Monday, October 15, 2012

My berpantang story :)

As salam
Hari ni i is malas. Jadi ,nak update citer Eryna byk2 sebelum terlupa.
Maklum urat byk putus gini lah.
Asik lupaaaaaaaaaaa manjang..
Well ,pantang 44 days tu rasa cam biasa jek.
X boring langsung.
Sbb aku xkisah lah setakat nk pantang makan tuh.momantai...
Mak pun bkn strict sgt.

Masa 1st day discharge, sbb dah smpi umah mlm ( lepas visit Eryna kt ward ) , jadik pantang hanya bermula esk hari.
Schedule nya lebey kurang gini lah :
730 pagi - breakfast
800 pagi - urut
930 pagi - mandi air  ( serai wangi + dedaunan yg sgt best )
1000 pagi - tungku
1200 tgh hari - lunch
430 ptg - tea time
530 ptg - mandi
600 ptg - dinner
830 mlm -tungku

Masa urut 3 hari pertama tu ,serius makcik tu xbest.dah la cepat sgt.30 mins,gila xrasa apa.
Cuma dia urut susu xmo bagi bengkak tu ok la.
Yang lain mmg xpuas hati.
So, lepas raya ,hari ke 30 gitu ,panggil tukang urut lain mai.

Ni,mmg puas hati.sekali urut & tungku skali dia buat. Nak dkt 2 jam lak tu.
Ni pun urut lain sbb terjatuh dlm toilet ..hua..hua..very the x senonoh..
Alhamdulillah, even jatuh ritu pun ,xdak effect kt batu merian tu.
Cuma sakit peha sket. dah urut ,ok lah pastu.

Cik yah urut ni katanya mengurut rita rudaini u olls.
So,i adalah taraf retis amik tukang urut yg sama.
Tapi,rita kan diva ,haruslah amik lama.I amik 3 hari jerk sudey..
Pastu tungku sendiri la.

Yes,tungku adalah 2x sehari.& me likey..best ok.nak2 kalu malam.
Tapi,Eryna mmg akan buat perangai time nk tungku.
Saja la tu jeles tgk mama dia tungku.masa tu tok la kena layan dia.hu..hu..
Bfast & minum ptg selalu makan biskut jacob ja.kekdg roti.
Air plak horlicks / milo /kopi radix.

Lunch & dinner mmg request suh mak buat ikan bakar & sup sawi /tauge.
Kekdg selang2 makan daging bakar..sedap ok.
Ikan plak, i is xmakan yg murah2 ni..ha..ha..gatal ok.
Jadi mkn bawal putih, siakap,gelama pastu apa ke nama lagi ntah..demand ok...

Ayam mmg xmakan smpi habis 44 hari sbb takut gatal.
Kambing masa akikah pun bedal..sedap nya....hoho..
Actually, pantang x strict sgt sbb luka jahit pun heal cepat.
Seriously ,day 2 dah mampu jln laju2 smpi kena marah takut ter'bertas'..hu..hu..

Tak tau la jahit tu byk ke x sbb xkose nak membelek tgk plus x berani nk tgk..he..he..
Tapi,dpt agak lah xbyk ,maybe less than 5 stiches.nurse pun kata sikit.
And aku  pun dpt duduk elok even baru msk hari ke 2.
And  dgn tabah jgk pakai bengkung Tanamera tu.
tu pun main skip2 jugak sbb bila letak boreh tu, esok pagi dah kering penuh cadar..hu..hu

Last2 hari ke brp ntah ,pakai korset PB tuh..masa tu dah muat..yeay !!..so,dpt agak musti berat dah turun ken...
But,until now xtau brp pun berat nih..xjumpa penimbang..*alasan*

Eryna masa balik umah discharged from ward..
Note :
Masa pantang aku tak amik any jamu.try jamu mak dara 2 hari je..sebab eryna kena heavy rash sampai kena p jumpa doc amik ubat sapu.

But,I did take shaklee .complete set makan masa preggy ,cuma tambah zinc untuk make sure luka cepat heal.
Alhamdulillah..orang yang mai tgk especially masa akikah tak percaya si eryna bolat itu adalah kuar secara normal with 3.8 kgs.sebab tgk mama nya cergas semacam..hiks..hiks..




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...