LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Friday, October 12, 2012

Farah Eryna birth story 070812 part 1

As salam
 
*Entry basi selepas 2 bulan bersalin*
Bismillahirrahmanirrahim...*tarik nafas panjang2 nk buat entry ni*...
070812 - mmg xakan pernah lupa tarikh ni -the day my princess was born.
A day before bersalin,hari nuzul quran , 0608 ( which me wish ,kan bagus kalu beranak time nih ) kt umah in law,asben decided nk blk kl sbb dia dah amik cuti awal.ate,kata due date 010812 .
Me pun dah bosan xtau apa nk buat dah,mc dah msk 3 minggu.mujur opis x byk peel ,momantai nk mc brp lama pun.

Masa tu still xdak any sign of labor.
Dgn konfidennya suh asben balik sbb ingat xkan bersalin lah ms tu.
Abis dah semua org ckp perut tinggi lagi..some more ,me sendiri xdak rasa apa2.
Sambil tu,doa xpenah putus..hari2 wajib bc surah  maryam.*nebes*

Dan..mlm tu,asben balik naik bus.
Malam tu jgk ,time tdo mcm rasa lenguh2 sket kt pinggang.
Tgk jam 3.30 pagi.Adik kt sblh duk kroh kroh terbongkang.
Masa tu terdetik,ish.ni petanda ka apa.tapi,ignore je.
Sambung tdo..tp,mcm payah.siap mengiring ke kiri kanan alih2.

Pastu, tgk jam dah kul 5 pagi.mak dah kt dapo duk siap nk sahur.
Me,terus lepak bilik depan ( malam tdo ngan adik sbb mak xbagi tdo sensrg ).
Eh,duk terasa lagi.terdetik jgk..ni ka sengugut .al maklum,ai period xpenah sengugut.
Sempat lagi masa tu bbm asben tanya dh smpi ka kl.& x terpikiaq nk habaq la psl sakit tu sbb xkuat sgt pong.mcm sengal2 ke camne eh..lupa......

Pas subuh,terus sambung tdo.x sahur as always. *even kalu sahur buka posa ms tgh hari *
Dalam pukul 8 ke 9 ,mmg rasa makin ada.kira dlm eh..30 mins skali...
Tapi,still xckp kt parents sbb tgk xdak blood spot or air ketuban ka..

Akhirnya,kui 10 am camtu,rasa something.
P toilet ada blood spot ,sket je & jgk mcm ada like benda melekit plak kuar agak byk.bkn la mencurah.
Apa lg,terus abaq kt mak.dia suh adik bancuh milo pastu mkn nasi.
Masa ni,nk mkn pun payah sbb mcm every 15 mins rasa sakit kt pinggang.
Mak panggil bidan pencen kt kg nih,mintak tgk mmg dah time ka.
Bidan kata, dah time,tp kepala baby mcm xmsk full.maybe mlm kot bersalin..

So,kami pun siap2 p INS.masa smpi tu nk dkt kui 12 tgh hari dah.
Doc check ,kata dah 2cm..terus check in.
Masa ni,ok je lagi.tgk2 bilik single suma penuh.yg ada bilik 10 org.
Kt sini,yg ada cuma bilik for 10 or single.ada jgk super deluxe single..pun habis.ramainya org nk beranak rini..hu..hu..

Bilik 10 org, xleh teman masa malam.mmg la xnak.pastu dan lagi kuar msk bilik duk tnya kaunter kalu ada bilik ksg.xmcm org nk beranak,sibuk kan bilik..he..he..tensi nurse kt situ..
Last2,dpt la jgk bilik tuk 2 org ,kui 2 lebey pindah bilik.share dgn srg kakak nih.dia kena czer sbb high bp,anak no5.dgn doc yg sama.

Kui 3 pm,nurse mai tnya,dh mkn ka,nk kasik ubat berak..eh..belum maa..
Tingin nk mkn kepsi & kena tunggu until 3.30 pm sbb bln posa depa bukak lambat.
Pukul 4 pm ,baru dpt mkn.tp..xleh fokus sbb rasa mcm makin dkt.
Masa tu nurse buat CTG ,pastu dia tnya..eh..contraction makin kuat..dia kata,kalu rasa makin dkt,habaq na..
Me plak ckp..xlah 15 min..pastu nurse tu kata ,kalu 5 mins skali kena habaq.

Elok nurse tu kuaq,mmg rs mcm dkt.tgk every 5 mins..hoi..cepat2 panggil nurse check.
Skali dh 5 cm.masa tu dh dkt kul 5pm.
Asben plak otw back naik flight,tp dpt tiket kui 7 pm.masa tu xtau la dia dpt teman ke dak dlm labor room.
Kena tolak p labor room..dlm tu dah ada 6 patients duk tunggu nk beranak with the same doc ok.
Kalu xsilap, 2 org nk kena c-zer.

Then.every 1 hour nurse check,mcm buka 1cm.masa kui 6 lebey tu,agak xtahan la .
Masa tu dah xingat la teknik2 nk control sakit.Yg aku tau sakit.
Mak plak kuar msk bilik.hanya asben atau ibu saja allowed teman.
Masa mak kuar p solat,sensrg masa tu.pastu nurse tu mcm saiko asik tnya..nk epi x ? dia kata "rasa nanti awk xtahan ni sbb contraction kuat sgt ni".
dah la tu, kepala baby sgt obvious masih kt atas.

Actually,aku leh tahan lagi.cuma bila mai rasa tu,mengigil jgk.
dah masa tu sensrg.pastu kena saiko.
bdk2 nurse tu meh duk sembang dlm bilik.
asal msk, ckp.."eh..kuat nih,kepala kt atas.akak nk epi ? kena amik la,nanti rugi.takut sakit nanti sbb kepala kt atas.susah nk bwk kuar"
pastu aku boleh ckp "sy xsure la.xleh decide.mak sy xdak".
seriously,xtau,maybe kalu ada org dgn aku ckp,xyah la epi.leh tahan.maybe aku xamik..

tapi..tapi..ntah mcm mana..boleh p habaq..ok,nak epi..huhu..
maka bermula lah cerita yg agak xbest bila aku amik epi..

ok..sambung..


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...