Wednesday, November 9, 2011

Kisah raya korban

As salam.

Macamkan tajuk karangan sekolah puloks.Alhamdulillah,dpt blk kg lagi kali ni.rindu giler nk balik.apa jadik pon,xkira la apa saja raya atau apa saja cuti,aku akan tetap di perlis sbb both of us org senegeri.gilir2 blk jengah kuarga memsg.even cuti xpanjang,pepandai la bahagi2 time.janji semua org bahagia.

keta bumper to bumper kt highway

kali ni balik,bukan lagi ke umah lama ayah..tp,ayah dah pindah.dia dh xsanggup nk mengadap jiran yg xserupa jiran..so,ayah dah siap sedia rumah teres setingkat kt tanah dia..dkt dgn umah mak ngah.dulu,tanah tu jadik tempat ayah tanam bermcm2 jenis pokok.sbb ayah mmg xgheti duduk saja..apa lagi bila pencen,dia jadikan plak tempat bela kambing sbb tanah tu sgt luas..sayang kalu biar xde benda..at least,ada nya kambing..cerah sket tanah tu..slalu upah org,mau upah saja dlm rm1000..parah la kalu tiap2 bulan upah..

btw,aku ttp rasa sedih sbb rumah lama tu la tempat kami membesar & dah 5 kali kenduri kawin berlangsung kt situ..upenya,majlis kahwin aku was the last event b4 move out..moga2 pakcik yg duduk sekarang akan jaga umah tu dgn penuh kasih sayang..

Apa pun,umah baru ni juga sgt la cantik cute..ada 7 bilik ( srg satu jugak tu bilik ) ,5 bilik air,2 living hall,2 dapur ( wet & dry ) ,tmpt nk bbq & lagi tenang.....tenang dari everything..penat aku bertawaf dlm umah sbb luas pulak.cuma,brg2 masih berterabur coz baru sebulan pindah..imagine,35 thn xpenah move out,tetiba pindah...imagine brp byk brg nk kena hangkut baiiii....

About raya korban plak,we gerak from KD around 1230 pm & jalan a little bit slow ..& rest tdo kt bidor sambil tunggu subuh.sampai kt perlis dh almost 10 am & pekena nasi beriani hameed..sedap..terlepas rindu nk mkn.. :)

This time,hubs buat korban lembu begitu juga mak ngah sefamily.ayah plak korban sekor lembu tuk pelajar tahfiz kt Cambodia.nasib anak2 balik raya,sbb kalu x,my parents nk p Cambodia ikut konvoi korban..
aku bukan saja gemukkan badan dgn daging korban,tp jugak dengan kambing korban bapak mentua abg aku.wah,terbaik wok !!! yummeh..gulai kambing,kurma kambing & kambing panggang..kena plak dgn kerabu mangga & kerabu kcg botol..perghh..tambah xhingat dunia...

& alang2 dh blk perlis,sempat singgah padang besaq yg xbrp besaq tu nk beli periuk belanga & jugak memborong chili paste & tomyam from thailand..suke..maklum la,kt kl ni mahai bebenor..puas hati..sempat mkn pulut ayam & pulut pelam ( signature dish org siam )..tapi mahai nye smpi RM20 just mkn benda alah tu with ayaq nyoq muda..adui..mesti dia ingat we org kl..penat aku ckp utara,pon kena sembelih gak..hmmm...

kedai mak teh femes ni tutup plak

kompleks pdg besaq
ayaq nyoq kami punya..manis

pulut ayam so-so..mahai je lebey

pulut pelam fav hubs..pelam masam sbb bukan musim dia
& smlm,nasib jugak xjem sbb memasing dh blk kl masa hari isnin..lega la siap lepak kejap kt penang..cuma,kali ni xmkn nasi kandaq..jadiknya,sbb smlm sampai umah dlm pukui 1 pagi,pagi ni p opis pun separuh hati..penat nya usah cerita..eh,tapi hati happy dpt beraya kt kg...

mee grg mamak ni the best aku penah mkn

Nasi kandar nasmir..near Penang Auto-city..sedap cuma servis xbrp best

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...