LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Thursday, June 14, 2012

Finally ...Dc to New Jersey to Nyc

As salam..

Last entry :



New Jersey..New York..bandar yg sesak & padat...tp cantiks.kalu tengok citer maid in manhattan tuh,kan ada scene tunjuk bandar manhattan..yes..can't believe I was there.
Dari atas bridge dah nmpk jelas.cuma,terkilan tak sempat p Statue of Liberty.dek kerana kekangan masa.
Kalau nak ke Statue,make sure naik ferry queue dari New Jersey sebab orang tak ramai.kalau dari New York,my sis cakap akan ambik masa sejam dua ,which will waste your time.



From DC ke New Jersey around 4 jam.tapi sebab stop lama jugak untuk rest,jadi,pukul 3 pm baru smpi.
After lunch semua ( kebab la jawabnya ..no more cooking ) ,memang tak sempat nak p tengok statue of liberty...frust...sbb p sana kena naik boat ke seberang laut and have to take  at least half day.memang tak sempat sebab esoknya dah nak kena p airport check in at 8 am.flight pukul 10 pagi.

Kat jersey,tumpang bilik my sis nye kawan.tak berbaloi nak sewa hotel yang mahal tu sekadar nak mandi.
Malam tu kami  kuar lepak kt NY Times Square. Masa memang tight,naik bus from jersey to Manhattan,patut 25 mins je.tp sbb jem maha dasyhat,jadi la nk dekat 2 jam.

Sampai sana dah kui 630 pm.after solat musafir,round times square.happening tempat ni.
Tak habis round kalu 3-4 jam tu.ada madame tassauds,Ripleys Believe It or Not,M&M choc store yg cute mute & besaq ,planet hollywood,hard rock cafe & mcm2 lah.benda wajib beli,fridge magnet hard rock lah.bertambah collection fridge magnet kali ni :)


thats nyc -view from new jersey


times square nyc

Sebab ke NYC ni too short time ,tak dpt nk bagi full idea what's more they have kt sini.but, of cos bandar metropolitan kan.what else u can say..amik pic pun kat building saje.

Then,penat melepak kat sana,time to go home.naik bus tapi sebab dah tengah malam,kejap je..25 mins dah smpi kt hostel Stevenson.
Pastu boleh plak turun bus silap block.sana block by block memang jauh.jangan ingat 15th street dgn 16th street tu dekat.
Mau amik masa jgk tu.

Sampai hostel pun dah kui 12 am.mandi,solat,by 330 am dah get ready to subuh.
Then shoot ke JFK airport.sampai airport pun stilled awal lagi dalam 630 am.melepak je la sementara tunggu kaunter buka.

1 best thing ,kami sewa keta kat buffalo,tapi boleh drop kt mana2 tempat as long as company tu ada operate kt situ.
Since co Hertz ni ada operate kt JFK airport,so sangat senang lah.lepas letak barang kat airport ,kami terus la return car kt office dia.
Opis car rental ni sebelah airport JFK jer,naik airport train untuk ke building sebelah.


Then,dah settle check in suma,kui 10 am dah tunggu nak depart.nak exit imigresen from NYC sangat laju je.tak sabar nk halau kita blk agaknya. :p

Flight from JFK to Dubai as usual penuh.
Tapi kali ni,dapat seat depan.

Tak mcm ritu,dapat paling belakang.sesak napas.masa tu dah letih sangat,memang flat habis dalam flite.
Bangun makan,tidoq selama lebih kurang 14 jam.tengok2 dah smpi dubai.kat dubai pun transit  tak lama dalam 2 jam je.lega sgt.tak sabaq nk sampai msia.

Dari dubai ke msia pulak flight tak penuh.dapat la konker seat..ni pun makan,tidoq ja.tak sanggup nak tengok movie dah.


At last after 7 hrs,landed jugak kat klia.penat  tak yah cakap.weekend tu memang makan tdoq ja la.fenat katanya..

Overall,experience yang best dpt p usa.the longest journey ever travel so far.
p/s : Ada org tu bley plak tak ingt mana letak dompet.boleh ? Mengagau punggah balik bagasi.haru.luckily,dompet tu jumpa.tapi nun tertinggal kat buffalo,atas meja umah my sis.nasib baik.kalu cicir ka kena copet ka,tak ke haru nak wat report segala mak nenek dlm tu.

 My personal view  :

- Local people kt Buffalo more friendly from NYC nye org ..org bandar la katakan..eksyen je.

- NYC adalah sgt rimas ok. sbb bandar yg maha busy. Naik public transport is the best options
- Washington pulak penuh dengan tourist. bandar ni mcm putrajaya ( ok..can't compare lah ,they lagi hebat... ) ..tempat bangunan pentadbiran.
- Overall : I luv Buffalo more . aman damai jek.

End of journey to USA. :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...