sebelah lagi membazir.macam bila bb menyusu,selalu baju terus leaking sebab malas nak amik botol tadah susu..bunyik mcm tadah air paip aje kan.
Mak aku kata corong tu macam speaker radio..huhu..



corong radio ni tak bleh dgr lagu



iv- boleh go free style
sambil pump nak gangnam style pun boley.nak driving boley.nak iron baju boley..apa ? nak ehem ehem..owh,itu tak boleh...>_<
ok,so far ,ai tak pernah buat perkara2 di atas. medela ni ada provide skalik macam wayar ( eh ? ) ke apa tuk lekat kan kat bra & melekat la benda alah tu kat tetep.so,boleh la sambil pump sambil free style.
aku paling hebat pun ,sambil pump sambil layan internet or tgk tv or makan or tido..-_____-

Apa lagi eh..eh,memang best la medela.sangat mudah.praktikal esp tuk travel.tak pakai bateri or electric.
Kalu masuk hutan 5 hari sempat la kuar hutan baru bateri kong.
Imagine ,kalau guna jenis yang guna electric,tgh pump pastu guruh pastu petir plak..ngeri ooo tetiba kena sambar..haha..jahat giller kan..mana de kes kena camtu kan..
Yang penting suction tu tak sakit langsung & so far every time ,hasil perahan alhamdulillah tak pernah mengecewakan.
Ada la cons here & there ,tapi ,rasa nya sket sgt nak compare dgn tahap best dia tu.




gadget medela letak dlm tupperware senang sket

Sebab aksesori dia ada banyak la jugak..ada la dlm 4 benda kena assemble ,maka aku letak dalam tupperware instead of letak dlm plastik beg.senang sket nak basuh.main campak2 je.
Yang tak best ,kalu 1 of the aksesori tertinggal /hilang ..memang sedih la sebab tak leh nak pump,macam kes aku dulu tertinggal seketui aje aksesori,dah tak leh nak ber free style.

Ada web yang jual murah RM1350 aje.boleh tgk sini . that's the cheapest ai tau lah. like myself ,ai beli direct from usa & depa post kat my sis. so,basically free postage with price cuma RM 1,050 aje.

So,ini maybe antara cons nye. bab nak pasang tu senang je.tak smpi seminit pun,masa awal2 dulu ye le terkial kial.skang sambil tido pun boleh pasang ok.*berlagak sungguh*.
Lagi, coller tu cepat cair.tak de la cair jadik air terus ,but ,ais tu tak brp lama bertahan.kira kalu opis tetiba letrik takde ,mau terus mencair .selalu pas pump ,aku sumbat aje coller bag tu dlm fridge. kang kui 445 pm ,reminder clock akan berbunyik suh p amik.in case la kang terlupa.maklum ,aku kang sekarang ,kalau tak hilang barang ,asik la lupa memanjang.apakah petanda ??? >_<


ehem..hari2 bwk 2 bag.,.spot the medela bag ?


Jadi ,tepuk dada tanya budget jugak.berbaloi ke beli bp mahal.bagi aku, sebab susu formula pun tak murah ,ai tetap mengatakan tak rugi beli.calculate sendiri lah berapa kos nye.rasanya takde beza pun..silap2 susu fm lagi costly...
Doa2 la sama kasi susu tak malu2 alah nak kuar.insya allah..mesti boleh !!! -_-



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...