Thursday, November 17, 2011

Starts my day with lempeng & sambal bilis :)

As salam.

Smlm ptg aku balik umah, baru perasan,daun kari yg in law bagi tu cantik je naik nye dlm pasu.tau la umah xde tanah ni..nk cucuk tanam susah.since en somi suka sgt mkn kari,mak mentua pon kasi pokok daun kari yg dah di semai complete dgn pasu.tugas kami cuma cari tanah je.aku beli kt Giant je.rm4.50 penuh satu pasu besaq tu..

Al-maklum,kt sini dedaun tu suma nk kena beli..xde pree nya.plus nk bertanam mana nya aku nk letak serai ke,daun kesum ke bagai..insya allah..impian beli land house xpenah berkubur,tetapi sentiasa azam to work hard,earn more money so that can buy dream house..& most important is DOA..amin..

Pokok kari ni,org utara kata 'daun kala kole'..sila sebut dgn elok,jgn silap sebut..nanti org ingat mencarut plak ye..eheh..cantik je naik daun kari ni...& petikan pertama pon berlaku,tu yg terus decide nk masak gulai tu ( kari is gulai ..sbb ada kwn aku ni org pahang..dia akan sebut gulai..refer to kuah.so,aku selalu confuse kalu dia sebut gulai,sebab it might be kari or asam pedas or any yg berkuah ).
maka,jadilah gulai udang seperti INI .

daun kari yg subur kt depan umah.. :)

Since smlm pulak,en somi blk lambat,maka aktiviti dapur xberjalan.tapi,aku ni tetiba lapaq..tgk dlm fridge ada pisang 6 biji kakak aku bwk hari tu,so,aku lenyek2,letak tepung gandum,garam..maka jadi lah lempeng xde kelapa parut.eh..sedap pulak mkn hujan2 ko.pergghhh..org lain bising jem kt jalan sana sini dlm tweeter drg,aku dah bersilang kaki depan tv makan lempeng & sambal bilis sambil tgk Tentang Dhia.*heaven*..


lempeng tuk minum ptg & dragon fruit
Sudahnya,bancuhan yg lebey tu,aku sempat msk lagi pagi tadi & bwk dtg opis.sambung bfast pulak..ish..sedap betul rasa pisang ni..manis berlemak..ayah aku jugak tu tanam...


Lempeng again for bfast & big cup of hot coffee


Starts a day with beautiful thing.....a must have coffee..baru lah perut kenyang la la la..baru rs happy nk buat keje..ehehehe...selamat bekerja semua !!!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...