LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Thursday, June 14, 2012

From Buffalo to Washington dc

As salam.

Entry sambungan :


Makanya start la perjalanan jauh about 8 jam ke DC from buffalo.
Dalam kepala ni dok ingat highway depa macam kita lah.straight ja kan.but no no.

Kitaorg siap lalu kampung,turun naik bukit ala2 adventure gitu.
Siap ada sign board tupai melintas,kereta kuda lalu,org naik snowboard la ( masuk winter ada yang ber snow board di jalan raya ) ,rusa la,siap ada bear sign lagi.so cute..macam kita,sign gajah melintas kan.so sana,gitu lah sign nya.


Ada sekali tu  lalu macam filem war horse pun ada.cantik sangat scenery nya.kuar hutan,masuk kampung..lama la jugak.sempat berkelah makan lunch kat petrol pump.owh,pump shop dia cantik.even kat kampung,tapi bersih.
Kami tumpang basuh pinggan mangkuk segala sebab pantry depa lawa & bersih.
Tersedia dengan toilet bagai macam R&R.
Dah la tu vending coffee sedap plak tu.kalah setarbark u.

Oh yes,kami masak hari2 masa kat buffalo sebab bawak mak ayah kan.
Takkan tahan nak makan kebab hari2.
Being malay,kena cari nasi.pizza pun  tak lalu nk makan hari2.

Since my sis dah grad,dia memang nak sedekah segala barang dapur kat junior dia.
So,keja mak adalah habiskan rempah2 yg dah nak expired tu.
Sian kang junior2 dia sakit perut dapat rempah expired.

Hari2 lepas subuh masak dulu,makan,bawak bekal & baru p jalan2.
Rasa macam dok Malaysia makan masakan mak katakan.
Tak adventura langsung..hehehe.tapi sedap and puas hati.nak cari makanan halal kan susah.

Back to our journey tu,asyik kuar masuk kampung,sampai kami wondering betui ke tidak gps ni.
Tapi,my sis bagitau ,memang cenggitu.
Dia dah penah p DC n travel by car.
So,dia kata memang gitu la.
Kuar masuk kampung,hutan,masuk highway,nanti back to kampung,then dah masuk bandar washington baru la highway.


spot d horse at 1 of the kg area

lepak lunch tepi kg mana ntah


Almost 8 hrs jugak baru sampai DC.
Kat sini tumpang rumah pegawai JPA,En nazrol.
Dia pun baru datang sini masa dec last year for 3 yrs assignment.

Friendly sangat the family.wife dia,kak nisak tu memang best sgt.
Sampai2 ja,dah terhidang nasi tomato ok.
Dia dah siap masak untuk kami semua.ada 9 org termasuk my sis's fren and family.

Pastu ada lagi 3 org junior my sis pun lepak situ.phew..ramai....
Jadik wife diplomat ni kena siap siaga la sebab katanya memang itu part of their duty.
My sis under MARA,kawan dia yang under JPA.tapi depa ok je nak tumpang.
Umah depa duduk pun ya hampun besar yang hamat.cantik lak tu.



d house tmpt we stayed -jpa ambassador



Esknya tu,kak nisak masak breakfast nasi lemak.wah,bertambah2 mak buyong makan.sodap.
Sampai mak marah takut naik badan.kalu lah tau hanya naik 1 kg ja masa 2 minggu p USA ,mau la bedal lagi tanpa batasan.+_+.
Memang asik makan ja masa kt sana.
Tapi,kerap berjalan sebab tu tak naik badan.





Kami kat DC 2 hari je.Malam sampai,dinner pastu lepak2,tido.
Esoknya kui 930 am ready to jelajah DC.
Kali ni tak drive.naik metro subway ja.rombongan cik kiah la katakan.



Nothing much kt DC.Macam ala2 putrajaya.
Kami visit mesuem ( yg shooting filem nite in the museum tu ) ,tengok monument and lawat The Capitol.
Round2 situlah.pastu sempat la p hard rock washington.
Yang pasti sampai ke sudah  tak jmpa white house.give up jauh sangat.nampak dah sign nya,tapi dah malas nak menapak.letih wooo.

Ada la kejadian kelakar  masa naik metro.boleh pulak tersilap baca line.

Metro ni tak la complicated macam naik subway korea tu.line crossing macam2 kaler.
Tapi,tu pun leh silap.
Dah half way perasan,eh kenapa stesen Pentagon.muahahaha..rupanya dah tersasar jauh.
So kena patah balik ke 12th street sebab nak pergi hard rock cafe.


Lets d pics speak :


mesuem shooting night at the mesuem part 2

the capitol

The monument

depan tu actually white house -kes malas nk jalan dah




Balik malam,kak nisa dah siap ready dinner.makan lagik.
Esoknya dah nak p new jersey.DC masa ni dah panas sket even malam sebelum tu ujan sket.

Best sangat dapat kenal d family.mcm sedara sendri plak rasanya.

To be continued - new jersey & new york.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...