LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Tuesday, June 26, 2012

Antenatal class by PMC Sg Buloh

As salam..

Sambungan dari entry sblm ni..hiks..
At last ,kami decided to stick kt PMC Sg Buloh rather than blk perlis pastu bersalin kt INS even rasa mcm nak jugak Dr Annuar tu..tp,lepas class smlm ,asben kata ,baik la stick to PMC .Alang2 dh ada doc with all the records & so forth..
mmg mcm leceh la bila pikiaq nk blk kg nanti after dah deliver nanti..dah satu hal nk menghangkut brg2 yg bersusun dlm bilik tu.Rasa mmg xmuat keta tu..al maklum la keta kecik kan..
tp,since  my mak pun dh agreed nak mai sini nanti..tawakal & doa ,apa yg di planned tu menjadi la.

So,yg antenatal class ni ,alkisah ,mmg duk goggle la kt mana yg best nak p.hosp kerajaan pun ada gak.private pun byk.rata2 fee per couple dlm RM100 with food.
Tapi,std la review hosp kerajaan ni of cos la, org kata yg bg talk pun ala2 membaca slide & boring.xtau la,kita xpenah attend.hanya bc review.maybe xsemua lah.

Masa goggle tu ,jumpa la psl antenatal PMC ni,.
Several review kata class dia quite best.& plg penting free..yes its free..wah,terus la kol & still available sbb masa tu bln lepas.
Before this ,apa yg me tau, conducted kt PMC building itself ,tp kali ni buat kt Sri Damansara club house.Half day class with tea break..& mmg berbaloi2 ok..

Kami smpi 15 mins lewat sbb terlepas simpang.ingatkan dah start,tp biasalah ada lagi couple2 lain yg lmbt & masa tu pun the organizer tgh arrange brg ,distribute goodie bag etc .
Class tu full.tp, xcrowded..seats semua penuh. rasa dlm 20 couples camtu.Sgt comfortable..

Tea break sekali masa pukul 1030.
Food pun ok. ( ibu mengandung xdpt dipisahkan dgn makanan..haks..haks..)
Spread dia adalah bihun goreng ,karipap kentang ,vege popia & tuna sandwich..sgt healthy plus sedap.
Air plak free flow tea & coffee ..

Ni antara yg ada dlm jadual smlm :

i ) Food nutrition talk - sponsored by Enfamama
Owh ,me mmg minum Enfamama .so,bila dpt extra sample susu syok la.
pastu depa siap bancuh lagi for tester.
Speaker dia best. Talk about food intake.brp kalori yg diperlukan.mitos2 dlm pemakanan.
Eventho sponsored by enfamama ,dia x sentuh lgsg psl susu depa tu bagus ke apa.yg dia stressed ,keperluan untuk consume kalsium bg pregnant mum.

Masa bg talk tu ,dia selang seli ngan gift.saja la nk attract audience kan.so,masa dia tnya soklan tu ,I dpt jawab betul..dpt la hadiah ini...he..he..


buku ala2 my 1st year book..so cute


ii) Stem cell talk
Nowadays kan dh byk awareness psl d need to store stem cell.
For me,mmg bagus & berguna cos we doesn't know what will happen in future.
mintak jauh la benda yg tak elok..but, no harm to simpan pun kan.

They charge for registration fee dlm rm 2000 rasanya ,then annual fee is rm250.
bleh buat installment.mean ,sebulan dlm rm 24 mcm tu.hope xsilap la info ni..ha..ha..

Terfikir jugak dgn asben nak x buat.at least for the 1st child.sbb the stem cell ni can be used for other siblings if needed.
to be decided later.quite interesting.

iii) Pregnancy journey - by Dr Wan Ratna
Ya allah ,punya lemah lembut doc ni. ni kalu tgh sakit ,dgr suara dia, boleh redakan kesakitan tu.
Talk ni lebey kpd those yg baru approach 1st trimester sesuai la kot.Sbb citer what to expect trimester by trimester.
To me yg ala2 nk meletup ni,dh msk 3rd trimester ni ,dah lalui semua tu kan..focus more on labor time je lah..tp,overall enjoyed very much


Dr Ratna yg lemah lembut orgnya

iv) In labor - Dr Zarul
Dr Zarul ni la yg di recommend oleh kwn2 yg bersalin kt PMC .Dia bagi talk b4 & during labor.
Preparation ,sign to expect masa nak bersalin ,sampai la baby keluar .
Best sgt. & he pun sgt funny & relax.


Dr Zarul yg best

v) Vaksin - Dr Faizal ( eh betul ke eh )
Dr ni dari HKL kot.dia bg talk apa vaksin yg needed for baby & awareness psl rotavirus tu..
Ni pun ok..good info.

vi ) Exercise during pregnancy - physio dari KJMC
Session ni last skali.just show senaman yg bleh di praktikkan masa pregnant & also masa labor pain.She's quite young ,tp fun..

Ingatkan ada talk psl breastfeeding .They did mention la psl benefit skit2 tp xbyk.
Rugi jugak hari tu x join talk kt KK Kelana Jaya tu.sbb KK buat masa office hour ,pastu ptg pulak.payah sket la nk join.

& also kalu ada slot tuk after birth like nak jaga baby ke..rasa lagi best..

But,overall ,mmg best lah. At least dpt ilmu even ada tu dah agak lambat lah kan.

For me..elok p class ni masa end of 1st tri or masa 2nd tri..sbb kalu dah nk due dah..apa yg doc/speaker ckp masa journey tu,kita dah go through the process pun.

Goodies bag yg dpt on the day

Those interested can call PMC Sg Buloh .kelas ni rasanya once a month kot.
Phone : 03 -6156 4735


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...