Tuesday, November 6, 2012

Camner handle Eryna dlm car seat

As salam.
 
 
Over kan tajuk ? 

Ramai kwn2 yg tanya..
i ) Macam mana eh bwk Eryna hari2 p umah bbsitter ?
ii) Eryna ok ka naik keta lama-lama gitu .x menangis ka dia..x mengamuk ka dia..

Baiklah ye, Eryna mmg hari2 ikut mama dia berjalan jauh. Like my previous entry , jarak from umah to Keramat  (umah bbsitter ) dlm 40 mins drive ( if takdak jam ).
But,knowing NKVE ,slow moving adalah wajib.kalu x nasib baik ,ada plak lori sangkut ka ,keta eksiden ka..mau berejam bertapa dalam keta.

Mcm mana bwk Eryna ?
Of cos dia duduk dlm car seat.Ni pun mak lang dia yg kasik pinjam.sbb sepupu Eryna tu, xmo pakai car seat tu.

Ok ka dia naik keta lama-lama ?
Eryna start duk dlm car seat masa time nak training dia antar kt bbsitter.first naik,dia ok je.siap boleh tdo ok.

Pastu ,bawak dia p jalan2 .masa tu my parents ada skali dlm keta.tp,depa dok belakang.xmo ganggu dia.pagi tu p Jln Ampang sbb nk amik rocker dia.order on9.masa keta stop nak p amik barang ,cik mek tu menangis pulak.masa tu ,tok dia ada kan..so,tok dia bwk dia kuar jalan2 kejap.

Then,elok ja keta jalan,dia diam..tetiba nangis lagi.so,we thought she might hungry.perlu diingat,Eryna kalu menangis yg xbley blah tu either dia nak susu or she's not comfortable.sbb kalu dia nak hok hek manja2 tu,pujuk2 she will be ok.
Since dia dah tahap xley pujuk,maka stop keta kejap..angkat ja..tu dia..member memberak upenya..dah lah masa tu kt Jln Ampang.kami plak nk p Putra Height.ni,kalu xmembasuh mmg hazab la dengar dia menempik.

Eryna ni,satu tabiat dia...kalu poo poo..elok ja dia settle..cepat2 la salin sbb dia akan teriak & teriak smpi la lampin di tukar.
Nasib masa tu lalu depan opis,so,singgah opis kejap salin lampin & susu kan sekali.Then, p Putra Height dgn tenang sbb dia dah selesa.lama jugak tu nak smpi ,dlm sejam sebab tersesat smpi shah alam..ha..ha..

Kejadian mcm tu ok la kan sbb x p opis.bley santai2.,
Macam mana plak perjalanan p opis ???

pemandangan biasa di waktu pagi

atau pun aktiviti cik Eryna sblm layan mata

Yes..mostly waktu pagi dia mmg tdo ja.all the way.kalu xtdo ,kasik ja blanket kesayangan dia tu,ha,kang dia sumbat2 dlm mulut dia.penuh air liur la kt situ.sambil2 tu monitor jugak,mana tau selimut tu kasik dia fening ka lemas ka.
Kalu dia bebel2 tu,layankan ja,.sambil ckp2 as if dia paham kan..well,i think she understands that she is gonna go to "skool" while mama is working..hehe..

Tapi,ada jugak kejadian waktu pagi yg klako.
Masa tu ,hari ke 3.tetiba ,dia bley start teriak elok ja msk NKVE.memula ingat x pa kot..sekali mcm xley stop.bunyik cam nak susu..oh my...berpeluh ok ..eventho dah half lagi nk jumpa toll duta tuh,tp sumpah mak berpeluh ok.gelabah sey...

Elok ja lepas smart tag ,terus divert kt shell tepi tu bagi susu..fuhhh...xsmpi 5 mins,member kenyang siap sendawa..pffftttt...nasib tgh engorged masa tu..hewhew..jadi,sejak kejadian mmg serik xkasik susu pagi.so,now,mmg satu paksaan bagi susu dulu before kuar.dia sendawa ja baru gerak.
 
So far,pegi keje she's still behave..tapi..tapi..balik opis agak mencabar.sbb time kui 5-7pm time tdo.itu mmg tabiat dah tu since pantang.itu debab kalu xcukup tdo kan..pastu kena plak kaco,harus dia menempik2 tanpa batasan.
Nak balik umah,either balik awal or after maghrib.balik awal tu,means 5.30 - 6pm.
My opis hour abis kui 5pm,so zass shoot Keramat dgn harapan cik kak x tdo.sbb kalu dia tdo,nak kejut plak..adalah satu keputusan yg tidak bijoks.Dia bkn tdo lama sgt sbb siang dia jenis tdo kejap2.so,bagi time at least 30 mins ,susu pastu leh la gerak balik..begitu lah saya tetiap hari.
 
Bleh di katakan,hari2 la tunggu dia bangun.kekdg tu,dah smpi awal,sbb dia tdo..mandi pun belum,susu pun belum..ohhhh..mmg as-soboru minal iman la tunggu.
Lately ni kan ujan kan..so,if lebat sgt..mmg x balik awal lah..dah kenape nak meredah jugak.,dah tentu2 akan jem sbb keta suma slow motion kan..jadik ,time ni lah akan melepak umah my sis.after maghrib baru balik..& mcm biasa,cik kak kita akan mentdoq sampai la balik umah.
 
Any tips ?
Takdak apa2 tips.kalu mmg kena bwk baby naik car seat..please train dulu.awal2 maybe depa akan menangis ka apa ka.bagi apa depa suka.
mcm baby ni ,sbb depa kan xleh nk pegang mainan lagi kan..so,anything yg dia suka to attract her.Eryna,ko campak blanket je..settle..
Maybe dah msk 3,4 bulan nanti,we might consider to buy her toys.ala,yang.simple2 yg lekat2 tu.tak dak la member boring nanti kan.
 
Other than that ,baca la ayat kursi ka fatihah ka..hembus2 sket kt ubun2 dia.sambil cakap ngan dia..as if dia faham..for sure she understand lah.
Pastu tawakal lah..
Eryna ni ada jugak 2,3 kali dia meraung mcm kena dera tu.itu tanda nk attention.yelah,pampers x basah,susu dah kasi full tank ..apa lagi dia nak..for sure nak attention kan..so,bila di situasi camtu,aku mmg keras hati jugak drive la sambil selawat2 sket.
Tak makan saman kalu,apa nak buat kan............................... >_<
 
So,all the best & enjoy driving moments with your baby ^_^..
 
 
jom jom tdo




 
 
 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...