Thursday, November 22, 2012

Apabila cik P datang menjengah

As salam.
Hari ni nak citer sx sket.sket jeeee....
Selama ni kan, aku ingat bila bfeed period mmg takkan mai.Maybe sebab bila join grup2 kt FB ni ,ada lah baca komen2 yang majoriti kata org yang bfeed takkan mai period.ada tu ,sampai anak dah cecah setahun,dua tahun pun takdak.so,memasing mcm yippiee hope horray sebab tak yah nak pakai protection ka apa kan.
Jadi,aku pun dah set mind yang mesti period tak mai lah.
tup tup..elok ja 2 bulan msk ja bln ke 3, tepat 25 aribulan ( ni time period aku since dulu ) ,tetiba cik P datang.apakah..masa tu raya haji.aku ni kan dah beria2 citer ngan asben ,yang org bfeed konpem cik p tak mai.
So,bila habaq ,laki pun panik kejap.dia ingat membahayakan..tsk..tsk..
Aku plak bukan panik apa.mcm takut kot la susu merudum..tak mo tak mo..dah azam istiqamah tak sangga ni nak kasik Eryna sampai 2 years.huhu..
Maka,bila aku tanya cik goggle..ternyata apa yang depa duk pung pang pung pang kt grup tu salah.rupanya,its a normal to have period after 60 days eventho bfeed.cuma,common nya ,ibu yang bfeed mmg akan dtg lambat sbb hormon.so,apa cer yang datang on time ni ? subur kah ? actually,its depend on the body & hormon.and yes, kadar subur tu adalah tinggi.
And as long keep pumping & df anak ,insya allah susu mesti ada lah.


hasil tenusu sblm lunch tadi
Alhamdulillah..eventho period mai ,susu aku tak berkurang.masih lagi kalu mengepam 15 mins -30 mins managed to get full bottles both side.lega ok.lagipun benda ni kena set mind.kalu kata takdak,takdak la dia.
Jadik mommirs yang ada experience mcm aku,jgn la gelabah cicak nak stress.doa + usaha..errr.maksud aku..kena pump la dok..buat rutin mcm biasa.
Cuma,yang aku risaukan tahap ke"fertile"an aku nih..sebab nya aku tak makan pil perancang..kiranya semulajadi begitu >_<. Ni kira bila mai period harus lah double triple protection wa cakap lu.kalu boley biar lah Eryna pandai manage herself ,at least bak kata mak aku..pandai habaq bila nak p toilet.
Aku pun planned maybe lagi 3 tahun kot,,tapi kalu Allah bagi rezki nak wat gena kan..but,at least we know how to prevent from...errr..sambung la sendrik yeh.
Oh yes,one thing aku notice ,sejak minum horlicks balik ni,susu makin pekat.I like 10,0000 kali like.Its work on me.yummeh...
& kena amik supplement jugak la ye nak kasik menten energy.pump masa tgh letih is a big no no..

lihatlah daku yang kekenyangan >_<
Sekian...


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...