LAZADA SALE PLEASE CLICK AT THE IMAGE TO THE WEBSITE

Tuesday, November 22, 2011

suka atau duka..Allah maha mengetahui..dedikasi utk seorg sahabat

As salam.

Today,semua Msian happy..g keje sengih..g makan sengih..citer psl sukan sea ni mmg xakan habis..maybe until next sea games another 2 years..hoh,mmg we deserved it..kt FB,tweeter..suma menghupdate je ..termsk la aku..wah..galak la kt wall aku men post2..rancak weh..kt umah aku berdua je ngan laki,tapi jerit mcm kedai mamak jugak..

sambil2 mkn bread puding,ngap ngap..jerit jerit...wah..syiok la..agak2 jiran sblh aku ni menyumpah aku ke x eh..he..he...selalu tu senyap aje la..tetiba ..fuhh ..main jerit2 weh..

Btw,Allah tu maha besar..DIA yg maha mengetahui..cukup2 la citer psl we menang gold football smpi di sini..yg penting maruah MALAYSIA dipertahankan..like,seriously,kalu kita xmenang smlm pon,DIA juga tahu..they all play well..syukur syukur..

Stop about happy,now aku nk share sikit story,yg aku harap akan sentiasa menyedarkan aku tntg kekuasaan ALLAH..moga aku xakan lalai sebagai hamba nya..xakan alpa..sentiasa bersyukur atas kurniaan NYA.berat mata memandang,berat lagi yg memikul..

Aku ada sahabat yg aku kenai since secondary. D we panggil..comel orgnya..aku penah sekelas dgn dia masa Form 3. D ni org kl,tp,dia ikut parent dia ke Perlis sbb ayah dia keje kastam/imigresen kt Pdg Besar masa tu.aku penah g umah dia ngan member2 ..naik bus ko..g lunch..mak dia pon baik betui.cantik mcm dia jugak..


hoih...hodoh betul aku ms form 3..hua..hua..last day nk cuti rasanya ni

Itu 1st time aku naik bus jauh smpi pdg besar wei..maklum,aku ni g skool dgn ayah,ayah aku blk kerja kang,dia akan pick up..so,jarang sgt la nk merasa naik bus,unless ada aktiviti petang..kalu rasa nk menggatal..naik la bus..sbb boleh usya bebdk skool lain..kata sek all girls..gatei la xdak laki kt skool kan..
Eh..gatal bdk dulu xsama ngan now..haik,bdk skang..main tegur2,tampar2 mcm kan itu abg ko ye..Berani usya2 je lah..gile ko nk mengediks,ayah aku tu org jabatan pendidikan,bus stand tu berdepan je ngan building Pendidikan Pelajaran tu..lum sempat balik umah,dah smpi ke telinga bapak aku karang..

Ok..back to D..we sama kelas until she moved back to kl..masa tu dah lost kejap until 2008,we jumpa balik..kt mana ? kt FB ye..FB ni byk connect ngan geng smkap..ngan senior2..geng sek ren suma..pastu,we planned buat reunion smkap..ramai jugak actually stay kt area kl/s.alam,but xramai turn up..
D yg organise..dia buat kt umah dia.We buat pot luck.D order karipap telur ( besaq tul curry puff tu ),aku msk spageti bolognease,yani bwk kfc,cik piah bwk kek indulgence.7 org je turn up..yg lain tu,tetiba kansel..ada yg segan..mcm2 la..


pot luck on the day..kfc yani punya

nyum nyum..sapa bwk satay ni ek..ke D jugak order..spageti aku msk tau.. :p

us,after more than 13 years back

depan : D, aku & Dah. blkg from left : mizan,yani & mazni..

hoi..bersungguh2 si D ngan camera dia tu

After that reunion,lama D sepi aje..slalu tu ada jugak dia komen2 kt fb.upenya she's pregnant. opps..lupe,ms reunion tu dia still in honeymoon mood..perantin baru..pastu..dia deliver..masya allah,her daughter is so pretty..pretty ok..baby ni cantik..just like D ( sbb aku xpenah jumpa hubby dia face to face..so aku rasa muka Dian mcm D ..)
tp,aku still xsmpt nk g jenguk dia..padahal bkn jauh sgt umah dia tu..

Then...after months...we sgt shocked dgr yg baby tu kena admitted.ingat kes biasa..upenya,she got tumor..subhanallah..imagine,a baby yg belum pon msk 1 year old,kena operate bcoz of brain tumor.maha suci Allah..firman berkata : Allah menguji manusia utk menilai keimanan kita sbg hamba nya  & DIA hanya menguji mereka yg mampu utk menghadapi ujian itu..
aku yakin,D adalah org bertuah itu..

D,aku xmintak izin ko nk publish kt sini...niat aku ikhlas,,hanya berkongsi ..supaya sesiapa yg terbaca ini..akan sentiasa mendoakan yg terbaik tuk D,Dian & husband..



the pretty girl of D



Petikan FB D :

akan merindui wajah sebegini..>>byk info harini dr docs>>isnin depan akan di tranfer ke HKL (menaiki ambulance-kena sampai sana 9am)>>kena buat kimo-planning dlm 1thn process nyer>>PNET cancer yg ada kt Dian adalah kes yg sgt2 jarang kena pada baby>>mungkin da ada sejak saya mengandungkan die>>dan akan ada jangka hayat utk Dian>>die xakan normal mcm knk2 lain lg sbb da kacau sistem saraf otak-mungkinkah akan Dian akan duduk cm dlm gmbo ni (sbnrnya sya sgt jeles tgk anak2 kwn2 yg da berjalan yg sebaya die)>>>>urmm byk lg info tp sye xtau da nk cter..dlm keadaan skrg saya amatlah pasrah dan redha..terima kasih kpd semua keluarga & sahabat2 yg telah melawat kami dan tak putus2 doakan kesejahteraan buat Dian~~harta yg sgt2 bernilai ini~love xoxo


Paling aku terkesan :

Petikan FB D :

tepat waktu hari kelahirannya pertama.ubun2 Dian da keras;) kelmarin Dian da start panggil mak..0h bahagianya.hikmah setiap kejadian..ameen.xoxo


subhanallah..benar lah syurga itu di bawah tapak kaki ibu..aku teringat betapa mak aku juga adalah insan yg sentiasa bertungkus lumus membesarkan kami..now..insya allah..aku juga bakal menjadi ibu..terkesan sgt2..

& aku sentiasa ikuti update D kt wall dia..sesungguhnya,D adalah seorg ibu yg tabah & Dian is so lucky to have her as a mother.moga Allah terus merahmati pasangan D & Idan.
amin ..amin...


p/s : actually,ada pic masa Dian kt kemo,operation,but aku rasa xperlu aku show kt sini without D's consent..cuma,sesiapa yg terbaca blog ni..doa kan semoga keluarga ini mengharungi dugaan ini dgn tenang & sabar.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...