LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Friday, February 17, 2012

Al-kisah proses US visa

As salam.


Just a note masa nk apply US visa.tiket kan dah beli.tp,visa lum buat.
Utk masuk US, kena buat visa 3 months b4 arrival.
Maybe same to other countries..not sure..tp,nk buat visa xleh main redah embassy ajer.kata nk g negara yg takut dgn bayang2 sendiri tu kan.so,procedure agak la remeh.

Application :

Memula,kena apply online utk borang DS-160.
So,all details will be asked here and kena upload photo skali.
Photo ni kena ikut requirement dorang lah.
Usually,photo shop kt kl ni aware about the standard size not only US,tp other countries yg required visa.just mention which country u are going.
Utk US ,they charge RM18 per person ( 4 copies photo with 1 cd ).digital cd ni penting sbb nanti kan nk kena upload on9.xde kalu,xleh proceed la borang tu.

website for DS-160 https://ceac.state.gov/genniv/

So easy,just follow the instructions,isi segala mak nenek.but,make sure passport dah get ready.sbb nanti nk kena isi no passport pulak unless dah hafal.
All personal details like address kt sini,reason g sana,nanti nk dok sana dgn sapa,apa address nya.so,better have the details on hand senang.
But,if xingat or xsure,u can also save the application on the computer,or kalu xnak save, in case guna lap top org ke kan,just print out the DS confirmation number.
So,boleh retrieve balik whenever u want.

The application tu can be edited wherever u want as long x submit to them.once dah submit,no other way to edit.kalu ada silap,yes,u can re-apply but kena buat balik from beginning & sgt la leceh coz taking at least 15-30 mins to complete.
Then yada yada ,dah complete semua,nanti upload pic, dah ok,dah confirm,then just submit lah.
Oh ya,u can do it on behalf of others.mcm i pegi with family,so,I'm  the principal,just click at button apply for other kot kalu xsilap.setiap org kena ada DS 160.means ms interview kena bwk 4 application.after submit,print confirmation.

Interview appointment :

Then,nk schedule for interview,contact with embassy or apply on9.kalu contact embassy tu nanti actually dia akan create akaun atas nama kita guna email address yg kita bagi.
So,dari situ dia bleh detect lah,nk dtg interview tu,dh apply on9 ke belum.
Oh yes,nk interview kena bayar visa fee dulu ye.for B1/B2 class ( visitor ) now RM484 per pax.can pay at any std chartered bank.

Done with payment ,just go to the profile yg dah embassy create tu ,then isi la serba sikit details (again ? ) ,then choose date,nanti akan kuar kalendar time yg available.like us,mmg cantik la time yg ada.we chose 930 pagi nye session.

Interview day 

So,thats it for application.during interview,just be there early sbb nanti nk kena queue,doesnt mean yg dah buat appointment bleh terus msk..no way,kena queue,amik pass dulu,scan ( mcm kt airport nk lepas imigresen ) ,nanti all keys,phone suma kena amik.they kept for u lah.pastu baru leh msk dlm.

Proses interview xlama,dlm 30 mins dah settle with confirmation wether pass ke x nk dpt visa tu.
Memula,dia akan confirm semua yg nk interview ada,bagi slip usa fee yg dah bayar tu kt drg,pastu nanti dia akan tnya la pegi buat apa bla bla..
Then,duduk,tunggu tuk amik bio metrik finger plak.like us,ada 4 org ,so we just go together .after that scan semua will be finalised..

Visa approved/reject

So,yg last ni lah baru tau leh dpt ke visa g sana.staff kt sana so far friendly & helpful.
Yang dok layan thru phone pon baik.ada la dlm 4 kali kol tnya itu ini ms xkonpem nk submit tu..dia layan je..then,kt sana pon baik.

Last tuk pass kan visa ,adalah org sana itself ( i mean american guy ).so,borak la dgn this guy, & at d end,3 of us lepas dpt visa but my father was rejected ( at that time )..dia kata, drg akan semak balik & will get back in 2 mths ..what ??lama tu..of cos we not happy kan..dah excited nk pegi plus guna kad kredit dia beli the flight tickets all..what's the problem kan..all semua dah ada,then we just wondering,maybe his surname..Othman..u know sound like "Osama" ke..cos,dari segi lain lain bank akaun & so forth should be no prob at all.then,we balik la with half-hearted la masa tu..siap pikir,ish,kalu ayah xpegi nak pegi ke.mcm xbest lah.since the purpose for my sis konvo,so obviously dia yg nk tgk anak dia konvo..i tukang sibuk ajer..he..he..

Visa collections 

Then,i just wrote to the embassy tanya all things & they said nanti drg figure out.
So,the day yg i nak g collect our passport -siap in 1 day,( u can collect urself or bg address ,nanti dia courier ) ,suddenly they called ckp,approve pulak..
Alhamdulillah,took only 3 days to settle..so,i just collect our visa ( kat wisma MCA Jalan Ampang ) & submit my ayah punya.

Yang kena reject ni xpayah pegi interview lagi..but,it depend la..like my ayah,his case sbb pending admin stage saje.ada case yg drg nak other documentation like bank acc summary & mcm2 la..
So,alhamdulillah..the next day,dah dpt collect visa my ayah...now,everything settled..tinggal nk pegi saja on May..

And so to happen juga,the day dpt visa my ayah tu,he called asking mcm mana ni..cos dia nk pegi umrah with my mak..xde passport how la...alhamdulillah,Allah permudahkan,dpt cepat & he pon dpt amik passport & submit to putrajaya for umrah visa pulak..lega...

Now we dpt 10 years US visa..yeay !!!!


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...