LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Thursday, October 25, 2012

Bekalan susu harian Eryna

As salam.

Eryna since balik umah after warded dulu fully bfeed.Hajat nak bg dia rasa mommy 1st milk xdapatlah.mmg sedih kalu ingat balik.
Tapi,as long as Eryna sihat,aku redha je la eventho dia kena top up ngan FM ms kt ward dulu.
Cik Eryna ni mmg kuat menyusu.dan jugak memberak.ha..ha..bagus anak mama.
Tapi,now dia dh terrer dah..berak sekali sehari..eh..dah kenapa asik nk citer benda2 nih waktu lunch time gini..

Actually,nak cter psl susu yg di provide kt bbsitter hari2.
Masa awal2 dulu xtau nak kasi brp oz skali minum sbb kan ke dia direct ngan kita je kan.
Pastu try 2.5 oz.mmg licin.
Jadi,masa 1st week antaq sana,bekal 2.5 oz per 4 bottles feeding.
Masa tu kan nk training je kan.& bg 4 botol dulu tgk camne.masa tu pun ,antaq lambat,tp blk awal.
& she cuma habiskan 3 botol je.

So,bla dh start keje,bagi 5 bottles from 9am-5 pm.kira last dia minum before balik umah.
Memula maintain 2.5 oz.tp,pas seminggu kak nas ( akak bbsitter ) ckp, mcm dia xbrp kenyang.xsmpi 2 jam dah nak lagi.nanti dh feed botol baru,ada plak xabis.
Jadi,bagi 3 oz pulak.Eryna pun dah 2 bulan lebey kan.
Pastu baru2 ni,up lagi..botol 2,3,4 kasik 3.5 oz...sbbnya dia kalu pagi tu slow sket minum.
Petang2 tu dia lapar cepat.sbb xtdo kot.cik kak tu payah sket tdo siang.tdo kejap2 je.

& dia mmg terror sbb boley abis semua botol.
Yang botol ke 5 tu slalu dia minum ms kui 5 lebey.kekdg kalu cik kak tu tdo ,dh smpi umah kak nas pun, kena tunggu dia minum dulu.kang dia menghamuk2 dlm keta sapa nk jwb.cheq mmg xsanggup.

Basically ,rutin harian adalah :

2/3 botol = fresh milk ( pump pagi or mlm hari )
balance botol = thawed milk.



Stok susu..itu susun in two lines tu...


Nak ikut xsmpi ati nk bagi ebm ,tp ,susu aku jugak kan.some more sayang sbb ms pantang ritu dpt buat byk la jugak.meriah fridge ok.
2 kali pump = 20 oz..pastu darab la ngan 30 hari...hoho
Yang thawed tu suma last month punya ( sept ) ,so,akan expired Dec 2011.

Memula kasik 3 fresh ,2 ebm.tp,sbb ebm plak dh  letak dlm 1 liner = 10 oz ,jadi syg la kalu isi 2 botol je, means hanya akan guna 3 oz x 2 = 6 oz.habis,xkan lagi 4 oz nk buang.
Jadi, buat ms skang ,selagi susu yg dh beku dlm liner tu 10 oz ,akan continue bahagi kpd 3 botol.
Skang ni bila simpan stok ,mmg buat ,1 liner = 4 oz.

Aku labelkan botol sesiap,so,kak nas akan bagi ikut turutan.
Sebabnya botol 1 & 5 = fresh  while 2,3 & 4 = ebm.
Waktu pagi biar kasik fresh ,pastu bg ebm.kang nk balik ksk fresh.
Reason yg no 5 tu fresh sbb if let say xabis ,leh feeding mlm.Kalu ebm dah confirm2 kena buang after 24 hours thawed.


Label botol 1-5

Dah siap isi 1& 5 = fresh , 2,3 & 4 = ebm or 1,3,5 = fresh .2 &4 = ebm

Tadaaa...dh susun lek lok dlm cooler bag


Selalunya ,aku akan pump dlm pukul 5.30 pagi.If mlm tu dh pump,pagi tu mmg x pump la,kasik ja yg pump mlm tu.fresh lagi kan.kes malas nk mangkit la ni.

Pastu dh complete 5 botol ,boleh la letak dlm cooler bag.
Dulu guna cooler bag Medela,tp,dah beli baru.Autumnz punya.murah pun murah.Ice box ja guna medela.

So far,belum ada kes tertinggal susu.hoi,kalu la ( jgn oiiii ) ,mmg masak la nk patah blk oi..tinggal pam boleh la marmet.tp kalu tinggal susu..acaner tu...kena pump dlm keta back to back..hoi..sian cik B saya..haks..haks...

Dan..lastly..steril suma botol dlm sterliser cap little bean....

love-little bean- ^_^


And..aku juga kasik warmer ( come with package ms beli dgn steriliser )..tinggal umah kak nas terus.sbb kt umah Eryna is direct feed,,mmg aku xguna...
Bagus warmer ni..at least xyah la susahkan dia.

For me,kalu boley..jgn make things complicated to bbsitter.like, nak anak minum susu ibu ,tp, kasi  bbsitter ebm yg frozen tu. tak ke satu hal dia nk kena thaw dulu ,pastu sukat msk botol..
mau nya ms tu,bb dah menangis bagai..ada juga dia bagi minum susu sejuk.sian baby lar..

So,to make things easier..allocate sesiap brp nak kasi per feeding..kalu bley beli warmer,lg sng..kalu xabis pun,leh letak balik botol dlm warmer..benda ni keep warm & maintain khasiat susu tu.
Begitulah...
Yang penting..ko senang hati ..bbsitter pun senang.....





No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...