Friday, April 6, 2012

Update yg manis manis

As salam.

Hari ni msk 24 weeks. As usual baby center.com dah bg update the progress. Up today ,ada 3 EDD I got from 3 different doctors. Ist doc ms 1st check up nk confirm preggy ,he gave EDD 1/8 .2nd was from UMRA Shah Alam. EDD 27/7 & latest from Pusrawi KD , 3/8 . So,new mom now is confusing which 1 shud i follow. Ikut Pusrawi ,baby is now 23 weeks.

Speaking about Pusrawi ,I decided to have 7 mths check up onwards ( kes xmo pg KK lagi dah ) & as a back up in case xsempat nk deliver kt kg. Masa p tu ,almost 1 hour jugak tunggu sbb xde appointment kan. Doc tu perempuan ,she's quite friendly, tp mcm keras sket. ke sbb dah petang eh.Since I cuma jdk kan Pusrawi as back up je,she advised me to go check up kt klinik biasa je. Just in case I need to deliver kt situ ( sbb the closest to my house ), they will accept lah since they dah ada my record today. & she's a little bit straight bila nk sign letter nk naik flight tu.. tsk tsk..rasanya kena p jumpa Doc Siva jugak la.he's more more friendly..

& good news ,finally patient yg ter'bwk' balik my pink book tu dah return back to KK .ptg ni nak pegi amik. dah satu hal buang masa di situ. haish..sabar je la.janji ada rekod. kalu betul2 lost mcm tu je,mau mom-to-be ni mengamuk kt situ nanti.xmo la drama2 ni.not good 4 baby kan...
Btw ,just pray lot lot to Allah, travel time nanti akan di permudahkan.

Copy sket from baby center.com :

Your baby is still on the skinny side with no body fat but his brain is growing rapidly and he's starting to fill the space in your uterus. By now, you probably have a definite "pregnant" shape and the linea nigra, a dark line of pigmentation, may appear down the centre of your abdomen. Your baby's taste buds are also forming and, believe it or not, his sweet tooth. Could that explain your sudden craving for dodol and kuih lapis? No one knows for sure but it's a good excuse, next time you find yourself stalking the kuih lady at the pasar malam.

Paling xtahan tu , siap update baby's taste bud on sweet -that is sooo true...this week la i suddenly thinking nk makan kuih muih tradisional.pastu siap request kt kakak at my off ( sbb she mmg buat kuih2 ni for order ) ,if ada customer order ,make for me extra..masa tu fikir ,maybe cause puasa kot ,so nak ada benda manis.

& that what I did masa break the fast yesterday , memula ingat nk buat donut .tp xjdk ,pegi pasar segar kt blkg umah ,pastu terus rasa nk mkn onde gula melaka.then beli la kelapa parut ,tepung pulut.gula melaka mmg dh ada in fridge.balik tu msk simple je 4 breakie..singgang ikan ,kembung goreng & kubis. tgk jam dh 7pm masa tu. less than 20 mins dh nk azan.laju2 blend daun pandan,uli tepung pulut & nak uli tu take time sket.

lauk 4 breakie smlm -simple tapi habis bertambah2 jgk :)

mmg betul xsempat lah, tgh uli dgr azan.minum je air dulu & sambung uli.air dah mendidih2 uli xjugak siap.dpt byk jugak,rasa dlm 20 bijik lebey.tp,suka sbb 1st buat & menjadik.habis ok satu pelengat tuh..suka...

onde2 siap ..cukup la tuk 2 org mkn..

so,itu lah update for this week. seem like kena kontrol la the manis2 thingy kang nanti excess weight kena MGTT lagi.oh no !! xnak dah.bkn sbb rasa air tu ,tp sbb xsanggup nk tunggu lama ..

Hope a great weekend ahead !!!!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...