LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Friday, October 12, 2012

Farah Eryna birth story part 2

As salam.
 
 
Part 2 pulak ken..entry dlm draft dah berhabuk dah.
 
Ok,after that ( refer to part 1 ) ,sakit mai balik.doc anasthetic xdak.wondering jgk masa tu,jadik ka amik epi ni ?
Upenya,patients kt luaq tu pun pakat amik epi.
Dgn riuh nurse lari sana sini.
Dengaq masa tu depa dok cakap smlm xdak org bersalin,semua delay ke hari ni.hoho.*aku tertanya,x biul ke kepala doc tu rini tgk tuut punya la byk..kih..kih*
 
Then,doc pun mai la nk cucuk epi.
Betapa kuatnya ubat tu,elok jarum masuk,terus hilang.kebas serta merta.
Aku tertanya2,betul ka epi ni.awat rasa numb teruih.
Aku smpi terlelap ok.masa mak msk pas asaq,dia mcm shocked jgk,awat aku dok mcm ralit sampai la dia tau dh amik epi..huhu..
 
Effectnya,aku rileks mcm xdak apa2.
Pastu ayah & adik curi2 masuk labor room nk p amik asben kt epot.
Imagine,from 7 pm until 830 pm tu,aku membuta.boley ? Padahal,dh buka 7-8 cm kot.
Pastu asben smpi.so,duk borak2 lah.maklum la xsakit ken...
Siap dengar bunyi baby menangis sebelah menyebelah.
Aku jugak yg xbersalin2.
 
& at last it was my time.dlm kui 9 lebey gitu doc msk & suh push.
& aku yg last.
& mcm mana aku nk push kalu xsakit.
& baby stilled kt atas.
& depa kata akan bantu supaya baby turun,tolak ke bwh.
& aku push,push,push..mmg fail.
 
Mcm mana nk imagine sembelit ,sebab aku xingat mcm mana sembelit.
During pregnant,aku xpernah sembelit kowt.
Mau dekat 10 kali teran.betapa kuatnya epi,sampai numb xtau nk buat mcm mana.
Aku adalah last patient,suma nurses msk dlm bg support.
Pastu,doc kata,ni kalu xkuaq,nk c-zer.
Aku xtau dari mana kekuatan datang,subhanallah..kuasa tuhan..bila asben kata,dia dh nmpk rambut,aku teran & alhamdulillah Eryna was born at 940 pm..tapi..tapi..
 
Aku xdgr suara baby.Yes,she's not crying.
Doc suh tgk gender,pastu bwk kuaq.
Aku tnya doc ms dia tgh jahit kt bwh tu,,what happen to baby.
Dia kata,she's ok.maybe xnak bagi aku risau.
 
Pastu dh siap jahit,tukar baju ( sbb aku muntah sblm nk push ) ,nurse tu ckp "anak akak kena bwk p hosp bahiyah.dia kena bantuan oksigen"..aku was like "what ???"..
Patut la depa amik darah aku tadi & mintak buku pink.nasib jgk ada buat cek up kt kk dulu.
 
Pastu,depa sorong kuar ,nampak la Eryna tgh di bagi bantuan oksigen..
Sedih sgt.*yes,am crying while typing now*
Tapi,she's fighting.tangan kaki actively response.
& badan dia pun merah pink *which kalu biru means something wrong*
Merah sgt eryna masa tu.bulat plak tu.hu..hu..
Then,aku msk wad.akak sebelah tu pun dpt bb girl.
 
So,mlm tu,aku tdo without baby.ayah & asben ikut ambulans with in laws..
Aku x nangis.xdak feeling masa tu.mcm blur.Ntah..
Pastu dh tgh mlm baru depa balik & ckp bb kena tahan kt ward.*lost*
 
Cut it short,esknya aku dh bleh balik.dah settle suma,p la hosp bahiyah.
Sampai sana dah 230 pm.upenya visit time sgt strict.cuma 12.30 pm-2 pm & 4.30-7pm.
Masa tu bengang jgk kt mak guard tu.Ko dh nmpk aku ni dgn wheel chair bagai.
Aku ckp la,nk tgk bb.saya baru kuar ward rini.bersalin smlm.lagi mau tanya awat xmai awal.
Masa tu rasa nk sepak2 ja muka dia.tensen ok.mana aku ni baru bersalin,pastu anak aku msk ward.
Kena jgk tngu kui 430 pm ,maka lepak la atas wheel chair.mmg kebas la dgn luka jahit lagi..pffttt..
 
At last dpt jmpa baby..sedih nya tgk wayar berselirat.sian sgt.
masa tu aku salahkan diri sendri sbb guna epi.
sbb epi lah,bb lemas.
sbb epi lah,aku xdak rasa sakit lalu xtau push lalu bb lemas.
 
Ada balang kecik tuk oksigen.she still depend on oksigen support.
Aku suh asben baca yasin,biaq bb dgr..sedih woo ingat balik..
Lepak smpi 6 lebey pastu kena balik sbb kesian depa nk bukak posa.
& bermulalah hari2 ku tanpa Eryna.....
 
 
Eryna on her 3rd day.
 


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...