LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Monday, October 22, 2012

Berat sudah kembali ke azali


As salam.

Hari ni marilah kita bercerita tentang slim world.
Masa preggy tu ,last weight adalah 78 kgs.
Naik 20 kgs ye kawan kawan..sgt ngeri..

Masa disahkan preggy at 5 weeks,berat dh 60 kgs.mmg dah naik masa tu.
Imagine ,ngeri xngeri nak kena slim down *masalahnya...slim ke*.


Minggu ke 40.sgt bosan counting bila nk bersalin.abaikan bilik yg selerak

Aku adalah org yg xkisah sgt nak slim janji leh sarung balik jeans & baju sudey.
Masa preggy ,muka tu xdak la kembang sgt.kalu duduk org xtau pun tgh membuyung.
Tapi kang ,elok bangun ja,konfem lah sbb ke body ke bawah sgt gemuks..dah mcm apa dah.

at 36 weeks..masa ni dpt mc from dc ratna.2,3 hari b4 nak blk kg.
aku yg sgt gemok di minggu ke 36 b4 long mc leave


Berat adalah xpernah turun,makin naik adalah sampai at one time naik 5 kgs,lalu terpaksa buat MGTT ( minum air gula ) .nasib x muntah ,kalu x ,jenuh nak kena ulang test.
& akhirnya ,ku biarkan berat naik janji sihat.
Alhamdulillah, mmg xdak morning sickness ke apa.
Still balik keja boleh masak lagi.cuma ujung2 ja x larat sbb lenguh.

Pastu aku mmg xsuka nak leceh2 sgt.contoh : pakai lotion x nak kulit kering..ish..mmg beli lotion ,tapi last2 expired.
Sbb tu ,aku suka amik supplement to build from inside.
Sbb tu beli bio -oil tu guna sat pastu jadik pekasam.
Hatta nak pki krim muka pun malas.apa la nak jadik ni..kang kedut cepat padan muka.
VCO Tanamera yg ada in package tu ,x main la sapu ,minum terus..ha..ha..maybe itu membantu Eryna easily kuar sbb licin * kowt eh ?? *

Tapi,alhamdulillah..even tho malas, x dak plak strech mark. masa awai2 ingat kt montot ada ,sbb tgk perut clear ja..lega mmg xdak.
As I said ,bengkung pun pki sat saja.sbb nya tali tu bersusun mcm tali kasut..gila xrajin nak pakai.pastu, asal nak pki bengkung, Eryna dah hohek hohek * masa pantang dia mmg sensitif sgt time malam*
Try pakai pb ( my sis yg bagi masa kawin dulu,harap aku beli is no no ) ,tp masa tu xlepas ok..nampak sgt gemuks.

Tapi,after 30 days,saja la testing pakai yg bengkung tu ( apa ke nama eh ) ,muat u olls..apa ke maksud tuh..wewittt...
Pastu,mlm tu marilah kita bergirdle.aku mmg xpakai long bra tu sebab waktu malam,cik B adalah penuh,kalu pakai sakit u olls.
So,pakai lah girdle tu..size girdle tu kecik sket ,so ada rabak sket dikerjakan..ha..ha..

Then,dah lama jgk ni xpakai sbb aku consume Shaklee ( ever since preggy ) ,so mmg sentiasa dahaga.
Imagine brp kali nk p toilet ,brp kali plak nk bukak pakai..nak pakai pun dah terkinja2.
Malam2 plak,asal nak pakai ,lupa..last2 tdo gitu.so far ,almost 2 weeks sejak balik kl dah xpakai..
Baiklah,malam ni pakai balik kalu rajin.wahahah...
Beli lotion mustajab kaler kuning tu,baru skali guna.

Yang pasti ,saya xdak strech mark *waving*
Dah muat pakai jeans lama.
Baju pun muat tapi tapi...x muat kat cik B.. * marilah beli baju baru *.
Tapi,perut tetap muncit..of cos..tu mmg azali..hahah..

Maybe ,sbb rajin amik supplement ,maka masalah2 di atas lari ..maybe kan ??
Selain shaklee ,amik jgk kolagen tapi selang2 sbb Eryna fully bfeed.takut dia xbiasa.
& amik jugak jamu.ni pun kena selang.tp,seyes best mkn jamu ni..badan rasa warm ja.

& until now teringin nak timbang tapi xjumpa penimbang..
sbb orang2 kt opis ni suma ckp I is kurus..x nampak cam baru bersalin.. * bangga di situ ? *
Aku x rasa lah kurus ,cuma aku dpt balik berat dulu.sbb 9 bulan depa nampak aku gemuk,jadi tetiba dah pakai jeans ,nampak la mcm slim.
Tapi,cik B x kurus ye..stok susu byk la tu..

Apa pun ,bagi aku ,kalu ada strech mark pun ,berbangga lah sbb itu tanda anda pernah mengandung & melahirkan anak.
Kalu body x slim world pun ,berbangga lah sbb bkn semua wanita dapat melalui pengalaman terindah mengandung & melahirkan.

Bagi aku ,confidence starts from inner.
Aku xpenah sematkan dlm hati nak kurus sbb takut laki lari sbb gemuk.Never..
Aku nak kurus sbb diri sendiri.*sbb pakai baju apa pun lawa*
Pikir pasal diri sendiri ,apa yg selesa untuk diri dari psiko apa yg org lain pikir.

& latest ,dpt pakai balik baju kurung raya thn lepas yg bersaiz 'S' * vangga lagiks*
Soalannya : dapatkah ku menten berat itu ???

baju itu bersize 's'.. :)


Sekian....

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...