LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Monday, November 5, 2012

Frozen ebm yg berjasa

As salam.

All this while ,aku selalu gak terfikir.apa akan jadi pada frozen ebm yg byk2 tu.sbb life span nye kan cuma 3 bulan from pumping date.Mcm skang ,Eryna is on stok bulan 9 which will expired on dec 2012.

Bulan 9 nye ada lebey kurang 30 plastik plus plus & yang bln 10 nye ada la dlm 30 plastik.abis,kalu dah hari2 pump ,pastu buat 2 x pump..acaner tuh.
Skang ni,aku mcm dah skip pump ms weekend sbb selain dari Eryna direct feeding * dah tu,asik melekap je* , plus kami mmg x gheti duk umah ms weekend...so, x dak la merajin nk heret pump jgk.asal engorged je,cik Eryna sedia ada tuk membantu..kekekke..

Tapi,pagi tadi kan..terus nak kiss kiss frozen ebm ni.yes,penting tuk masa emergency.selama ni, kalu boleh,aku sedaya upaya kasik Eryna fresh dari ladang yg pump either malam or pagi2 buta tu.
Stok ebm tu plak, guna sbb mcm sayang if expired pastu kena buang.pastu duk mengadap fridge bila la ko nak abis ni..
Kiranya ,konpiden la demand sentiasa ada.so, x perlu lah bebyk smpi penuh fridge.

Apasal nye tuh penting ?
Sbb pagi tadi aku terlajak bgn.sedor2 dah kui 645 pagi.hoi,tu mmg dah lambat tu.
Kelam kelibut masa tu la nk susun susu ,pastu cik Eryna bley plak sibuk bangun..adoyai..dia tau plak rini nk kena p skool kan.
Sbbnya smlm tdo asik bangun je keje.tdo kui 10 mlm, tapi kui 12 am bangun,pastu kui 2 am pun bangun & last skali kui 5 am.ingat nk baring la kejap dlm 30 mins ,skali mmg terbaring smpi 645 pagi.



hallooo..am the boss !!!


Nak pump mmg xsompek lah.paling2 nak dpt sebotol kena la dlm 10 -15 mins.kalu si debab tu xmangkit xpa.ni dia mangkit plak..mmg xdapek la.
So,kocoh2 tu mmg tadi depend to frozen ebm & chilled ebm.ok,frozen ebm tu of cos la dah thaw smlm,so dah cair pun.yg chilled tu ,nasib smlm tergerak xmo simpan tmpt atas.

Selalunya aku akan chilled kan ebm sehari,pastu bwk naik tmpt atas.Chilled ebm yang guna pagi tadi tu yg aku pump jumaat lepas.dh msk hari ke 3 ,selalunya aku x simpan atas dah.guna je.
utk yg xtau ,chilled ebm leh tahan 3-5 hari ikut brp suhu dlm fridge hampa tu.
tapi,to be safe ,cium or rasa je.aku tetiap kali nk tuang ebm tu mmg bau dulu.& jgn la ingat bau something tu tanda dah rosak.itu sbb enzim lipase.apa tu ? goggle la eh.aku xde la terer nak explain takut silap kang ajaran sesat.
kalu susu rosak bau dia mcm santan basi.xtau jugak..p beli santan skang..biaq basi pastu bau..hahaha..

Jadi,nampak tak di situ frozen ebm ni berjasa.at least 9 oz diperlukan tadi.imagine ,kalu xdak stok..nangis ok nak pump 15 oz .ko mampu ke nak dpt 15 oz dlm ms 15 mins.aku xmampu kot.masa pantang dulu ,yes,bley dpt sekali pump 15 oz dlm ms 30 mins.itu after Eryna dah minum sampai sendawa2 tuh.
Skang ni,kalu pas Eryna minum ,kalu 15 mins tu dpt 6 oz - 8 oz dh syukur dah tu.
Maka,marilah menginsafi diri..jgn meng anak tirikan frozen ebm..


hasil tuaian lunch tadi..penangan xpump pagi




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...