LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Wednesday, November 28, 2012

Eryna lagi dan lagi

As salam.


Tadi baca post kak engku bidan bersalin tu..klik .hari ini entry pasal perkembangan bayi.
Alhamdulillah..as for Eryna ,at her 3 months age ,she has achieved  all & ada ter'advanced' sket..>_<.
As a mama, memang like pheww...sapa yang ada anak mesti rasa tak sabar nak tau apa yang baby mampu buat day by day ..

Aku akui ,kekadang ada obses sket .like tiap saat nak tau apa dia buat. Kalau dia tgh tido tu,kekadang boleh psiko diri sendrik ,dok asik tengok Eryna bernafas ke tak..psiko kan..
Hmm..maybe sebab Eryna pernah ada history tak best masa lahir dulu, jadik aku mcm rasa tak sabar nak tunggu cepat la habis bulan ni..nak tgk samada dia hit milestone dak untuk the next month..huhu..
Alhamdulillah..so far, since the day she was born until now ,semua nya ok minus part dia lemas about minutes & tak crying masa tu ja lah.

Sebab tu bila tengok atau baca part babies yang ada problem masa lahir or after delivery ,memang sgt touching.aku rasa, semua org pun feel the same kan.but, aku mcm extra over sebab teringat waktu2 Eryna warded dulu.
Eventho kes dia tak seteruk babies yang pre-matured ,pastu ada plak tu diagnosed with lung problem,heart problem..she is way much better.cuma bak kata doc, they can't say everything is ok esp on the brain sebab too early to tell.Kena monitor progress masa check up.
Bak kata doc Serena ,masa dia started reading ,mesti aku lega selega nya sebab dah lepas stage risau tu.
Ada sorang doc tu ( kat hosp sultanah bahiyah ) kata ,ada baby lahir normal pun ,tapi tak jugak pandai. So,it's all depend on parents to teach & developed the brain.
Sebab tu jugak aku sedaya upaya telan segala supplement supaya Eryna cerdas & bijak.Insya allah..
Nak ajar membaca awal lagi..kehkeh..skang ni start la ajar color2 ,nyanyi sebab dia suka tgk benda kalerful nih.sengih memanjang cik kak tu.

Bila bayi lemas, means oksigen tak sampai ke otak.so, akan effect brain. Alhamdulillah, Eryna eventho faced the same thing ( tang lemas tu aje ) ,tapi she was actived & gave a very good respond .Doc pun tak suggest buat test MRI .Aku pun tak sanggup nak lihat the proses.sebab tu ,aku sgt kagum dengan ketabahan hati parents adik adam tu..ok..stop..aku dah nak emo..



gegirl sgt pakai riben bunga setompok..gigih meniarap 



Doa ku semoga Eryna panjang umur ,murah rezeki ,sihat ,bijak,cerdas & sentiasa dalam lindungan Allah.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...