Monday, October 15, 2012

Eryna at PICU

As salam.
 
 
Aku harap masih ingat saat2 'manis' & getir masa Eryna warded.
So,mula lah pantang tanpa baby.
Balik umah,tgk tilam baby,tgk barang baby.
Masa ni aku xemo sgt.
Jumpa doc masa visit Eryna.dia kata,kes dia depa klasifikasi as HIE stage II.
Sila pegi link dr zubaidi ni.
 
Kenapa stage II ? sbb Eryna kena fit masa otw ke hosp bahiyah.
Tapi kejap je.maybe xcukup oksigen.she was lemas masa labor.
Bila aku baca,mmg psiko..sedih berganda2.
Nak2 bila ko imagine mcm2.
Padaetrik kat INS kata % for her is 90% full recover sbb she's active,kulit merah,response to environment masa labor..just she's not crying..
Tapi,hati tetap risau.what will be her future..seriously..hu..hu..
 
Jumpa pakar kt bahiyah,dia ckp,since msk hosp,dia dh xkena fit.
& kepala dia looks ok tp they kena tgk.
if she kena fit lagi -then its dangerous.
if kepala dia membesar ( kesan forceps ) -its dangerous..
luluh ok hati aku..
Hanya mampu doa & doa..moga2 Ramadan & syawal yg bakal dtg,bawak keceriaan.
Masa tu 17 Ramadan...
Doc tanya if ada susu for her.Aku ckp,balik ni aku try perah..hopefully ada..esp kolostrum yg good for baby..susu awal..
 
Esoknya,mak ckp,bidan nk urut tu penuh plak.ramai bersalin.
Aku plak xleh tunggu dah.nak jgk bagi susu kt Eryna.xmo dia minum FM.
Dari preggy lagi aku doa nk bagi susu ibu.tp 1st few days depa terpaksa campo gak.
And aku nak dia kuat sbb susu ibu.
So,aku picit skali kuaq kuning.terus jerit habaq kt mak.
Apa lagi,mak aku pun tolong picit.xdak rasa malu dah..demi Eryna....
 
first kolostrum

 
 
Hasilnya dpt la 2 bekas.xbrp penuh pun.nk guna pump mcm xreti lagi.boley ?
betapa blur nya aku..huhuh...
 
Byk tu lah laki aku bwk p .
Hari ke 2 aku x p..masih lemah..niat masa tu,asben p sana tgk baby,aku nk try sebyk mungkin perah.
Alhamdulillah,dpt lagi 5 bekas.
& hari ke 2 Eryna dh xguna oksigen..alhamdulillah..lega rasa hati.
She's able to breath herself which was good.kiranya xsmpi 24 jam pun dia on oksigen machine.
 
3rd day - aku ikut p sbb laki aku kata,masa dia p srg tu,Eryna tdo saja.
( Owh,actually,on 1st day ,masa kami msk,Eryna is crying..boleh tahan kuat jgk.. mak aku kata,dia bau mama dia la tu..tsk tsk..).
& bagaikan tau kami sampai ( PICU cuma parents saja boleh msk ) ,Eryna buka mata masa tu..
Ya Allah.terharu aku masa tu..rasa nak balik perah susu lagi..
Aku percaya berkat susu ibu itu lah Eryna makin kuat..subhanallah.
Again,she's not developing any bad sign.makin sihat.& bengkak kt kepala tu x membesar...lega lagi.
 
 
Eryna 3rd day

4th day - elok ja masuk ward ,dgq ada baby nangis.kuat sgt.aku mcm..eh,ni Eryna ni..
& its true..Eryna la tgh nangis tu.laju ja masuk.
wayar2 dah xdak.upanya nurse nak kasik susu.depa bagi dia mandi..
Nurse tu tanya, ada susu x ? Dia nak aku bfeed sendri..
Last2 Eryna xminum pun..dia tdo ja..so,meriba la cik kak tu selama sejam..
 
 
Eryna is sleeping soundly

Imagine..1st time mom like me.gila terkial2..hu..hu..last2 asben curi2 panggil mak aku masuk ajaq sbb Eryna mcm dh mengamuk xjumpa nipple.
Sat ja la mak dpt msk,nurse dah bising2.situ dgt strict..
& dah kui 2pm ,aku cuak jgk takut kena halau dgn mak guard.
Pastu,elok ja letak Eryna,dia terus menangis punya la kuat.haha.mcm tau nk kena tinggal..
Aku happy la,at least she's response..
Then,nurse yg srg tu tnya..'dah kasik susu ke'..
Bila gtau bb tdo ja,dia suh jgk bagi lagi..so,aku try & dpt la rasa the suction..he..he..
Tapi,sat ja bagi..time dah abis.Aku kan bwk bekal susu..so,nanti nurse kasik thru syringe.
 
Eryna 4th day - muka cam anak cina plak.mata sepet sgt kot
 
Malam tu,dlm kui 4 pagi,tetiba nurse kol..cuak ok..ingatkan apa..
Upenya ,Eryna kena pindah msk NICU sbb ada baby same case nak guna tempat .
 
So,esoknya p sana.tgk punya la banyak bb..upenya tmpt baby pre-mature.
Tapi,Eryna terlebih minggu..hi..hi..besar lak tu..3.8 kg ok..
Semua mak mak kt situ geram tgk body dia yg bam bam tu..huhu..
 
& aku dpt gud news..Eryna boleh discharge today..yeay !!!!
Since she give gud response.
She's able to breath.
She's able to suck -which mean paru2 dia kuat.
She's poo poo & also pee pee..hehheeee..
 
After semua test positive ,at 6 pm ,after pakar check,officially Eryna is discharged..
Happy xleh nak ckp..lega sgt..hadiah hari raya yg paling indah.
 
Eryna ,mama sentiasa doa Allah kurniakan kesihatan yg baik ,panjang umur & murah rezki always...

Eryna today at 2 mths old..sgt bam bam.. :)
 
 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...