Tuesday, June 12, 2012

Holiday di Buffalo..the quiet town

As salam..

Sementara urat pelupa belum sampai,maka elok jugak coret sikit masa p usa hari tu.maklum la,ada org cakap,org pas beranak ni banyak sangat lupanya sebab urat putus banyak..ye ke..nak salahkan beranak plak.kalu dah dasar pelupa tu takyah tunggu beranak pun.

Btw, holiday kt states selama 2 weeks adalah syok ( tipu..ada jgk tak best ).tp,kita story yg elok2 je lah.yg emo2 tu suma, elok lah kalu terlupa pun.


Well, Buffalo ni kt NYC, tapi jangan assume bandar NYC situ. USA ni kan besar, even buffalo ni terletak dlm NYC ,tp dia adalah nun jauh ke hujung ,dah nak dekat Kanada.
Kalu drive from NYC ,agaknya dlm 6-8 jam kot.We olls naik flight from NYC to Buffalo dah makan masa dlm 1 hour plus gitu.

Psst.nak citer psl JFK airport dulu lah. JFK ni boleh la dikatakan yg terbusy kt dunia ni..tapi,tak nampak pun mana busy nya.maybe kami sampai awal pagi ( dalam kui 830 am ) cenggitu ,queue imigresen pun cepat je

As usual after isi declaration form, kami terus la g cop passport.yg pelik sket ,passport tu hanya di cop "enter" ,masa balik nanti takde "exit" .means hanya 1 cop je.
Kan standard kalu kita p memana,harus lah ada cop "enter' & "exit" ,tp di USA ni agak pelik di situ.motip ? tak tau la plak nape.

Pastu ,mcm biasa ,amik baggage..pun cepat je.tup tup dah depan mata.eh.. tak byk ke flight yg ke NYC.atau maybe connecting flight kot byk.obviously org yg connect flight xakan melepasi imigresen pun.
Nak amik baggage ,kena bayar usd 5 tuk troli.kedeks nya.kt msia free je kot.huh..

And the most scariest part mesti lah nk lepas kastam.masa ni lah ada mcm2 org citer psl beg kena buka la,brg kena rampas la..
Since my paksu ni pilot & dia memang slalu sgt p usa ( dulu MAS ada flite ke newark ,tp now dh xde ) ,so dia mmg dah "mangli" sgt dgn perangai prejudis americano nih.

Macam2 la dia pesan..itu ini gitu gini. *bikin nerves*..pastu my pak tam jugak dulu pernah bekerja kat embassy & dia pun pesan benda yg sama lah.being org lama ,biasa lah ayah ku itu byk pulak don't nya.gara2 takut sbb dgr byk sgt pesanan penaja la tew..

namun,Allah permudahkan jalan kami....so to happen, my sis punya kwn ,the parents pun 1 flite dgn kami.
Ayah dia sakit kaki, jadi ,dia naik wheel chair lah.satu lah best pasal dorang ,sangat menjaga hal2 yg macam ni lah.

Since he's on wheel chair, jadi,  tak perlu lalu kastam.we did pass through kastam,tp tak payah buka even 1 luggage.sbb drg claim we as family.

Masa tu kami 6 org & terus directly bawak ke fast lane..tetiba dh sampai tower lain & ready to check in for flight to Buffalo.
Lega la sangat.kalu tak,payah & leceh la nk kena bukak luggage yg byk tu.masa tu kalut dok main fb dgn my sis..dia punya la pesan mcm2 sbb slalu nya even tho dia student pun,amik masa at least 1 hour to pass kastam.tp,kami amik masa 30 mins tuk check in next flight.. >_______< ....

Well, tak dpt nk describe besar ke kecik ke JFK ni since kami ke fast lane.kalu tgk citer "The Terminal" lakonan Tom Hanks tu dapat la agak, mmg besar lah kot kan.


Eh..mcm tersasar jauh plak nk citer psl Buffalo..well, Buffalo ni sejuk je.masa kat sana almost a week ,asal kui 4 pm tu ,kena pakai sweater sebab sejukkk sgt.malam je tdo pakai heater..sejuk ok.my sis cakap,a week before kami sampai , stilled ada salji..takdak rezki nk tengok salji nampaknya..

All the way to umah my sis ni, what I can say ,buffalo ni tenang je. bandar terancang yang sangat relaxing.kiri kanan padang menghijau je.dari aiport tu dlm 15-30 mins dah samapi umah dia.suka gila kot tgk umah2 kat sana.mcm ala2 Wisteria Lane - citer desp housewives tu. tak puas tengok umah cenggitu.terujas dan peghak.

Nothing much kt buffalo ni.bandar yg agak sunyi.banyak jugak shopping malls .hari ke 3 sewa keta baru dpt round  sbb besar gak town dia.hari ke 2 sempat g downtown kat buffalo.

Jalan2 downtown,amik gambar ,pastu g harbour .kebetulan hari tu ada hari pahlawan kot, so ada event -mcm kita jugak .tu pun dah amik masa half day ,masa ni naik metro ja.keta lum dpt.
Jom tengok apa yg ada kt buffalo nih...



yg belah kiri tu umah yg my sis sewa.dia dok tingkat atas.kt bwh tu org lain

Ni kt down town buffalo

tasik canal kt buffalo.blkg tu ada event hari pahlawan

pokok maple ..dah nk msk spring
housing area kt sana..suke gile..mcm ala2 Wisteria Lane

Hari ke 3 dapat keta ( sewa Toyota Corolla ) utk 9 hari dalam 700 usd. kereta baru & tip top.
Mileage baru 5000 km masa tu.so,dah dpt keta baru la jelajah g segala shopping malls..shopping malls dorang ni besar2 & luas .p Walden saja dah makan setengah hari ,tu pun tak abis round.

And ada several shopping malls we did go tp as usual tak habis pun nk round.

hmm..to be continued lah...


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...